Connolly: "Har varit tolv otroliga år i Sverige"

Publicerad: 2024-06-09
Intervju
En svalnande glöd i kombination med en längtan efter familjen fick Jack Connolly att lägga skridskorna på hyllan. Nu berättar amerikanen om tiden i Sverige, minnena, rekordet och framtiden.

Det blev tolv år i SHL.

Nu väljer Jack Connolly att flytta hem till USA och Minnesota. Hockeykarriären är över, ett beslut som vuxit fram i takt med att glöden för ishockeyn svalnat något i kombination med saknaden efter sin familj.

– De första sju, åtta åren i Sverige så bodde vi här hela familjen, men när äldsta sonen började skolan så valde vi att han skulle göra det hemma i USA. Så de två, tre senaste åren så har de kommit hit ibland, men vi har inte bott tillsammans, det har varit tufft, säger Jack Connolly.

– Jag kände att det var dags att flytta hem nu, spendera mer tid med min familj. Samtidigt känner jag att glöden för ishockeyn svalnat lite, jag älskar det fortfarande, men kanske inte lika mycket som för tre, fyra år sedan.

Vad ska du göra nu?
– Jag vet inte riktigt ännu, just nu är jag hemma i Minnesota, umgås med familjen och tar det lugnt. Njuter av livet. Jag tittar på jobbmöjligheter, och får se var det leder till.

Har du några spår?
– Jag har en del kompisar som säljer varor till sjukhus, min bror gör det också, så där finns lite ingångar. Vi har snackat lite.

Ingen hockey?
– Jag spelade collegehockey här hemma och har lite kontakter kvar, men vet inte om det finns några öppningar som tränare just nu. Jag känner nog ändå att jag vill ha lite distans till idrotten, se den lite utifrån. Just nu känner jag för ett vanligt jobb med vanliga tider där jag kan vara en vanlig pappa, haha. Sedan får vi se vad det dyker upp för möjligheter, hur mycket hockeyn kryper tillbaka i livet.

Främste nordamerikan - någonsin

Jack Connolly och hans fru har två söner, sex och två år gamla.

Båda är, trots att Jack spelat i Sverige så länge, födda i USA.

– Ja, faktiskt. Min första son föddes på sommaren. Min andra son föddes i november, men just det året så hade jag ett kontrakt som gjorde att jag inte kunde komma till Sverige förrän en bit in på säsongen, så vi var hemma i USA när han föddes också.

240316 Luleås Jack Connolly jublar efter 2-0 under åttondelsfinal två i SHL mellan Luleå och Örebro den 16 mars 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0225
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league åttondelsfinal round of 16 luleå örebro jubel SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Jack Connolly spelade tolv år i Sverige och hann med spel i fyra olika klubbar, bland annat Luleå.

Det blev alltså tolv år i Sverige, med SHL-spel i Färjestad, Leksand, Rögle och nu senast Luleå.

34-åringen har också ett rekord: han är nämligen den nordamerikan som spelat flest matcher i SHL någonsin. Connolly spelade sin 500:e match i vintras, och stannade på totalt 545 SHL-matcher.

Med det antalet matcher är han också femma bland utländska spelare.

– Det är coolt, man spelar bara 52 matcher varje säsong så man måste vara här ett tag för att nå de där siffrorna. Det är mycket hockey som har spelats. Det är ett kul rekord, sedan får vi se hur länge det står sig, säger Connolly.

– Det har varit tolv otroliga år, jag älskade det. Alla vara snälla mot mig och min familj. Jag tycker att ligan är en av de bästa i världen, det är otroligt hög nivå.

Var du aldrig nära att söka dig vidare i Europa?
– Jag hade kanske ett par tillfällen att testa det, men jag och min fru kände oss verkligen hemma i Sverige. Det är väldigt likt Minnesota, det är vackert, säkert, och alla snackar engelska.

"En av de roligaste säsongerna..."

Det blev dock aldrig något SM-guld, trots att det var nära ett par gånger, både med Färjestad och Luleå där det slutade med förlust i finalen.

Han var dock med och spelade upp Rögle i SHL, något han håller högt.

– När jag ser tillbaka på min tid i Sverige så var det en av de roligaste säsongerna jag haft. Den gruppen var otrolig. Kul också att Rögle hållit sig kvar i SHL, de har ju åkt upp och ner historiskt, säger han.

Ni har ju inte upp- och nedflyttning i Nordamerika, ibland rankas det ju till och med större att lyckas med ett avancemang, jämfört med att vinna ett guld...
– Betydelsen av ett avancemang är så stort här. Borta i Nordamerika ser man att något lag går upp och ner i Sverige, men man tänker nog inte på vad det betyder för organisationen, personalen, spelarna, tränarna. Det är en helt annan ekonomi. Jag är glad och stolt att jag var med och tog upp Rögle.

Jack Connolly Rögle Bildbyrån

Jack Connolly var med och spelade upp Rögle i SHL.

När Jack Connolly får fundera kring vad han kommer sakna mest med Sverige så dyker vänner och den familjära känslan upp, men också:

– Kaffet, utbrister han.

– Jag tog med 20-25 paket kaffe i hockeytrunken när jag åkte hem, men det går åt snabbt. Jag får hitta sätta att köpa svenskt kaffe, eller hitta något annat att dricka. Jag älskar det svenska kaffet.

Du gillar verkligen Sverige, kommer du tillbaka?
– Det är kul att du fråga, jag och min fru pratade om det nyligen. Att vi ska försöka ta oss tillbaka till Europa och hälsa på. Vi får se när det blir, det kanske dröjer lite. Det hade varit kul att besöka mina gamla städer och boenden, kanske se några matcher.

Jack Connolly

Klubbar i SHL: Färjestad, Leksand, Rögle, Luleå

545 SHL-matcher
274 poäng (85+189)

Övriga klubbar: Duluth Marshall School, Sioux Falls Stampede, Univ. of Minnesota-Duluth

Mer i artikelserien:

Niklas Olausson: "Var inte bäst, men inte heller sämst"
Jonas Junland: "Vill helst vara kvar inom hockeyn" 
Ted Brithén: "Mitt tolvåriga jag hade nog varit stolt"

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners