De allra flesta mål är naturligtvis enkla att godkänna utan någon större svårighet, men ibland uppstår situationer där det är klurigare och där domarna behöver hjälp av videobedömning.
I SHL:s situationsrum kontrolleras samtliga mål som görs och det är hit som domarna ringer för att få hjälp vid behov. Det är inte vid alla målsituationer som domarna kan ta hjälp av videobedömning från situationsrummet utan endast vid händelser enligt listan längst ner i artikeln, enligt Spelregler för ishockey.
Som grund gäller att domarens initiala beslut på isen gäller tillsvidare. Efter videobedömning kan beslutet bara ändras om det man ser i videon visar att beslutet är fel. Är beslutet felaktigt så ändras det, men om beslutet är korrekt så fastställs det.
Det förekommer dock situationer där det inte går att se om beslutet på isen är korrekt eller inte. Om videobedömningen inte kan avgöra om domarens beslut är korrekt är videobedömningen inconclusive.
Under match när videobedömning har gjorts kan du direkt efter få en förklaring från situationsrummet på Twitter.
Följ situationsrummet på Twitter här.
Efter videobedömning framgår det att straffskytten skjuter iväg pucken och sedan spelar pucken på nytt. Därför, EJ mål. Detta enligt regel 24.2 ”Straffslag, procedur”.
Förklaring:
Regel 24.2 anger att så snart pucken har skjutits är straffslaget över. I den här situationen gör spelaren ett avslut, men det blir inte som han tänkt utan han slår istället in pucken i nästa läge.
Här behöver vi titta på detaljerna i hela situationen. I det första läget rör spelaren pucken med sin klubba, han touchar den lätt med klubban och tillför pucken ny fart. I och med den touchen anses det vara ett avslut/skott och straffslaget är över.
Om spelaren inte touchat pucken alls i det första läget hade straffslaget fortsatt och han hade kunnat skjuta in pucken i mål och det hade blivit godkänt. Den avgörande faktorn är alltså att spelaren rör pucken under det första läget och tillför den ny fart och att straffslaget därmed är över.