Marcus Eriksson kommer att vara drygt 39 år när han debuterar i SHL till hösten.
Den nyblivne Skellefteå-forwarden blir, om han spelar premiären, den fjärde äldsta spelaren att göra debut i SHL, efter Donald Brashear, Jere Karalahti och Börje Salming.
Det finns dock skillnader: Brashear och Karalahti kom till ligan efter långa och framgångsrika karriärer på hög nivå, medan Salming spelade matcher i högsta divisionen (som då hette division ett) innan han drog till NHL (SHL/Elitserien startade 1975).
Marcus Eriksson har tidigare aldrig spelat högre upp än andradivisionen i Sverige.
Det är svårt att frångå: Marcus Eriksson är en av vårens mest spektakulära värvningar, en häftig historia om en veteran som äntligen får chansen i SHL.
– Klart jag ser fram emot att spela i SHL, säger Marcus Eriksson som inkvarterat sig i Skellefteå för sommarträningen.
Du får ÄNTLIGEN chansen i SHL, är du förvånad?
– Jag har som många andra alltid haft drömmen om att spela i SHL och landslaget, men ju längre som tiden gått så har ju tanken slagit mig att det kanske inte blir av. Jag har haft samtal med klubbar tidigare år, men redan då var åldern ett "problem". Jag hade väl släppt att ha SHL som mål, men drömt har jag gjort. Otroligt häftigt att det blir verklighet, kul att Skellefteå tror på mig och vill ge mig chansen.
Forwarden är tidernas poängkung i HockeyAllsvenskan och en ikon i hemmaklubben Vita Hästen. Förra sommaren fick dock hans hemmaklubb ekonomiska problem, degraderades i systemet och Eriksson kritade på för Södertälje.
Många var nyfikna på att se om Mr Vita Hästen kunde producera i en annan miljö, bortanför mammas gata, i en klubb där han inte skulle vara den givna frontfiguren.
Svaret?
38-årige Marcus Eriksson levererade sin bästa säsong i karriären och dunkade in 59 poäng på 50 matcher och vann hela poängligan.
– Det var nog bra för mig att byta klubb. Jag kunde varenda kvadratcentimeter i Himmelstalundshallen, jag behövde nog se något nytt. Jag kunde ligan, men det var kul att komma till en annan klubb, en annan arena, och spela på ett annat sätt. Det var nervöst till en början, det är nya jobb oavsett om du är 25 eller 38 år, men jag blev otroligt bra omhändertagen av både klubben och supportrarna, säger han.
– Jag kom till Södertälje med öppet sinne, ödmjuk inför utmaningen. Jag visste att det skulle vara lite större konkurrens om speltiden, men visste också vad jag kan, och att SSK ville ha mig i powerplay.
Marcus Eriksson får äntligen chansen i SHL.
Det blir samma öppna sinne när du nu kommer till Skellefteå?
– Absolut, lite så jag tänker. Detta är något som jag inte testat på innan. Konkurrensen kommer skruvas upp lite till, men jag får bra förutsättningar till träning och ska ta min utveckling något steg till.
Hur mycket utveckling finns det kvar hos en 39-åring?
– Haha, det får vi se, det är inte lätt att svara på. Jag ser det som att man aldrig blir fullärd, man kan alltid lära sig nya saker. Jag vet att jag kanske inte blir så mycket starkare i kroppen, men jag ska bibehålla det jag har och lära mig Skellefteås sätt att spela, och försöka få fram mina spetsegenskaper.
Vad är största utmaningen, tror du?
– Det finns säkert många grejer, jag ska ju spela i en av världens bästa hockeyligor. Jag försöker inte tänka så mycket i de banorna, jag ska bara in och ge järnet.
Hur mår kroppen?
– Jag har varit ganska skadefri under hela karriären, inga större grejer, så kroppen är pigg.
Att en 39-åring ska debutera i SHL är speciellt i sig, och det blir ännu mer speciellt av att två händelser i karriären som stod utanför hans kontroll kanske trots allt är det som tagit honom just hit i dag.
2020 kom han inte överens med Vita Hästen och började spela med Guts i division två. Då kom pandemin, division två stängdes ner, Vita Hästen ringde och Marcus Eriksson var strax tillbaka i HockeyAllsvenskan.
2023 fick Vita Hästen så pass mycket ekonomiska problem att klubben degraderades från HockeyAllsvenskan, och Eriksson hamnade i Södertälje.
En pandemi och en ekonomisk kris, det ena innebar en comeback på elitnivå, det andra innebar klubbyte och ett till synes avgörande skyltfönster.
– Jag har faktiskt tänkt på de där sakerna på slutet, erkänner Marcus Eriksson.
– Framförallt tiden i division två. Jag hann bara vara där ett par månader, och kände ändå att det var någon nivå för lågt för mig. Jag fick suget tillbaka, allt med nivån, att spela på heltid, sådant som man tagit för givet blev påtagligt. När pandemin kom, serien stängdes ner och Vita Hästen ringde så var det ingen tvekan. Tanken var ju annars att trappa ner och skaffa vanligt jobb, så var det. Konkursen för Vita Hästen gjorde att det blev enklare att testa något nytt, annars hade jag kanske varit kvar. Jag hamnade i SSK och kanske fick lite mer uppmärksamhet. Sedan gjorde jag ju min bästa säsong också, det hjälpte till.
Livet är tillfälligheter?
– Lite så, det är lite små saker som tagit mig hit jag är i dag. Samtidigt tänker jag inte tillbaka på vad som hänt, det som har hänt har lett mig där jag är nu, och det är det som betyder något.
Många kommer vara nyfikna på Marcus Eriksson, känd för sin fantastiska hockeyblick och sina fina passningar, till hösten.
– Det tillhör väl inte vanligheterna att någon får chansen så här sent i karriären, men det ska bli jäkligt kul.