Här är nya referensgruppen – "En viktig funktion"

Publicerad: 2020-09-17
Till den här säsongen satsar SHL på en ny referensgrupp – med den förre domarchefen Peter Andersson samt de tidigare SHL-spelarna Pontus Petterström och Per Ledin. Syftet: Förbättra spelarnas säkerhet och få en röd tråd på vad som anmäls till disciplinnämnden. ”Jag tycker det är jättebra att ligan väljer att lägga resurser på det här”, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

SHL-lagen har förstärkt sina trupper för att komma starkare till den här säsongen – och det har även SHL som liga gjort. En nyhet inför säsongen 2020/21 är att de har uppdaterat den referensgrupp, som efter varje omgång ska titta på och diskutera situationer som kan anmälas till disciplinnämnden.

– Domarna på isen ska döma matchen. När det gäller anmälningar vill vi ha en röd tråd. En liknande checking to the head i Malmö kontra en i Luleå ska bedömas på samma sätt, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

– För att kunna göra det behöver vi en grupp, förutom situationsrummet och disciplinnämnden, med kunniga människor. De ska jobba med spelarnas säkerhet. Att vi ska kunna vara trygga att händelser som sker på isen fångas upp, att de bedöms och anmäls till disciplinnämnden, om så ska ske. I år har vi utökat den här referensgruppen med en person för att få en bättre balans, säger Tomas Thorsbrink.

{!A}

I den här referensgruppen kommer tre personer att vara med och det handlar om den förre domarchefen Peter Andersson och de tidigare spelarna Pontus Petterström, 38, samt Per Ledin, 42, som tillsammans har fem SM-guld och 1276 SHL-matcher på meritlistan. Den sammansättningen av gruppen, en tidigare domare och två tidigare spelare, gillar Peter Andersson.

– Med min erfarenhet får man med sig regelverket och domarbiten och det kan vara bra i det här sammanhanget. Per och Pontus vet hur spelarna tänker och känner i de här situationerna. Jag tror det här kan bli jättebra, säger Peter Andersson.

{!B}

"Har varit i alla sarghörn"

Även Per Ledin lyfter fram fördelarna med att det finns personer med både spelar- och domarbakgrund i referensgruppen.

– Det är ovärderligt. Pontus var en duktig spelare, med fina ledaregenskaper. Peter Andersson har med sin domarkarriär mer erfarenhet än mig och Pontus tillsammans. Sedan har jag min erfarenhet. Jag kan fulspelet, allt trashtalk och jag har varit i alla sarghörn, säger Per Ledin.

Den tripple SM-guldmedaljören gillar SHL:s initiativ att satsa mer på spelarnas säkerhet.

– Det känns kul och väldigt inspirerande. Jag tror att vi fyller en viktig funktion och jag tror att den här funktionen bara kommer att bli större och större med tiden, säger Per Ledin.

Kan du utveckla varför du tror att den här funktionen kommer att bli ännu viktigare?

– Spelet går bara snabbare och snabbare. Produkten utvecklas hela tiden och då måste även säkerheten utvecklas. Vår roll är att hålla koll på det fula spelet och stävja det. Vi ska försöka få bort alla farliga grejer och därmed hjälpa hockeyn att få en positiv utveckling , säger Ledin.

{!C}

"Syftet är att hjälpa spelarna"

Den tredje personen i referensgruppen, Pontus Petterström, har gjort det här i drygt två år. Under de här åren har den tidigare Skellefteå- och Linköpingsforwarden även haft som uppgift att kontakta spelare som har varit i ”gränslandet att bli anmälda” och detta kommer han att fortsätta med även den här säsongen.

– Jag har försökt ge en liten heads up om att en viss spelare måste tänka sig för i vissa situationer. Kanske att spelaren måste försöka vara lite kyligare. Den rollen kommer jag fortsatt att ha även den här säsongen, säger Petterström.

Hur har spelarna reagerat när du ringer?

– Jag upplever det som en bra grej. I och med att det har stannat mellan mig och spelaren är det bara jag, spelaren i fråga och Johan Hemlin som vet om att samtalet har ringts. Vilket jag tror har varit skönt för många, att det inte har läckt ut i media, och det är inte det som är meningen heller. Utan det är för att hjälpa spelarna. Ingen spelare vill skada någon annan och ingen vill bli avstängd. Syftet är att hjälpa spelarna, säger Petterström.

{!D}

"Finns ett större perspektiv på frågan"

Om två dagar drar SHL-säsongen igång och på lördagskvällen har den nya referensgruppen sitt första sammanträde.

– Jag tycker det känns jättebra att SHL har valt att satsa resurser på det här. Vi vill ha vår sport så säker som möjligt och vi vill inte att våra SHL-spelare ska bli skadade. Det här handlar också om rekrytering på sikt. Vi vill säkerställa att föräldrar sätter sina barn i Tre Kronors hockeyskola. Det finns ett större perspektiv på den här frågan som är jätteviktig, säger SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink.

Johannes Hägglund
Huvudpartner
Officiell Partner