"Hjälper oss att många är kvar från förra året"

Publicerad: 2024-09-13
Lagpresentation
Kontinuitet präglar Leksand 2024/25. Nästan hela laget är kvar sedan förra säsongen och dalaklubben kan därmed bygga vidare från fjolåret. "Vi börjar inte med helt blanka blad i år", säger backen Matt Caito.

Ett tydligt ord symboliserar Leksand 2024/25:

Kontinuitet.

Fem spelare har lämnat sedan i fjol, bara tre har kommit till (plus junioren Hannes Hellberg då, som var utlånad förra säsongen).

– Vi har en bra kärna och Thomas Johansson (sportchef) har gjort ett bra jobb med att fylla på med några pusselbitar. Nyckeln för oss är att ha djup i uppställningen, säger backen Matt Caito.

– Det klart det hjälper oss att vi har många kvar sedan förra året, vi behöver inte börja med helt blanka blad, men sedan behövs det ändå en försäsong och några matcher för att komma in i allt. Så är det alltid, oavsett hur truppen ser ut. Man kan träna hur mycket som helst, men inget kan jämföras med när det blir allvar.

Finns risk att man slappnar av när truppen är densamma och alla har sin roll?
– Nä, vi har djup i uppställningen och killar som vill framåt, så det är konkurrens hela tiden. Det finns ingen som har en given plats, och det märker vi verkligen nu. Det finns en oerhörd tävlingsinstinkt.

Leksand blev femma i tabellen förra säsongen och pressade sedan Frölunda till sju matcher i kvartsfinalen innan det tog stopp.

– Vi var så nära en semifinal, så det är klart att det var tufft. Det skapar också drivkraft inför den här säsongen. Vi siktar på att vara bland de sex bästa lagen igen, det är målet, sedan vet vi att vad som helst kan hända i slutspelet, säger Caito.

– Positivt med förra säsongen var att vi hittade ett sätt att spela som passade vårt lag och som var väldigt kul, det är något att bygga vidare på.

Vill få igång powerplay-spelet

Kan du beskriva det mer?
– Vi vill vara ett lag som har mycket puck och som ska ha högt tempo, men under säsongen i fjol så lärde vi oss också att hitta en bra balans mellan att gå och att ha tålamod. Innan hade vi en tendens att bli överaggressiva i spelet, men i fjol fick vi in lite mer tålamod i vårt agerande vilket gjorde att vi kunde spela mer smart.

En sak som inte klickade i fjol var powerplay. 16,0 % var näst sämst i ligan.

– Att få igång vårt powerplay har varit ett stort fokus inför den här säsongen. Ett bra powerplay kan ändra en matchbild. Hade vi fått de där powerplay-målen som vi inte fick förra säsongen så skulle vi ha tagit fler poäng. Vi har jobbat på det en hel del, och vi har många skickliga spelare som kan bidra i spelformen. Det ska absolut bli bättre i år.

240401 Leksands Matt Caito jubel efter 2-1 under kvartsfinal sex i SHL mellan Leksand och Frölunda den 1 april 2024 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0222
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarter final quarter finals leksand frölunda jubel DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Matt Caito trivs i Leksand - och blir kvar i fyra år till.

Har ni hittat hemliga receptet?
– Haha, det finns inga hemliga recept, vi kan bara jobba på för att det ska bli bättre. Men att få igång vårt powerplay skulle jag säga är en jättenyckel för oss som lag den här säsongen, det skulle verkligen hjälpa oss att nå topp sex.

Finns några fler nycklar?
– Det är jämnheten, så är det alltid. Vi hade någon svacka förra året, det får inte bli för många sådana för då går det snabbt nedåt i tabellen.

Trivs i Leksand

Matt Caito själv spelar en central roll i Leksand. Den 31-årige amerikanen går i höst in på sin femte säsong i Leksand.

 – För mig handlar det om att fortsätta spela mitt spel och göra så jämna prestationer jag kan, att ha med kämpaandan och energin, men också att få igenom skotten lite mer, något jag inte fick förra året. Kan jag lyckades med så skulle det hjälpa oss som lag att producera mer. Sedan vill jag hjälpa de unga spelarna att bli bättre.

31, 24, 24, 23 poäng under dina år i Leksand, du är stabil i ditt poängplockande?
– Haha, ja, men jag gör gärna lite mer.

Caito kritade under ett nytt fyraårsavtal i våras, ett tecken på hur bra Leksand och backen trivs med varandra.

– Jag älskar Leksand. Jag har varit här i fyra år och ska vara här i fyra år till. Det säger en hel del. Det är en annan livsstil jämfört med hemma i Kalifornien, men jag gillar den lilla staden utan stress. Det är fantastiskt att gå och handla mat och få snacka hockey, alla är väldigt stöttande. När det är match är det som att hela orten stänger ner, alla lever för hockeyn.

Har du lärt dig någon svenska än?
– Jag går faktiskt lite kurser. Jag förstår en hel del, men det är svårare att prata. Men jag ska ju vara här i fyra år till och har en svensk flickvän, så det är klart det skulle hjälpa om jag kan mer svenska.

Det låter nästan som att du kan bli kvar i Sverige resten av livet?
– Haha, man vet aldrig...

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Leksand?
– Det första jag tänker på är kontinuitet, Leksand bygger vidare på stora delar av fjolårets trupp vilket ger trygghet för ledarstaben att man vet på ett ungefär vad varje individ går för. Charles Berglund och Mikael Karlberg får nu ta ett steg fram från början och forma laget, under fjolåret tillkom även David Printz som fick upp Leksands siffror i boxplay i slutet på säsongen. Målvaktssidan får ett jättetapp i Filip Larsson, men det kan skapa andrum för Mantas Armalis att få vara förstemålvakt. Han brukar vara bra vartannat år, han var svagare i fjol så det är ett bra läge att studsa tillbaka. Ingen större press ska läggas på nye Jakob Hellsten. Det går inte att förvänta sig en liknande fullträff som Filip Larsson, det man däremot kan förvänta sig är fullt dugligt målvaktsspel då han ändå fått ett SHL-kontrakt och klubben tror på honom. Backsidan tappar Anton Lindholm och Olle Alsing. Lindholm är ett jättetapp och mer eller mindre omöjlig att ersätta, speciellt hans pondus i spelet. Nyförvärvet Axel Rindell har sett ut att våga spela ut under försäsongen och kommer få en stor roll i powerplay. Joonas Lyytinen har imponerat, det trygga spelet med puck han levererar har sett väldigt stabilt ut. Framåt är det en bred forwardssida. Max Veronnaeu har potential att nå över 20 mål. Lukas Vejdemo är trygg i spelet och kan få ännu mer utdelning poängmässigt. Oskar Lang kan också få mer ut poängmässigt men står alltid för en stark arbetsinsats. Slovakerna Marek Hrivik och Peter Cehlarik kommer driva spelet offensivt, speciellt Hrivik som behöver producera ännu mer. Lucas Elvenes bevisade för sig själv och omgivningen att hans högsta nivå kan skada vilket försvar som helst. 
Sällan vi ser sådan kontinuitet som Leksand har just nu?
– Det ger trygghet och de kan starta från en annan platå än i fjol, men de har också tretton utgående avtal efter säsongen vilket kan skapa en rejäl blåslampa för många som ska spela för ett nytt kontrakt.

240328 Leksands Max Veronneau under kvartsfinal fyra i SHL mellan Leksand och Frölunda den 28 mars 2024 i Leksand. 
Foto: Daniel Eriksson / BILDBYRÅN / COP 173 / DE0221
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals leksand frölunda DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Max Veronneau.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Att få utveckling på den truppen man gått in med, i och med att man inte gör stora förändringar så blir det viktigt att alla tar steg i sin utveckling. En annan viktig del är att utveckla powerplay som varit för klent.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Axel Rindell, vilken påverkan kan han ha på Leksands spel i powerplay? Det är jag förväntansfull att se på!

Förra säsongen

Poäng: 92 (5)
Gjorda mål: 149 (5)
Insläppta mål: 123 (5)
Powerplay: 16,0 % (13)
Boxplay: 74,8 % (5)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners