SHL PRIDE WEEK - CHRISTIAN FOLIN

Publicerad: 2023-02-21
#SHLPRIDEWEEK
Frölundabacken Christian Folin är Pride-ambassadör för andra året i rad. För honom är det viktigt att få med alla i laget och gemenskapen. ”När alla drar åt samma håll kan man åstadkomma fantastiska saker”, säger Folin.

För andra året i rad är Christian Folin Frölundas Pride-ambassadör, en roll han är glad över att få behålla.

– Jättekul att jag fick frågan igen, jag tycker att SHL Pride Week är ett väldigt bra initiativ och vill vara med och bygga vidare på det, säger han.

Även om Folin är ganska färsk i SHL-sammanhang – han gör nu sin tredje säsong i ligan – har han lång erfarenhet av proffshockey efter sina tio år i Nordamerika där han representerat klubbar som Minnesota Wild, Los Angeles Kings, Philadelphia Flyers och Montreal Canadiens.

– I Nordamerika är de väldigt duktiga på arrangemang, och där har de gjort samma resa när det kommer till Pride och hur ishockeyn kan bli mer öppen och tolerant. När det genomförs en stor kampanj från ligan får det genomslag och det är positivt att SHL gör den här satsningen, menar Folin.

– Samtidigt är det en spegling av samhället i stort där det finns en bredare diskussion kring frågor om allas lika värde, fortsätter han.

”Det bästa med ishockey är lagkänslan”

När begreppet ”en av oss” kommer på tal pratar Christian Folin varmt om det speciella i att ingå i en grupp, och att åstadkomma saker tillsammans.

– Det bästa med ishockey tycker jag är lagkänslan, att man får lära sig hur man ska vara i en grupp. Man sätter upp gemensamma mål som man strävar efter och när alla drar åt samma håll kan man åstadkomma fantastiska saker. Den känslan är svårslagen.

– Det är också någonting man har stor nytta av i livet i övrigt. Det är ju samma princip på vilken arbetsplats som helst, lägger han till.

Christian Folin är assisterande kapten i Frölunda och har därmed en viktig roll i spelargruppen. Han upplever att de har en välfungerande miljö där alla känner sig välkomna, men även om någon skulle känna sig utanför finns stöd och hjälp.

– Vi har flera personer inom organisationen som hjälper oss med mentala frågor, samtidigt tror jag att vi spelare är bra på att se om våra lagkamrater mår dåligt. När man umgås så nära varandra som vi gör ser man ganska fort på någons beteende om något inte är som det ska. Då vill man finnas där och hjälpa dem, oavsett om det handlar om ishockey eller något privat, säger Christian Folin.

Viktigt med goda förebilder

– Frölunda är en plats där alla är välkomna, och på det sättet bygger vi vidare på de utbildningar SHL genomförde förra året med RFSL, fortsätter Folin.

– Vi som spelar i Frölundas SHL-lag har en viktig roll som förebilder att föregå med gott exempel för kommande generationer, och skicka vidare goda värderingar och beteenden.

Det är också nästa generation Christian Folin vänder sig till avslutningsvis när han säger:

– Det är viktigt att ha ett öppet sinne och inkludera alla. Ishockey är en fantastisk sport och för de ungdomar som spelar hockey gäller det att passa på att njuta. Man får så många bra värderingar och erfarenheter med sig för resten av livet.

Johan Hagesund
SHL:s huvudpartners