Beslut från Svenska Ishockeyförbundets Disciplinnämnd - Kalle Östman

Publicerad: 2024-03-31
Disciplinärende
Leksands spelare Kalle Östman fälls för Physical abuse of officials i gårdagens match mellan Frölunda och Leksand av svenska ishockeyförbundets disciplinnämnd. Hanteringen av ärendet har skett enligt de rutiner som gäller för disciplinärenden under säsongen.

När det återstår 5.30 av tredje perioden så lämnar spelet Frölundas försvarszon och Leksandsspelaren Nr 12 Kalle Östman åker upp mot sitt bås. När han närmar sig blålinjen så håller han upp sin klubba med en hand och åker in i linjedomaren bakifrån och sätter upp båda händerna i ryggen på linjedomaren som åker i isen. Denna kontakt med linjedomaren skulle kunna undvikas.

Avstängning

Avstängning från Leksands IF:s tre nästföljande matcher i SHL.

Böter

12 382 kr.

Svenska ishockeyförbundets disciplinnämnds beslut

En spelare eller ledare som avsiktligt tillfogar en domare eller matchfunktionär fysisk kontakt på något sätt ska ådömas game misconduct och anmälas till disciplinnämnden. Fysisk kontakt som hade kunnat undvikas och där spelaren eller ledaren uppvisat likgiltighet inför konsekvensen av sitt agerande ska betraktas som avsiktlig fysisk kontakt, även i de fall där spelaren eller ledaren inte tydligt har haft som intention att initiera en fysisk kontakt med domaren.

Av filmsekvensen framgår att Kalle Östman under en längre åksträcka har blicken i samma riktning som linjedomaren är placerad. Att Kalle Östman alls inte skulle ha hunnit uppfatta denne är inte troligt, även med beaktande av att linjedomaren rört sig inåt isen. Kalle Östman väljer i detta läge att sätta upp sina händer och avsiktligt trycka ifrån mot domarens rygg. Nämnden finner det härigenom utrett att Kalle Östman gjort sig skyldig till en bestraffningsbar Physical abuse of officials.

Hela beslutet

Läs mer

Så här hanteras disciplinärenden.

Så jobbar SHL:s situationsrum.

SHL
SHL:s huvudpartners