Svenska ishockeyförbundet sänker procentsatsen för disciplinära bötesstraff

Publicerad: 2024-09-19
Information
Procentsatsen vid bötesstraff inom SHL och HockeyAllsvenskan sänks från 12,5 till 10 procent för säsongen 2024–2025.

Svenska Ishockeyförbundet har i samråd med ligaorganisationerna för SHL och HockeyAllsvenskan och spelarfacket SICO beslutat att sänka procentsatsen för bötesstraff vid disciplinärenden från 12,5 procent till 10 procent av spelarens bruttolön.

Beslutet ligger i linje med målen för Svenska Ishockeyförbundets arbete med spelares säkerhet och är ett resultat av en nedgång sett över tid av antalet skador inom svenska elitligor.

– Då vi under en tid har sett en nedåtgående trend inom skadestatistiken är det logiskt med en sänkning. Vi övervakar skadestatistiken noga och i framtiden kan vi se höjningar eller sänkningar beroende på utfallet, säger Magnus Mårtensson, tävlingschef Svenska Ishockeyförbundet.

Satsningen för att höja spelarnas säkerhet och förbättra arbetsmiljön, det som tidigare kallades Projekt Nollvision men numera är en del av förbundets ordinarie verksamhet, har varit lyckad. Kartläggningen av skadestatistik sedan projektet inleddes år 2018 visar på nedåtgående trender för antalet skador totalt, och i synnerhet för antalet huvudskador. Därför införs nu lägre bötesstraff vid disciplinära åtgärder mot spelare.

– Vi fortsätter med vårt viktiga arbete för att öka säkerheten för spelarna, bland annat genom att följa utvecklingen noga. Till exempel såg vi en liten ökning av antalet smällar mot huvudet under avslutningen av förra säsongen, och det är en trend som måste brytas, säger Morgan Johansson, ansvarig för spelares säkerhet på Svenska Ishockeyförbundet.

SHL:s huvudpartners