Mellan den 20 och 26 februari var det dags för den tredje upplagan av SHL Pride Week. Under veckan spelade samtliga SHL-klubbar en match med specialdesignade Pride Week-tröjor. Efteråt auktionerades en tröja per klubb ut och totalt fick SHL in 90 378 kronor på dessa tröjor.
– Det känns fantastiskt att vi lyckas samla ihop nära hundra tusen kronor på auktioneringen av SHL Pride Week tröjorna. Det är ett bevis på att våra supportrar ser vikten i att SHL arbetar med HBTQI-frågor och att de vill vara med och stötta i det arbetet. Men det bevisar också att klubbarna har gjort ett bra jobb när de designat sina pride-tröjor, och inte minst engagerat sina supportar, säger Jenny Silfverstrand, VD för SHL.
Dessa pengar väljer SHL nu att skänka till Regnbågsfonden. En organisation som arbetar med finansiering till organisationer och projekt i länder där regnbågspersoner diskrimineras, förföljs och dödas.
– Vi blev självklart glada när vi fick höra om SHL:s donation till oss och tycker att det är väldigt roligt att tröjauktionen fick ett bra resultat, säger Nina Jonsson, styrelseordförande Regnbågsfonden
Vad betyder den här donationen för ert arbete?
– Donationen betyder att vi kan ge mer stöd till organisationer som arbetar för HBTQ-personers rättigheter i världen och stötta en kamp som i många länder fortfarande är på liv och död. Homosexualitet är fortfarande olagligt i 70 länder, varav det är belagt med dödsstraff i ett femtontal. Just nu ser vi även oroande tendenser i många länder, där utvecklingen går bakåt snarare än framåt, till exempel i Polen och Ungern och de senaste veckorna har debatten om dödsstraff blåst upp igen i Uganda. Med hjälp av donationer som denna kan vi stötta modiga organisationer runt om i världen som gör ett fantastiskt arbete, säger Nina.
Regnbågsfonden har funnits i knappt tio år och allt började med en insamling för Uganda när landet ville inför dödsstraff för homosexualitet. Regnbågsfonden fick in 650 000 kronor och kunde finansiera advokater som bidrog till att röja undan hotet för dödstraff den gången. Detta gav mersmak och därefter har fonden fortsatt att samla in pengar till olika projekt runt om i världen. Utöver donationer från företag, likt den från SHL, får Regnbågsfonden bland annat in pengar från månadsgivare. Pengar som alltså används för att på olika sätt hjälpa HBTQI-personer runt om i världen.
– Inom Regnbågsfonden har vi många personer som är väldigt kunniga inom HBTQ. Vi bevakar vad som händer i världen. Det kan tillexempel vara hot om en ny lag som kan göra det sämre för homosexuella eller transpersoner. Därefter letar vi passande organisationer och projekt att stödja, säger projektledaren Embla Kullberg.
Redan nu har Regnbågsfonden en plan till vad de ska använda pengarna från SHL.
– Vi har många viktiga projekt som får stöd från oss just nu. Till exempel finansierar vi regnbågsradio i Iran och Afghanistan, två av de länder du kan dömas till döden för homosexualitet och utbildning av myndighetspersoner i Irak och journalister i mellanöstern. Vi stöttar också säkra boenden för HBTQ-personer i Kenya, Ryssland, Costa Rica och Uganda, säger Nina Jonsson.
Jenny Silfverstrand om valet att skänka pengarna till Regnbågsfonden:
– För oss är det en självklarhet att pengarna från SHL Pride Weeks auktioner ska gå till en organisation som stöttar och arbetar för HBTQI-personers rättigheter, vi känner stolthet i att vi kan vara med och bidra där vi är glada att pengarna går till Regnbågsfonden och deras arbete, säger hon.