Bichsel ställs mot sitt tidigare lag: "Speciell kväll"

Publicerad: 2023-12-09
Intervju
Rögle gästas i kväll av Leksand. Då har vi vant oss att se Lian Bichsel i Leksandströjan, men nu ställs den hårdföre backen för första gången mot sina tidigare lagkamrater. ”Jag har många vänner i Leksand, men nu spelar jag för Rögle och vi behöver tre poäng”, säger Bichsel i en intervju om klubbytet samt vem i Leksand han helst tacklar.

Lian Bichsel var i torsdags tillbaka i SHL. Den 19-årige talangen, som 2022 draftades i den första rundan av Dallas Stars, gjorde sin första match för Rögle borta mot Skellefteå. Innan SHL tar landslagsuppehåll ska Ängelholmslaget möta Leksand och för Bichsel blir det förstås en väldigt speciell match. De två senaste säsongerna har han nämligen tillhört dalaklubben.

– En viktig match. Jag ser framemot den. Folk har skrivit lite till mig och det kommer att bli en speciell kväll. Jag har varit i Leksand i två år och det var starten på min resa här i Sverige. Min flickvän bor fortfarande i Leksand, hennes familj är därifrån och jag fick många vänner i Leksand, både i och utanför laget. Men nu spelar jag för Rögle och vi behöver tre poäng, säger Bichsel.

Vad säger flickvännens familj om att du inte spelar i Leksand längre?
– De gillar hockey, men är inte superintresserade. De supportar mig, oavsett om jag spelar i Texas, Dallas, Leksand eller Rögle.

Du sa att folk har skrivit till dig. Har du haft kontakt med någon av dina tidigare lagkamrater inför matchen?
– Jag har fått några sms, men inget speciellt. Många har varit i den här situationen tidigare och vet hur det funkar. Vi är vänner utanför isen, men när vi kliver på spelar vi för klubben vi tillhör. Vi har ett jobb att utföra på isen.

Sätter gärna in en tackling på Leksandsstjärnan

Schweizaren kom till Leksand från EHC Biel-Bienne till säsongen 2021/22. Första säsongen noterades den 105 kilo tunge backen för 29 SHL-matcher och förra säsongen blev det 42. Den här säsongen har han spelat i Dallas Stars farmarlag Texas Stars innan han alltså återvände till Sverige. Men inte till Leksand. I stället är han på lån i Rögle resten av säsongen.

– Jag hade två väldigt bra år Leksand med coachen Björn Hellkvist och han har stöttat mig väldigt bra. Hela organisationen är jättebra och jag har lärt mig väldigt mycket. Jag kände att om jag ville ta ytterligare ett steg i min utveckling och förbereda mig för en framtid i NHL. Rögle har gjort det bra tidigare med flera spelare, som Moritz Seider, Marco Kasper, William Wallinder och nu även Adam Engström. Det är många unga spelare som har som har gått via Rögle till Nordamerika. Det är en anledning till att jag valde Rögle.

Vem i Leksand sätter du helst in en fin tackling på?
– Haha. Jag har skrivit lite med Cehlarik, så absolut honom.

Cehlarik är också stor (91 kilo enligt Eliteprospects). Vem är starkare av er två?
– Jag är rätt säker på att det är jag, säger Bichsel med ett skratt.

NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Lian Bichsel debuterade i Rögle i torsdags.

Redan i augusti tränade Bichsel med Rögle under en månad, vilket har gjort att det har gått rätt snabbt att komma in i laget den här gången.

– Jag hade en bra månad med laget. Vi körde sommarträning ihop och jag var med till en turnering i Italien, där vi hade lite teambuilding-grejer. Vilket har hjälpt mig väldigt mycket den här veckan, att komma in i gruppen igen, säger Bichsel.

Inför debuten i Rögle gjorde Helsingborgs Dagblad en längre intervju med 19-åringen och där kom det bland annat fram att Bichsel kommer från en riktig sportfamilj. Hans pappa var landslagsspelare i handboll medan mamma spelade volleyboll. Lägg därtill att storebror Joel tillhör Young Boys (även om han nu är utlånad till Freiburgs andralag). 

– Mina föräldrar ville att jag skulle göra något annat än min pappa och storebror, alltså handboll och fotboll. De ville att jag skulle gå min egen väg, göra min egen resa och inte bara följa dem. Hockeyarenan låg precis bredvid handbollsarena där pappa spelade och tränade. Då var jag på någon träning för tre- eller fyraåringar och sedan dess har jag varit fast och älskat sporten, säger Bichsel.

Lian Bichsels SHL-säsonger i siffror

2021/22

Matcher: 29
Poäng: 3 (1+2)
Utvisningsminuter: 16
Istid/match: 11:48
Antal tacklingar: 28

2022/23

Matcher: 42
Poäng: 5 (1+4)
Utvisningsminuter: 6
Istid/match: 11:54
Antal tacklingar: 39

Lördagens SHL-omgång

Skellefteå AIK-Malmö Redhawks
Timrå IK-IK Oskarshamn
Örebro Hockey-Växjö Lakers
Färjestad BK-MoDo Hockey
Linköping HC-Luleå Hockey
HV71-Frölunda HC
Rögle BK-Leksands IF

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners