"Vinna är ett beroende, vill uppleva det igen"

Publicerad: 2024-09-04
Lagpresentation
Efter ett gäng finalförluster så fick Skellefteå äntligen fira ett nytt SM-guld i våras. Nu siktar västerbottningarna, med ett nära nog intakt lag, på att vinna igen. "Suget i vårt lag infann sig väldigt fort", säger lagkaptenen Jonathan Pudas.

I våras så bröt Skellefteå äntligen sin "finalförbannelse".

Efter fyra raka finalförluster (2015, 2016, 2018, 2023), och därtill en förlust i Champions Hockey Leauge-finalen i februari, så blev det segeryra i slutet av april då västerbottningarna bärgade föreningens fjärde SM-guld.

Rögle besegrades med 4-1 i matcher i finalserien.

– Det var en fantastisk känsla att vinna. Jag blir fortfarande glad när jag ser bilder eller filmer komma upp i flödena, det har varit en skön känsla hela sommaren. Vid förluster sitter besvikelse i länge, det är en väldigt skön känsla att vara på toppen istället. Det är något man vill uppleva igen, säger lagkaptenen Jonathan Pudas.

– Nycklarna förra säsongen var bland annat ett spelsystem som över tid visat sig framgångsrikt. Till det hade vi väldigt bra specialteams, både powerplay och boxplay, både i grundserien och slutspelet. Karaktären i laget var också fantastisk, det spelade ingen roll vem som föll bort för det fanns alltid någon annan som klev fram. Det var aldrig något gnäll, det vara bara att köra. Den mentaliteten tror jag avgjorde mycket för oss.

Ni kommer tituleras regerande mästare hela säsongen, hur blir det?
– Det är något vi får leva med även om vi har startat en ny resa. Det har känts hela sommaren och försäsongen att vi är sugna på att lägga ner arbetet som krävs för att skapa möjligheter att gå långt igen. Vi har något bra på gång.

Kontinuitet i truppen

Noterbart kring Skellefteås trupp inför den här säsongen är kontinuiteten. I princip hela laget är intakt, bara ett par justeringar på back- och forwardssidan.

– Vi har en riktigt bra stomme som varit här några år och som har kontrakt framöver också. Vi har fått behålla stora delar av truppen. Klart vi tappar någon, men vi har fyllt på med bra spelare också som passar i vårt sätt att spela, säger Pudas.

240430 Skellefteås Jonathan Pudas under guldhyllningar av Skellefteå efter SM-guldet den 30 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0167
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå guldhyllningar sm-guld OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Jonathan Pudas är sugen på fler SM-guld.

Backarna Petter Granberg och Elias Salomonsson är det mest kännbara förlusterna, men även nyttiga forwarden Filip Sandberg.

In kommer bland annat norske stortalangen Michael Bransegg-Nygård och veteranen Marcus Eriksson. Den sistnämnde, vinnare av allsvenska poängligan i fjol, gör SHL-debut som 39-åring.

– Marcus resa är imponerande, han har förtjänat den här chansen. Kul att en sådan spelare får komma in. Hans spelsinne kommer hålla hög klass även i SHL. Jag skämtade med Andreas Johnson om det. "Ante" sa att han såg fin ut i powerplay, och då sa jag att "Macke" nog har gjort rätt många fler timmar än oss andra i powerplay. Han har verkligen kommit in och tagit för sig.

"Suget infann sig väldigt fort..."

Målsättningen för Skellefteå är enkel...

– Vi har alltid extremt höga förväntningar på våra säsonger. Vi har fått behålla stora delar av laget och vet hur mycket jobb som krävs. Vi har inget annat att sikta på än att försöka göra om förra årets resa, vi går för att försvara titeln.

Hur är det med hungern i truppen efter att ha vunnit i fjol då?
– Jag tycker att suget i vårt lag infann sig väldigt fort, många har kört hårt under sommaren och känns ruggigt hungriga. Vi är några som varit med om några finalförluster, den känslan vill vi inte ha igen. Att vinna skapar ett beroende, man vill uppleva det igen.

Jonathan Pudas själv fick äntligen vinna sitt första SM-guld i våras, dock inte som spelare på isen då han var skadad.

– Klart jag hellre varit på isen, men kul att vi löste det och jag var lika glad som alla andra ändå.

Du skrev nytt fyraårskontrakt i våras också?
– Det var något som båda ville. Jag hade chansen att dra utomlands också, men både jag och familjen trivs fantastiskt bra här. Det kändes rätt i magen att stanna och jag ser fram emot att spela här flera år till. Det är inte många som får chansen att spela så länge för klubben man har i hjärtat, det är en ynnest. Vi är många i laget som antingen är från stan eller har bott här länge, vi har upplevt mycket tillsammans och det betyder extra mycket att få vara här och vinna med dem.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Skellefteå?
– De svenska mästarna är välsmorda och har fått behålla stora delar av laget. Linus Söderström är en toppmålvakt och bevisade det förra säsongen, inte minst i kvartsfinalen mot Linköping där han var den stora skillnaden. Backsidan är fin även om Elias Salomonsson och Petter Granberg försvinner. Jag ser en stor uppsida i Pontus Johansson, han kom inte till sin rätt i Frölunda men kommer passa i Skellefteås sätt att spela. Dessutom blir Axel Sandin Pellikka ett år äldre, han kommer fortsätta att bryta mönster bakifrån. Skellefteå har också ligans bästa centersida och bra forwards. Det är ett lag med stort djup som har alla ingredienser. 
Kan det bli problem att fördela istid mellan alla bra forwards?

– Jag tror inte det i Skellefteås fall, dels för att det har skett lite förändring på just forwardssidan och man går in med samma ledarsida, de flesta vet redan vad som väntar. 

240429 Skellefteås målvakt Linus Söderström jublar efter final fem i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 29 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0800
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle sm-guld sm-guld 2024 svenska mästare svenska mästare 2024 jubel PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Linus Söderström.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Skellefteå går in med i princip samma lag som förra året och det kan finnas en risk att det smyger sig in en viss känsla av nöjdhet. Det är den enda risken jag ser, annars så var det ett lag som satt på alla nycklar i fjol, allt från ett exceptionellt powerplay, starkt boxplay och gediget fem mot fem-spel.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Michael Brandsegg-Nygård. Han är kraftfull, kreativ och har ett fint skott det här är något alldeles extra Norge fått fram. Nu återstår att se om han inte gör allt för fint intryck på Detroits camp och stannar kvar där borta. 
Marcus Eriksson, 39-åringen som ska debutera i SHL, hur ser du på honom?

– Jag har mött honom som spelare och Marcus är svår att möta, dels för att han ser isen väldigt bra och kan sätta upp sina medspelare i offensiv zon i heta lägen. Frågan är bara om han klarar av tempot, hur som helst tycker jag det här nyförvärvet bryter mönstret bland det unga hungriga, och jag gillar det! 

Förra säsongen

Poäng: 97 (3)
Gjorda mål: 154 (3)
Insläppta mål: 111 (2)
Powerplay: 34,0 % (1)
Boxplay: 88,6 % (1)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners