Likt undertecknad räknar Pehr Claesson ner till den 19 september. Dagen då nästa SHL-säsong tar sin början. Den gångna fick ett abrupt slut i och med coronapandemins framfart i världen.
– Så tråkigt slut som det blev på säsongen, det var ju som att de tog godiset från småbarn att missa slutspel, säger han och fortsätter:
– Jag hade Rögle - Malmö den 12 mars, det var en jättekonstig känsla att döma den utan publik, men självklart går hälsan i första hand.
Claesson, som går under smeknamnet Clabbe - ibland även Pelle - bär nummer 9 på ryggen. Var kommer det ifrån, månntro?
– Jag hade alltid det när jag spelade själv, så är det i grund och botten. Jag tror jag var den tredje att välja, det gick ju efter antal år i ligan, säger Claesson som har 828 matcher under bältet i skrivande stund.
Vad hade du för position när du spelade? Forward, antar jag?
– Jag var sniper, haha! Skämt åsido: Jag var högerforward, så framåt i alla fall.
Junior-VM i Kanada sticker ut som främsta merit och Claesson har även några semifinaler och finaler i slutspelet på sitt CV. Utanför rinken beskriver han sig själv som allätare av sport:
– Jag spelar golf och nu har jag börjat spela padel också.
Har du mött Sören Persson? Han är ju ganska inne i padel.
– Ja, han är duktig, Sören. Han bygger ju (egna) banor också. Där får man kämpa, säger Claesson som även berättar att han är väldigt travintresserad.
Pehr Claesson är en av tre domare som inte är heltidsanställda.
– Största delen av mitt arbetsliv har jag varit arbetsledare på olika utdelningskontor på Posten. Idag är jag mediesäljare på Smålandsposten i Växjö.
Hur går det att kombinera jobb med dömandet? Det blir ju några restimmar på en säsong.
– Arbetstiderna styr jag ganska bra och vi är ju så pass lyckligt lottade här nere. Vi har ju Malmö, Rögle, HV71, Oskarshamn, Växjö, Frölunda och Linköping ganska nära. Så restiden har ju förkortats på senare år och i och med att jag dömer i Hockeyallsvenskan också har jag ju ytterligare lag i närheten med Västervik, Karlskrona, Tingsryd, Kristianstad och sådär. Så jag är rätt lyckligt lottad. Dessutom har jag inga tråkiga vintervägar. Jag tror att jag har haft snö på vägarna en gång de senaste tre åren.
Vad gör du på fritiden när du inte är inom sporten?
– Mycket tid går åt till träning. Sen har jag en stuga i Halmstad där jag lägger mycket tid. Det har varit trädgårdsarbete där i helgen bland annat. Sen är ju Halmstad en väldigt trevlig stad med bra utbud av golf och restauranger och sådär. Det är en levande stad. Sen lagar jag gärna mat.
Det för oss in på en annan fråga. Favoritmaten?
Han tvekar inte ens.
– Oh, jag äter gärna en oxfilébit.
Claesson berättar att han ville jobba på bank när han var yngre och att han helst av allt skulle vilja sitta ner med P.G. Gyllenhammar en kväll för att snacka lite. Drömresan går till Maldiverna.
Vilken är den senaste serie du streck-kollade?
– Den senaste jag körde igenom var nog Hamilton på C More.
Vårt samtal flyter över på arbetet på isen och jag undrar om han har något bra råd till en aspirerande domare.
– Det är att göra som jag gjorde när jag var ny. Jag åkte runt på olika arenor och tittade på linjemän, som det hette på den tiden. Det var det jag började som och därefter har jag sadlat om till huvuddomare. Att åka och insupa stilar, placering och skridskoåkning och bygga sin egna profil.
Är det svårt att inte låta sig påverkas av publiken?
– Nej, det skulle jag inte säga att det är. Man vet själv när man har gjort fel och man är nog ofta sin egen största kritiker. Givetvis vill man göra rätt i alla lägen men det är nog det enda man vet, att någon gång gör man fel. Det måste man vara medveten om.
Hur kommer det sig att du började döma själv?
– Jag var en ganska hetlevrad hockeyspelare i unga år. Det var en föreningsdomare, Stig Sandgren, som tyckte att jag skulle prova på. Sen är det ingen hemlighet att man fick lite extra betalt - det var väl någon tia på den tiden.
Grinigt eller disciplinerat?
– Grinigt.
Slutspel eller kval?
– Den är jättesvår, den frågan. Men jag måste väl välja? Då tar jag slutspel.
Vatten eller sportdryck?
– Vatten.
Målsnålt eller målrikt?
– Målrikt.
Skott eller passning?
– Då säger jag faktiskt passning.
Fint eller tackling?
Ståplats eller sittplats?
– Är jag på isen själv så säger jag självklart ståplats. Men går jag som publik säger jag sittplats.