HEMVÄNDARFEST: 14 LAG, 14 ÅTERVÄNDARE

Publicerad: 2023-08-19
Inför 2023/24
Det är hemvändarfest i SHL den här säsongen. Det finns återvändare i samtliga lag, alltså en spelare som kommit tillbaka, och här listar vi en het comebackspelare i varje klubb.

Henrik Tömmernes, Frölunda

Visst, landslagsmeriterade Carl Klingberg, 32, är också tillbaka i klubben efter tolv år utomlands (samlade bland annat på sig tolv NHL-kamper), men den hetaste återvändaren i Frölunda är backen Henrik Tömmernes.

32-åringen har sedan han lämnade klubben spelat i Schweiz och Genève-Servette under sex säsonger. Han spelade OS för två år sedan och har tre raka VM-turneringar bakom sig, där han levererade tio pinnar på åtta kamper i våras. Tömmernes är stämplad om en av hela SHL:s hetaste värvningar.

– Det är en klassback som varit en toppback i Schweiz i många år. Han kommer att bli en kärn- och stjärnspelare för oss, sa Frölunda-sportchefen Fredrik Sjöström i samband med att återkomsten blev klar i januari.

Magnus Nygren, Färjestad

Meriterade Magnus Nygren är tillbaka i Färjestad efter fem säsonger i Schweiz och Davos, där han bland annat var ligans målbäste back 2020/21 efter att ha tryckt in fjorton puckar. 

Nygren, som spelade tre landskamper förra säsongen, har Färjestad som moderklubb, har gjort 253 SHL-matcher och var med och vann SM-guld 2011. Sina två senaste FBK-år var 33-åringen lagkapten. Det är således en stor profil som kommer hem, en övergång som annonserades redan vid jul i fjol.

– Jag tycker att Magnus har växt, både som spelare och människa, under sina år i Davos. Att vi får hem samma spetskompetens som när han lämnade är helt klart och vi tror att Magnus har massor kvar att ge, både på isen och som ledare i laget, sa sportchefen Rickard Wallin när hemkomsten var klar.

Isac Brännström, HV71

Isac Brännström lämnade HV71 sommaren 2019 för spel i Luleå och där har forwarden huserat sedan dess, och gjort totalt fyra säsonger. Nu vänder 25-åringen tillbaka till Småland, är från Nässjö ursprungligen, och han gör det som en skarpare spelare.

Senaste HV-sejouren brottades Brännström långt ner i forwardshierarkin, nu kommer han hem efter att ha stegrat poängskörden alla år (18, 22, 24, 29) och efter att ha gjort hela femton landskamper under förra säsongen. Brännström väntas ta en framskjuten roll i årets HV71.

– Isac har haft en fantastisk utveckling de senaste åren och etablerat sig som en toppforward i SHL och gjort sig förtjänt av sin landslagsplats. Med Isac i laget kommer vi spetsa vår forwardssida och jag vet att han är väldigt sugen på att dra på sig HV-tröjan igen, sa sportchefen Kent Norberg när återkomsten presenterades.

Max Véronneau, Leksand

2021/22 hade Max Véronneau en fantastisk vinter i SHL och Leksand. Kanadensaren dunkade in 34 mål och vann skytteligan. 34 fullträffar är dessutom den nionde bästa målnoteringen någonsin i ligan.

Förra sommaren valde 27-åringen att nappa på ett NHL-bud från San Jose Sharks. Gångna vintern blev dock skadefylld och stannade vid noll NHL-chanser och blott ett mål i 31 AHL-matcher. Nu är Véronneau tillbaka i Leksand igen. Förhoppningarna är så klart stort och han själv ser också fram emot att äntra Tegera Arena igen.

– Supportrarna i Leksand är några av de bästa fans jag någonsin spelat inför. Det var en fantastisk upplevelse i varje match, och det var så roligt att spela för dem, sa Véronneau i en intervju i våras.

William Worge Kreü, Linköping

William Worge Kreü är hemma på mammas gata igen. 23-åringen är född i Linköping och har Linköping HC som moderklubb, och det var också här han SHL-debuterade som ung talang.

De två senaste SHL-säsongerna har Worge Kreü spelat med Oskarshamn och på allvar etablerat sig i ligan.

– William är en stor back som har sina styrkor i det defensiva spelet, som i sin tur är en del i vårt spel vi har känt att vi behöver stärka upp. Han har samlat på sig värdefull erfarenhet i Oskarshamn som vi på många sätt kan dra nytta utav. En rejäl spelare som vi vill ska gå i bräschen vad gäller det fysiska spelet på banan, sa sportchefen Peter Jakobsson när värvningen var klar.

Linus Omark, Luleå

Den hemvändare som kanske skapat flest rubriker under våren och sommaren är Linus Omark som efter en säsong i schweiziska Genève-Servette, där han gjorde 56 poäng på 52 matcher, är tillbaka i SHL och Luleå igen.

Det är tredje gången Omark vänder hem till Norrbotten. För två år sedan, 2021/22, lastade 36-åringen in 58 poäng på 52 matcher och kom trea i SHL:s poängliga. Tillsammans med en annan återvändare i form av Pontus Andreasson, tillbaka efter ett år i Nordamerika, så ska Omark driva offensiven i årets Luleå.

– Det betyder väldigt mycket. Det kollektiva självförtroendet höjs av att få hem Linus. Vi hoppas verkligen att han kan bidra med magi i Coop Norrbotten Arena, sa assisterande sportchefen Ulf Engman om Omarks återkomst.

Oscar Engsund, Oskarshamn

Supportrarna har väntat sedan Oskarshamn gick upp i SHL våren 2019, men nu är backen Oscar Engsund äntligen klar för en hemkomst till moderklubben. 30-åringen har kritat under ett sexårskontrakt och utsågs direkt till ny lagkapten.

30-åringen lämnade IKO som en lovande talang 2016 och har sedan dess spelat i SHL, där han under åren i Luleå vuxit fram som en defensiv toppback i ligan. De två senaste åren har han dessutom testats i Tre Kronor. I årets Oskarshamn är han tänkt som nyckelspelare och försvarsgeneral.

– Jag har aldrig slutat följa IK och drömmen har alltid varit att spela i klubben igen. Mitt mål med att komma hem nu är att fortsätta etablera IK i SHL, där vi ska vara med och fajtas om topp sex varje år. Jag vill bidra till att det ska vara attraktivt att komma till Oskarshamn och att man är stolt över att spela vår hockey, sa Engsund när övergången presenterades. 

Johan Ivarsson, Malmö

Johan Ivarsson är juniorfostrad i Malmö och spelade i både HockeyAllsvenskan och SHL med klubben innan han 2017 lämnade. Därefter har han spelat med Pantern, Färjestad, TPS och nu senast Södertälje.

28-åringen var en av HockeyAllsvenskans bästa backar förra säsongen, noterade 18 poäng på 51 matcher samt gick +16 i plusminus-statistiken, och det öppnade för en comeback i Malmö där han ska försöka etablera sig i SHL på allvar.

– Vi är extra glada över att få hem Johan. Han är en skåning med ett stort Malmöhjärta som nu återvänder efter att ha samlat på sig erfarenhet från olika nivåer. I Johan får vi en skridskostark back som sätter stolthet i defensiven med sin uppoffrande spelstil och fysiska spel, sa sportchefen Björn Liljander när hemkomsten offentliggjordes. 

Sam Vigneault, MoDo

Sam Vigneault blev snabbt en stor supporterfavorit i MoDo 2021/22. "Big Sam" ledde toppkedjan med Riley Woods och Markus Modigs i HockeyAllsvenskan och dundrade in 41 poäng i 46 matcher. 

I fjol testade den 27-årige kanadensaren SHL men fick det aldrig att lossna i HV71, levererade 18 poäng i 52 matcher, och nu blir det en återkomst till Ångermanland igen. Den allroundkunnige centern förväntas bli en viktig pusselbit i anfallsleden.

– Det är en riktigt skicklig center, som är stark med pucken och står upp i det fysiska spelet. Han har ett bra hockey-IQ och gör sina medspelare bättre. Det känns väldigt kul att Sam ville återvända till oss och vara med på vår resa i SHL, sa sportchefen Henrik Gradin när nyheten släpptes.

Simon Ryfors, Rögle

25 mål. Det prickade Simon Ryfors in 2020/21 och betydde att han vann skytteligan i SHL (delat med Daniel Viksten). Prestationen, totalt 45 poäng, öppnade dörren till både Tre Kronor och NHL, och de två senaste säsongerna har spenderats i Nordamerika. Det blev dock inga NHL-matcher utan enbart AHL-spel i Tampa Bay Lightnings organisation.

Nu är 26-åringen tillbaka i SHL och Rögle med förväntan att återigen vara en poängstark center.

– Att få tillbaka honom vid den här punkten i hans karriär är stort. Vi är väldigt medvetna om utvecklingen han hade här för några år sedan och steget han tog med att skriva kontrakt med Tampa Bay Lightning. Han hade flera alternativ nu, men beslutade sig för att komma tillbaka hit och försöka vinna ett mästerskap med oss, sa sportchefen Chris Abbott i ett pressmeddelande om Ryfors comeback. 

Oscar Lindberg, Skellefteå

Åtta poäng i åtta VM-matcher i våras, nästan 50 landskamper och 252 NHL-matcher. Det är lite av det som Oscar Lindberg hunnit med sedan han lämnade Skellefteå 2013, så det är en fullfjärdrad toppcenter som kommer hem till Västerbotten och SHL igen.

31-åringen kommer närmast från en säsong i schweiziska Bern där han levererade 42 poäng i 51 matcher gångna vintern. Skellefteå får in en allroundcenter som är bra över hela isen och som dessutom kan producera poäng.

– Oscars hemkomst är vi många som väntat på. Därför känns det jättekul att få göra klart med honom. Han har en hög skicklighetsnivå och kan bidra båda vägarna. Med honom får vi en viktig pusselbit i jakten på SM-guld under de kommande åren, sa GM Erik Forsell när allt var klart i slutet av juli. 

Filip Hållander, Timrå

Filip Hållander är tillbaka i Timrå igen efter fyra säsongers frånvaro. Forwarden spelade SHL-hockey med Timrå 2018/19 och gjorde då 21 poäng i 45 matcher.

Därefter har 23-åringen gjort två säsonger i Luleå (spelade VM våren 2021) och två säsonger i Nordamerika, där det blev totalt tre NHL-matcher med Pittsburgh Penguins. Tvåvägsforwardens återkomst i moderklubben skapar höga förväntningar.

– Det är otroligt kul att ha tillbaka Filip i Timrå IK, en till spelare som är fostrad och uppvuxen i klubben. Han är en otroligt skicklig spelare som har utvecklats enormt senaste åren men samtidigt så är han fortfarande ung och kan bara bli bättre, sa sportchefen Kimmo Kapanen i samband med nyhetssläppet.

Eric Martinsson, Växjö

Eric Martinsson var en av Växjös mest tongivande backar när klubben vann SM-guld 2018. Efter det lämnade han klubben och har de fem senaste åren hunnit med spel i Nordamerika, Schweiz, KHL samt HV71.

Den gångna vintern var tuff för 30-åringen som hade svårt att komma till rätta i HV71. Nu söker han personlig revansch i Växjö, där han alltså gjorde stora avtryck under sin senaste sejour.

– Eric är en absolut klassback i den här serien. Han hör hemma i Växjö Lakers, det var här han slog igenom, det var här han växte ut till en av seriens absolut mest speldrivande backar. Det känns oerhört bra och rätt att ha honom tillbaka igen. Han kommer utan tvekan vara en av våra ledande spelare och karaktärer till vintern, sa sportchefen Henrik Evertsson i när övergången offentliggjordes. 

Glenn Gustafsson, Örebro

Efter en lyckad juniortid i Örebro så fick Glenn Gustafsson göra debut i SHL och etablerade sig snabbt i laget. 2021 lämnade han klubben för att ta nästa steg i utvecklingen - och det gav effekt. Forwarden sköt 16 mål och noterade 27 pinnar under sin debutsäsong i Växjö, efter att innan dess svarat för två 13-poängssäsonger i Närke.

Förra säsongen var skadefylld och Gustafsson stannade på 13 pinnar på 38 matcher. Nu återvänder 24-åringen, som var med och vann SM-guld med Växjö i våras, till Örebro igen för en nystart.

– För oss betyder det otroligt mycket att få tillbaka Glenn. Han har fostrats här i Örebro och under de senaste säsongerna har han haft en bra utveckling. Glenn är en laglojal spelare som nu har fått känna på hur det är att vinna och det är något som kommer vara viktigt för vår grupp, sa sportchefen Niklas Eriksson om återkomsten.

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners