Dag Ohlsson växte upp i Dalarna, och spelade själv ishockey fram till 28 års ålder. Men det var inte som spelare han skulle komma att bli en av svensk hockeys stora, utan som domare. Den karriären inledde han 1978 och totalt blev det över 600 matcher som domare i Sveriges högsta liga. Han dömde till exempel den femte och avgörande SM-finalen mellan Färjestad och Djurgården 1983, men var också en flitig rättsskipare på internationell nivå, där han blev uttagen att döma VM, OS och Kanada Cup. Han är än idag den ende svenske domaren som dömt i samtliga tre storturneringar.
En som minns Dag ”Daggen” Ohlsson och själv gått i hans fotspår är Tomas Thorsbrink, domarchef i Svenska Hockeyligan.
– ”Daggen” var domarchef på förbundet när jag själv började komma upp i seriesystemet som domare. Han var ett känt och respekterat namn hos allt och alla. Storheten hos ”Daggen” var hans finurliga sätt, han hade alltid ett leende på läpparna och ett stort och varmt hjärta, berättar Tomas.
När det kommer till Dag ”Daggen” Ohlssons betydelse för dagens domare – som ju Tomas Thorsbrink basar över – har den varit stor.
– Ja, han har betytt jättemycket, intygar Tomas.
– Han tog ju över som domarchef efter sin egen karriär och kom så småningom in i domarkommittén där han började kratta upp för den svenska domarstilen. Man märkte också på reaktionerna runt om i hockeyvärlden när han gick bort att han haft stor betydelse även internationellt, konstaterar Tomas Thorsbrink.
När han ombeds berätta om ett personligt minne av Dag ”Daggen” Ohlsson skrattar Tomas Thorsbrink till och drar sig till minnes en anekdot.
– Jag hade precis flyttat ner till Stockholm från Sundsvall och åkte på en domarträff i Rimbo. Det här måste ha varit 1999. Där kom vi unga domare från alla olika håll och ”Daggen” satte tonen genom att klämma i med nationalsången. Det blev en bra domarträff, haha.
En annan stor domarprofil i svensk ishockey är Christer Lärking, som även han minns Dag ”Daggen” Ohlsson.
– Jag kom i kontakt med ”Daggen” på slutet av 1970-talet när jag började döma i division ett och Allsvenskan, och han var ju en av de äldre domarna man hade som förebild på den tiden, berättar Christer.
– När jag sen kom upp i Elitserien 1983 tog han hand om en och svarade på frågor. Han var också ärlig i sin kritik, både positiv och negativ.
– När man kom in i omklädningsrummet i en periodpaus kunde han berömma en för att man följt med i spelet och kanske hjälpt honom med nåt domslut, men hade man tagit en felaktig icing fick man höra det med, skrattar Christer.
Christer Lärking menar också att Dag ”Daggen” Ohlsson, som ju dömde under en tid med tredomarsystem, var bra på att utnyttja sina linjemän.
– Javisst, ofta kunde domaren hamna lite på efterkälken och i fel zon efter en spelvändning. Då fick linjedomaren åka ner i zonen där spelet var tills domaren kom ner till målburen, då kunde linjedomaren lämna zonen. ”Daggen” var väl inte världens bästa skridskoåkare men placeringssäker, och så kunde han ta spelare på rätt sätt.
Även Christer Lärking delar med sig av en anekdot från sina år som domare tillsammans med ”Daggen”.
– Jag, ”Daggen” och Johan Enestedt var nere i Schweiz och dömde en landskamp, berättar Christer.
– Då behöll de oss där nere fyra dagar för att vi skulle döma derbyt mellan Lugano och Ambrì-Piotta för inga schweiziska domare ville döma den matchen, haha. Vi bodde i en fin liten by men när vi skulle in till matchen blev vi upplockade några mil utanför Lugano av polis och fick eskort in till arenan. Vi fick inte heller värma upp utanför arenan av säkerhetsskäl.
– Själva matchen gick bra, men jag minns att ”Daggen”, som dömde utan hjälm, fick en apelsin i huvudet från någon på läktaren så det rann apelsinsaft ner i ansiktet på honom, säger Christer.
– Vi tre dömde för övrigt även den första matchen på Globen mellan AIK och Djurgården 1989, lägger Christer till.
En som upplevde Dag ”Daggen” Ohlsson som spelare, och var med i både SM-finaler och derbyn som ”Daggen” dömde, var Håkan Södergren.
– På den tiden hade man samma domare ofta, så de var lite som arbetskamrater. Man bodde ofta på samma hotell vid bortamatch och jag tror att spelare och domare stod varandra närmare på den tiden. Det kan man ju också märka på att även domarna hade smeknamn på den tiden.
– På planen kunde man nypa åt varandra och ”Daggen” hade glimten i ögat, fortsätter Håkan. Man kunde åka fram till honom och säga ”vad fan håller du på med?” och få en liknande kommentar tillbaka.
På frågan om vad som gjorde ”Daggen” till en bra domare svarar Håkan Södergren:
– Han hade nytta av sin bakgrund som spelare och hade bra blick för liret. Som domare ska du ju tolka olika situationer och har du inte spelarperspektivet med dig är det väldigt lätt att missförstå och ta fel domslut. Men ”Daggen” såg vad som hänt och förstod varför, på det sättet var han lite före sin tid.
– Sen var han social och kommunikativ och kunde snacka. Ibland för mycket, haha.
Att Dag ”Daggen” Ohlsson var uppskattad även internationellt råder inga tvivel om. I samband med hans bortgång strömmade kondoleanser och lovord in från hela världen. Håkan Södergren framhåller också ”Daggen” som en av de bättre domarna på den internationella scenen på 1980-talet.
– Ja, det var lite annat på den tiden. Jag minns själv när jag spelade VM 1983 i Tyskland med nån tjeckisk domare som var halvtaskig på rören, en galen finne som jag tror jobbade som fångvaktare och tysken Kompalla. Och så "Daggen" från Sverige. Det var ett skönt gäng. Domarna fick en VM-kostym och den där kostymen minns jag att "Daggen" bar länge, den var han stolt över. Och med rätta!
Dag ”Daggen” Ohlsson avled den 24 februari 2024 i sviterna av Parkinsons sjukdom, ett besked Håkan Södergren mottog med sorg.
– Jag hade fått lite information om att han var krasslig, men det var ändå tråkigt att få beskedet så klart, säger han.