20 FRÅGOR MED CHRISTOFFER EHN

Publicerad: 2023-07-04
20 frågor
I 20 frågor blandar vi högt och lågt, hockeyrelaterat och mer privat. Nu är det dags att lära känna Linköpings Christoffer Ehn lite bättre. Här berättar 27-åringen om hur det var att möta Sidney Crosby, skorna han köpte för att Zlatan hade likadana samt vilken film han och lagkamraten John Nyberg alltid sätter på när de vill höja humöret.

1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Jag funderar på Robert Roséns spelsinne och tempo. Det hade jag mått bra av. Man ska alltid försöka göra allt i hundra och det är inte alltid det smartaste. Rosén är varken snabbast eller starkast, men han verkar ha mest tid och orienterar sig bra på isen. Hans spelstil sticker verkligen ut. Det finns inte så många av den spelartypen kvar. En släng av hans spelsinne skulle inte vara fel.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Som forward har det varit svårt att möta Växjös backar. De har många som både är bra på att ta sig ur egen zon samt på deras anfallsblålinje, som Lukas Bengtsson, Hardy Häman Aktell och Joel Persson. Man behöver ha ögon i nacken för att täcka upp mot dem känns det som.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag hade inte mått bra av sitta på ett kontor. Jag hade nog velat vara brandman eller polis.

4. Vad gör du helst när du är ledig från hockeyn?

– Det blir en del padel. Jag hade gärna spelat mer golf än vad jag gör. Vi har en fyra månaders bebis, så det har varit mycket tid med familjen den senaste tiden.

5. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag försöker att vara ganska okomplicerad. Därför gör jag saker lite olika. Är det något jag gör likadant varje matchdag är det uppvärmningen på isen. Jag åker i samma ordning och skjuter ungefär samma typ av skott. Jag försöker hålla mig borta från att göra samma saker hela tiden för man märker att efter ett tag att det blir jobbigt att hålla ordning på allt om klockan går fel i omklädningsrummet i Leksand exempelvis.

6. När har du varit som mest starstruck?

– Bra fråga, när kan det ha varit? Det måste ha varit första gången när jag var över i Detroit och sprang på Henrik Zetterberg och Niklas Kronwall. Jag har vuxit upp med att kolla på dem. När man kommer över är man lite nervös om man kommer att bli en i gänget eller inte, men när man väl har kommit förbi det steget märker man att det är helt vanliga människor.

7. Vem håller du som den bäste spelaren du har mött i karriären?

– Den jag tyckte var häftigast att spela mot var Sidney Crosby. Han personifierar att vara en vinnare. Han spelar ett komplett spel på isen. Han har så många olika vapen som han kan slå motståndaren med. Jag minns en säsong när vi mötte dem i slutet av säsongen och vi hade kort om folk. Jag fick spela ett gäng byten mot hans formation. Han kom alltid ut med pucken och även hans spel utan puck imponerade. Jag tror inte folk riktigt förstår hur bra en sådan spelare även är i den defensiva delen på isen.

8. Vilken person har betytt mest för din karriär?

– Min mamma och pappa. De har alltid funnits där och har stöttat mig. I hockey går det upp och ner. Det finns några jobbiga perioder och de har alltid funnits i min hörna. Mamma och pappa har varit en starkt bidragande orsak till att jag har kämpat på och inte gett upp.

9. Har du någon gång varit nära att sluta?

– Nej, det skulle jag inte säga. Men när det är tufft på isen i olika delar av karriären är det viktigt att känna att man har det där stödet och att man fortsätter tro på det man gör. 

10. Vad var det senaste du googlade?

– Det är något bebisrelaterat, men jag ska bara komma på vad det var. Jag tror att det var om sonen kunde smaka på melon. Vilken han kunde. Vattenmelon är inga problem.

PETER HOLGERSSON / Bildbyrån

Christoffer Ehn laddar upp för sin tredje raka säsong i Linköping. Foto: Bildbyrån.

11. Vilket är ditt sämsta köp?

– Det måste vara ett par Adidassneakers som jag såg att Zlatan hade. Jag var i Los Angeles och passade att köpa även fast de var i fel storlek. Därför har jag inte använt skorna så mycket.

12. Är du Zlatansupporter eller hur kommer det sig att du ville ha likadana skor som han?

– Det var när han hade opererat knät efter hans tid i Manchester United. Han hoppade runt på de skorna i kryckor och i flera år tyckte jag att de var fräna, men jag hade aldrig hittat dem. Plötsligt låg de där framför mig i en butik. De var en storlek för stora, men jag tog dem ändå. Sedan har de bara legat i en låda.

13. När var senast du använde skorna?

– Förra sommaren tror jag. Ett par extra sulor så funkar det ändå, haha.

14. Om du får regissera en perfekt semesterdag, vad gör du?

– Jag är lite tråkig. Jag är inget fan av solen. Jag är gärna i skuggan där det är svalare. En bra dag i sommar tänker jag att jag tar grabben till Kolmården. Jag tror att det blir att semestra på hemmaplan i och med att han är så pass liten.

15. Om du får bjuda tre SHL-spelare på grillmiddag i sommar, vilka blir det och varför?

– Jag hade tagit med mig min bästa polare John Nyberg (Linkpöping) till att börja med. Jag tar Rosseli Olsen (Frölunda) också. Det var längesen jag hittade på något kul med honom. Max Friberg (Frölunda) får också följa med. Vi hade blivit en bra trio.

16. Hur bra är du på att laga mat?

– Jag är ändå hyfsad. Jag tycker att det är roligt och skulle säga att det är lite av en hobby, men jag ska inte sticka ut hakan och säga att jag är superbra, ifall jag blir synad. Jag tycker att det är kul i alla fall. 

17. Vem var du i skolan?

– Ganska vass, men lite lat. Jag hade rätt lätt för mig. Jag gjorde det jag skulle, men kanske inte så mycket mer.

18. Vilken film har du sett flest gånger?

– Jag och John Nyberg bor ihop på resor. Alltid när vi är less på flyg och att flänga runt drar vi igång ”En Gång Phuket”. Då får man njuta lite och skratta. Den har vi sett många gånger.

19. Du nämnde matlagning som en liten hobby, har du några andra intressen utöver det?

– Jag har ett stort fotbollsintresse. Det är egentligen det. Stryktipset och Premier League.

20. Har du alltid varit fotbollsintresserad?

– Ja. jag spelade fotboll fram till att jag var 15 år och funderade lite vilken sport jag skulle välja. För mig var det tufft val, för fotboll är jäkligt kul. Nu när jag har spelat hockey på seniornivå i nästan tio år har det blivit väldigt mycket hockey och då tycker jag att det är skönt att bryta av med att kolla på något annat. Då har fotbollen tagit mer och mer plats för mig.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners