CHL-formatet ändras från och med nästa säsong

Publicerad: 2022-11-07
CHL
Säsongens upplaga av CHL blir den sista i det befintliga formatet. Från och med nästa säsong görs turneringen om på flera sätt. Exempelvis blir det färre lag och gruppspelet slopas.

Samtliga fem svenska lag som är med i årets upplaga av CHL tog sig vidare från gruppspelet, men till nästa säsong kommer det inte att vara något gruppspel i Champions Hockey Leauge. I slutet av förra veckan meddelades att turneringen kommer att förändras på flera sätt till nästa säsong.

24 lag deltar

En stor ändring är att antalet lag som kvalificerar sig för CHL minskas – från 32 lag till 24. Dessa 24 lag kommer inte att spela något gruppspel. I stället kommer det att bli en enda tabell. Samtliga lag kommer att spela sex matcher i grundserieomgången – tre på hemmaplan och tre på bortaplan. Det innebär att lagen till skillnad från nu kommer att möta sex olika lag redan i grundserieomgången.

När grundserieomgången är genomförd går de 16 bäst placerade lagen i tabellen vidare till ett slutspel. Ett slutspel som dock förblir oförändrat jämfört med hur det är nu. Det vill säga att det spelas dubbelmöten i åttondelsfinal, kvartsfinal och semifinal.

I åttondelsfinalen ställs seriesegraren mot lag 16. Tvåan möter lag 15, och så vidare.

Färre SHL-lag

I och med att det blir färre lag i CHL blir det också färre platser för SHL till turneringen. 18 av de 24 CHL-platserna kommer att tilldelas de tre högst placerade klubbarna i Europas sex toppligor: SHL, National Leauge (Schweiz), DEL (Tyskland), Liiga (FInland), TELH (Tjeckien) samt ICEHL. Utöver det kommer fem Wild Cards från andra ligor att tilldelas en plats i turneringen. Den 24:e platen går till det regerande CHL-mästarlaget. Skulle ett svenskt lag vinna CHL kommer således fyra SHL-klubbar att spela CHL säsongen därpå.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners