SÅ SPELAS SM-SLUTSPELET OCH KVALSPELET 2024, I NYTT FORMAT

Publicerad: 2023-10-30
Tisdagen den 12 mars spelas den sista omgången i SHL. Två dagar senare kickar SM-slutspelet igång med åttondelsfinaler och vi ser fram emot rafflande matchserier i kvart och semi innan två lag gör upp i final. Här hittar du hållpunkter och schema för hela slutspelet.

Med start den 14 mars drar SM-slutspelet igång där vi kan förvänta oss matcher med fantastisk inramning och härlig kamp nere på isen. SM-slutspelet - där vi ska kora en svensk mästare.

Nedan går vi igenom datum och upplägg. Du kan även lära dig allt om upplägget i videon längre ner i artikeln.

Så spelas SM-slutspelet

Lag 1-6 i SHL-tabellen direktkvalificeras till kvartsfinal, medan lag 7-10 först spelar åttondelsfinal i bäst av tre matcher i formatet borta-hemma-hemma (B-H-H).

Kvartsfinalerna, semifinalerna och SM-finalen spelas i bäst av sju matcher i ett nytt format. Det bäst rankade laget startar med två hemmamatcher för att sedan ha två raka bortamatcher. Spelformatet blir H-H-B-B-H-B-H.

Efter att åttondelsfinalerna har spelats kommer de två vinnande lagen att ställas mot SHL-tabellens etta respektive tvåa i efterföljande kvartsfinal. Det lag som avancerade från åttondelsfinalen, men som hade lägst tabellplacering under seriespelet, möter ettan och det bättre rankade laget av de båda ställs mot tvåan. I övriga kvartsfinaler möts trean och sexan samt fyran och femman i tabellen.

De högst rankade lagen i respektive matchserie inleder på hemmaplan. Därefter turas respektive lag om att spela på hemmais.

Lag ett och två i SHL inleder kvartsfinalspelet torsdagen den 21 mars, medan de resterande två kvartsfinalserierna inleds fredagen den 22 mars. Det bäst placerade laget som når semifinal inleder semifinalspelet fredagen den 5 april. Den andra semifinalserien inleds lördagen den 6 april.

Den första finalmatchen spelas lördagen den 20 april och en potentiell sjunde finalmatch spelas lördagen den 4 maj. Segraren i SM-finalen är svensk mästare för säsongen 2023/2024 och belönas med Raoul LeMats pokal.

Viktiga hålltider

14 mars - start av åttondelsfinaler
21 mars - start av kvartsfinaler
5 april - start av semifinaler
20 april - start av finalen

Kvalspel 2024

Parallellt med SM-slutspelet spelas även kvalspel för att avgöra vilket lag som får lämna SHL. Det spelas mellan de två sämst placerade lagen i tabellen i bäst av sju matcher i samma format som slutspelet, H-H-B-B-H-B-H.

Kvalspelet startar fredagen den 15 mars och en eventuell sjunde och avgörande match spelas fredagen den 29 mars.

SHL
SHL:s huvudpartners