BIBIC: "SOM EXPERT I TV-RUTAN KAN DU INTE GÖMMA DIG"

Publicerad: 2023-08-15
Intervju
Det är inte bara SHL-klubbarna som har värvat i sommar. Även TV4 har gjort det – och de har plockat in Almen Bibic som ny expert. ”Att få jobba men svensk hockey på högsta nivå och att sätta ord på det känns hur roligt som helst”, säger Bibic i en intervju om förberedelser, varför han valde att byta karriärsbana samt vilket lag han tror vinner SM-guld.

Almen Bibic fyllde 30 år i slutet av mars och han har redan hunnit med att spela tre säsonger i HockeyAllsvenskan, fem i SHL samt varit juniortränare i Rögle i tre år. Nu väntar nästa kapitel för Bibic.

Den här säsongen kommer han nämligen att vara expert i TV4.

– När Rickard Segeborn (chef på TV4) ringde och frågade kände jag direkt att det kittlade och att det skulle vara en rolig utmaning. Jag tycker dock inte om att ta förhastade beslut och därför lät jag det sjunka in ett tag. När jag vägde ihop allting så kände jag att jag ville gå på det här, säger Almen Bibic.

Vad var det som lockade med att hoppa på detta?
– Att få jobba men svensk hockey på högsta nivå, att titta på det och sätta ord på det känns hur roligt som helst. Otroligt kittlande. Sedan blir det lite som att vara spelare igen. Det kommer att krävas förberedelser och pulsen kommer att gå upp lite. Jag var juniortränare innan och även om det var jättekul tog det mycket tid. Det var både morgnar och kvällar, vilket gjorde att jag hade lite tid för familjen. Jag hoppas att jag får med tid för familjen nu, säger han.

Har varit bekväm med att tycka saker under spelarkarriären

Bibic SHL-debuterade säsongen 2013/14 med Leksand. Han representerade även Rögle BK och Linköping HC innan han tvingades lägga av som 26-åring på grund av symptom från upprepade hjärnskakningar.

Även om han fick sluta som relativt ung hann Bibic med att spela 163 SHL-matcher och 88 matcher i HockeyAllsvenskan. Under sin karriär gjorde han sig känd som en back som gärna delade ut en tackling om tillfälle gavs. Vid sidan av isen tvekade han sällan att uttrycka sina åsikter – och nu blir det alltså hans jobb att tycka till om ishockey. Och att det kommer att finnas många som tycker och tänker om det som Bibic säger är ingenting han räds.

– Jag tar det här för att jag tror på det. Tidigare har jag tyckt och tänkt en hel del och har varit bekväm med det, säger han.

Har du haft några tankar tidigare på att eventuellt bli expert i tv?
– Jag tror att det bor en liten expert i oss alla som följer hockey. Titta bara på hur det är på läktaren under en match. Alla som sitter där har en åsikt om dragningar, tacklingar eller domarinsatsen. Att sitta bredvid farsan i tv-soffan och lyssna på hans åsikter är jättekul. Jag tror som sagt att det bor en expert i alla som följer ishockeyn. Sedan handlar det mer om att våga ha sin åsikt öppen för alla när man väl får en mikrofon, vilket jag nu får, säger Bibic.

Brukar du och din pappa hålla med varandra i tv-soffan?
– Haha, det brukar vi inte. Det gillar jag. Jag tror inte att man behöver vara överens. Säger man bara sin åsikt och står för den med underbyggda argument tycker jag att det är spännande. Det lär mig någonting också, att få ett annat perspektiv.

Tror du att din pappa kommer att vara på dig om du säger något i tv som han inte håller med om?
– Det tror jag säkert. Han har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker.

"Gäller det att vara väl förberedd"

Precis som för lag och spelare har Bibic börjat ladda upp för säsongsstarten. För fem år sedan bestod hans försäsongsträning av intervaller och tunga pass på gymmet. Nu är hans fokus i stället på att hänga med i övergångar samt grotta ner sig i statistik. För även om Bibic har bra grundkoll på SHL vill han komma så bra förberedd som möjligt till sitt nya jobb.

– Jag tror jättemycket på förberedelser i livet, oavsett vad det handlar om. Nu är det lite större omfattning jämfört med när jag var tränare och förberedde laget. Nu ska jag ha lite koll på allt. Som expert i tv-rutan kan du inte gömma dig, utan du ska stå där med en åsikt och då gäller det att vara väl förberedd. Sen är vi bara människor, vi är inte robotar som kan googla upp allt i sinnet och ibland har man inte svar på allt heller, säger Bibic.

Hur förbereder du dig?
– Det gäller att läsa på och följa med i övergångar. Mycket handlar om att ha örat mot rälsen och det är ett jobb som aldrig tar slut. Det handlar om allt från nyförvärv till hur lagen har spelat och nya kaptensämnen. Utöver det är jag intresserad av statistik. Jag brukar sitta och plugga på Sportlogiq. Där finns det oändligt med statistik att ta del av.

Peter Holgersson / Bildbyrån

Almen Bibic spelade sin sista SHL-säsong 2018/19 i Linköping.

Vad ser du för trender i SHL den här säsongen?
– När Skellefteå och Frölunda tog SM-guld skulle man pressa hårt över hela banan. Växjö har ritat om kartan med mer struktur och styrspel. Jag tycker att SHL har börjat pendla tillbaka mot det. Det tror jag kommer att fortsätta. Över de tre senaste säsongerna tycker jag att SHL bara har blivit bättre och bättre. I och med situationen i KHL får vi hit fler toppspelare. Jag tror att det blir en bättre liga än på många år och man kommer att bli rejält synad som lag och tränare om man inte har gjort jobbet till hundra procent, säger Bibic.

"Modigt av Frölunda"

Som expert ingår det att tippa tabellen och när Bibic ska välja ut sin guldkandidat väljer han att blicka västerut.

– Jag tror på Frölunda. De gör om rejält i åldersstrukturen, nu när Lundqvist har valt att sluta samt att Ryan Lasch och Patrik Carlsson har fått lämna. De tar in Gustav Rydahl och Carl Klingberg och där får de in extremt mycket kraft. Nu senast kom Malte Strömvall in vilket ger spets, en högerskytt och målskytte. Lägg därtill Linus Öberg som är väldigt spännande. Jag tror att Henrik Tömmernes kommer att vara SHL:s bäste back offensivt och på det har de fått in Linus Högberg, som är skicklig åt båda håll. Det finns en bra balans när de även har backar som Christian Folin och Tom Nilsson. Längst bak har de Lasse Johansson, en toppmålvakt i Europa. Sedan har de en bra kull födda 2004 och 2005 som är med och tävlar och driver på, med Otto Stenberg och David Edstrom exempelvis, säger BIbic och fortsätter:

– Frölunda har pratat mycket om att de ska vara jobbiga att möta och det här kommer nog att vara det mest jobbiga Frölundalaget att möta på mycket länge. Jag tycker att Frölunda, med Roger Rönnberg och Fredrik Sjöström i spetsen, är modiga som tar de här besluten. Det är lätt att hänga kvar i det gamla, men jag tycker det är modigt att de gör de här förändringarna.

Fyra snabba till Bibic

Vem blir poängkung?

– Linus Omark (Luleå).

Vem tror du blir målkung?

– Adam Tambellini (Rögle).

Vem ser du som ligans mest värdefulla spelare för sitt lag?

– Anton Lindholm (Leksand). Jag har inte sett det där spelet konsekvent varje kväll sedan Mattias Timander eller Oliver Ekman Larsson, eller än längre bak i tiden Francis Bouillon. Det är imponerande.

Vem tycker du är mest underskattad i SHL

– Arvid Lundberg (Skellefteå). Det är en kille som bara hållit till i topplag och han är en stor anledning till att de här lagen har varit topplag. Han gör ett extremt bra jobb i det tysta och är jätteduktig i positionsspelet. Han är i vägen till och med när han inte vet om det.

Almen Bibic tippar tabellen 

1. Frölunda
2. Skellefteå
3. Rögle
4. Växjö
5. Färjestad
6. Luleå
----
7. Örebro
8. Timrå
9. Leksand
10. Oskarshamn
---
11. Linköping
12. HV71
---
13. Malmö
14. MoDo

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners