"Ska bli bättre för varje månad som går"

Publicerad: 2024-09-12
Lagpresentation
Rögle växte under förra säsongen och gjorde ett makalöst slutspel som slutade med ett SM-silver. Nu hoppas man bygga vidare på det i år. "Den här gången vill vi vara med från start", säger forwarden Dennis Everberg.

Rögle var en riktig raket förra säsongen.

Skåningarna hade en tuff höst, var indragna i bottenstriden och valde att ändra om i lagledningen. Det fick effekt. Laget började vinna, blev nia i tabellen till slut och formtoppade i slutspelet.

Serieåttan Timrå slogs ut med 2-0 i matcher i åttondelsfinalen.

Serieettan Färjestad slogs ut med 4-0 i matcher i kvartsfinalen.

Serietvåan Växjö slogs ut med 4-0 i matcher i semifinalen.

Det blev dock förlust i SM-finalen mot Skellefteå, men Rögle remarkabla lyft under vintern, och resan i slutspelet, var otrolig.

– Vi fick bitarna att falla på plats vid rätt tidpunkt. Innan dess hade vi sex, sju månader där det fanns väldigt mycket mer att önska. Lyftet berodde mycket på att vi fick ett nytt tänk och ny energi kring kul. Vi började träna och spela på ett annat sätt och när det satte sig så kom också resultaten. När hotet om nedflyttning försvann så blev det ännu bättre, det var då vi kom igång på allvar, säger forwarden och trotjänaren Dennis Everberg.

– Den stora förändringen var att vi förenklade mycket av vårt spel. Hockey är ganska enkelt och man ska inte tänka för mycket. Ju mindre man tänker, ju bättre brukar det gå. Det ska sitta i ryggmärgen.

Det kändes nästan som ni var oslagbara i slutspelet?
– Ja, vi gick lite på ett rus, en bubbla av självförtroende.

Något att bygga vidare på i år?
– Jo, fast först och främst tänker vi på att vi inte ska behöva gå i sex månader och inte komma igång, nu vill vi vara med från start men också se en progression under vintern. Vi ska bli bättre utmed resans gång, och vara som bäst när det gäller som mest.

Byggt om backsidan

Rögle gjorde ett fantastiskt slutspel i våras, men efter seriesegern 2022 så har skåningarna haft två tuffare grundserier med två raka niondeplatser.

– Det är historia, säger Everberg.

Ni har ändå haft ett par sämre grundserier, finns några lärdomar?
– Jo, men de tog vi efter säsongerna, nu blickar vi bara framåt.

En blick i truppen ger sken av att den största förändringen skett på backsidan. Hela fem nya backar har kommit in. Bland de tre som är kvar sedan i våras så anslöt Lucas Ekeståhl Jonsson under resans gång, så sex av åtta är nya nu jämfört med säsongsstarten i fjol.

In kommer bland annat Filip Johansson och Calle Själin som spenderat tid i Nordamerika, men också Mattias Göransson och Jesper Pettersson som ansluter från SHL-konkurrenter.

– Den största skillnaden för oss är att vi får in två högerfattade backar, det hade vi inte förra året. Det gör stor skillnad för vårt spel i anfallszon. Det är små saker som kan få stora effekter.

240422 Rögles Dennis Everberg under final två i SHL mellan Skellefteå och Rögle den 22 april 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0165
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final skellefteå rögle OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Dennis Everberg hoppas Rögle är med från start i år.

Framåt så har toppcentrarna Simon Ryfors och Rodrigo Abols försvunnit, och ersatts av Josh Dickinson och Jacob Peterson. Den stora värvningen är dock Leon Bristedt, som är tillbaka i klubben efter tid i Schweiz.

Konkurrensen framåt är skarp.

– Det är klart att det ser bra ut, sedan är det som alltid: det ska fungera på isen också. Just nu känns det bra, men det säger å andra sidan alla vid den här tiden på året. Vi har ändå en jäkla härlig energi, den hoppas jag vi kan bära med oss.

"Bli bättre för varje månad som går..."

Dennis Everberg är en av ledarna och frontfigurerna i Rögle. 32-åringen är en murbräcka och poängmakare, men har haft en hel del skadeproblem senaste åren.

– Kroppen mår bra, inga konstigheter. Det som drabbat mig senaste tiden är udda saker: en skena över vaden, en klubba i ansiktet. Det är svårt att värja sig mot. Jag vet inte om det är otur, men en del av sporten. Jag känner mig taggad inför säsongen.

Har du någon personlig målsättning?
– Att bli bättre för varje månad som går.

Och lagets målsättning?
– Att bli bättre för varje månad som går.

Okej, men att vara så nära ett guld som ni var i fjol måste skapa ett otroligt sug inför i år?
– Visst är det så, det är guldet vi spelar om, det är därför man håller på. Alla vill vinna.

Till sist, Ängelholm verkar koka av hockeyintresse?
– Ja, det är enorm uppslutning. Det var magiskt i slutspelet i våras, men de stöttade oss även hela tiden när det gick tyngre. Det var kul att kunna ge tillbaka till alla i slutspelet. Hockeyn betyder mycket för många här, det är enormt kul.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Rögle?
– Fjolårets slutspelsraket. Roger Hansson kom in och tog över efter Cam Abbott och det gav en skjuts, men nu är smekmånaden över. Nu ska Hansson stå högst på kullen och ta ansvar för laget där man gått från ett toppstyrt ledarskap till mer platt ledarskap där fler får komma till tals. Nye sportchefen Hampus Sjöström får kliva fram mer och de har också tagit in Jakob Strandberg som analytiker. Ser vi till truppen så har man försvenskat den och en ganska svag backsida har uppgraderats. Framåt är tappet av Rodrigo Abols så klart tungt, men Jacob Peterson är en fullgod ersättare. Ska också bli intressant att se Josh Dickinson som gjorde det väldigt bra i MoDo. Tror också det är bra att Arvid Holm plockats in på målvaktssidan för att sätta mer press på Christoffer Rifalk.

240425 Rögles målvakt Christoffer Rifalk under final tre i SHL mellan Rögle och Skellefteå den 25 april 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0264
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league final rögle skellefteå rögle NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Christoffer Rifalk.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Målvaktsspelet har varit för ojämnt i grundserien det två senaste åren, för att sedan blomstra i slutspel. Målvaktsspelet måste bli bättre i grundserien också, och här är också försvarsspelet i stort en nyckel. Försvaret måste få sina målvakter att se bra ut, att vara starka på insidan, precis som man var i slutspelet i våras.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Det ska bli intressant att se vad Filip Johansson går för. Han hade en fin sista säsong i Frölunda innan han tog steget till Nordamerika, vill det sig väl kan han bli Rögles förstaback.

Förra säsongen

Poäng: 70 (9)
Gjorda mål: 117 (12)
Insläppta mål: 133 (7)
Powerplay: 19,0 % (11)
Boxplay: 81,3 % (4)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners