Utbildningsarbetet syns i JVM-truppen: "Kvitto"

Publicerad: 2024-12-25
Utbildning
Hela sexton spelare i den svenska JVM-truppen spenderar vardagen i SHL. Ett bra kvitto på det utbildningsarbete som SHL-klubbarna gör. "Våra klubbar gör ett väldigt bra arbete i samarbete med föreningar i regionerna", säger Johan Hemlin, sportchef i SHL.

Under annandagen drar JVM i Ottawa, Kanada, i gång.

Hela sexton spelare i truppen, det vill säga två tredjedelar, hämtas från SHL, vilket är ett fint kvitto på utbildningsverksamheten i ligan.

– JVM är sedan länge en etablerad och bra turnering som har fått extra fart intressemässigt de tio senaste åren, och att sexton spelare från SHL finns med är en fin måttstock för spelarutvecklingen i våra klubbar, säger Johan Hemlin.

Just spelarutveckling är central i svensk ishockey, och inte minst i SHL. Klubbarna lägger stort fokus på sin ungdoms- och juniorverksamhet, och det finns bra samarbeten med föreningar i regionerna där många av spelarna börjar sina hockeyresor. I de mindre föreningarna läggs grunden för arbetet, som SHL-klubbarna sedan tar vid.

– Spelarutvecklingen är kronjuvelen i svensk hockey och något som vi är fantastiskt duktiga på, och där har alla en stor del i framgången, från den minsta till den största föreningen. Spelarutveckling är ett samarbete i många led, säger Hemlin. 

"Väldigt bra siffror"

Han fortsätter:

– Vi vill se utländska spelare med stjärnstatus spela i SHL också, men oavsett hur du rekryterar är det viktigt att parallellt ha ett utbildningsspår. Det har våra klubbar successivt byggt upp under åren, med akademier och vässad juniorverksamhet. Det ser vi också på spelarna som kommer fram, de är väldigt skickliga. Backar vi några år så förde Sverige en undanskymd tillvaro i JVM med blygsamma resultat, men så är det inte i dag och det är tack vare att svensk hockey är bättre på utbildning och utveckling.

SHL mäter varje säsong antalet unga spelare i varje lag.

– Vi tittar främst på spelare med rookie-avtal, det vill säga spelare under 21 år som spelat mer än 100 minuter. Det finns mellan fyra och fem spelare per lag, och det är väldigt bra siffror. Vi jobbar på att de ska bli ännu bättre, och det hänger ju ihop med spelarutvecklingen, säger Hemlin.

"Kan aldrig sitta still"

– Klubbarnas verksamhet är så klart central, de jobbar med det här varje dag, men vi från SHL hjälper också till. Vi jobbar till exempel tätt med Svenska Ishockeyförbundet kring hockeygymnasierna i landet, och vi bjuder in förbundskaptener till våra sportchefsmöten i SHL där de får insikt i vårt jobb och även kan komma med landslagets inspel på verksamheterna. Allt för att utveckla och utbilda på bästa sätt.

Och ambitionen är alltså att bli ännu skarpare.

– Det går aldrig att sitta still, vi vill fortsätta jobba med de här oerhört viktiga bitarna. Svensk hockey mår bra av att vi plockar medaljer internationellt, och för att göra det måste vi ha välutbildade spelare, och den resan börjar tidigt, säger Hemlin.

– Några av måttstockarna för SHL är just antalet spelare i JVM, men också hur många som skriver rookie-avtal och hur många som draftas och sajnas av NHL-klubbar. Vi är bra i dag, men vi kan bli ännu bättre.

JVM-TRUPPEN

(SHL-spelare i fet stil)

Målvakter
1 Marcus Gidlöf, Leksands IF

30 Melvin Strahl, Youngtown Phantoms
35 Melker Thelin, IF Björklöven

Backar
2 Rasmus Bergqvist, Skellefteå AIK
4 Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå AIK
5 Wilhelm Hallquisth, HV 71

6 Axel Hurtig, Calgary Hitmen
7 Viggo Gustafsson, Timrå IK
9 Theo Lindstein, Brynäs IF
24 Tom Willander, Boston University

Forwards
11 Zeb Forsfjäll, Skellefteå AIK
12 Isac Hedqvist, Luleå HF
14 Linus Eriksson, Djurgårdens IF
15 David Edstrom, Frölunda HC
16 Felix Unger Sörum, Chicago Wolves
17 Felix Nilsson, Rögle BK
18 Victor Eklund, Djurgårdens IF
20 Dennis Altörn, Leksands IF
21 Herman Träff, HV 71

22 Anton Wahlberg, Rochester Americans
25 Otto Stenberg, IF Malmö Redhawks
26 Jack Berglund, Färjestad BK
27 David Granberg, Luleå HF
28 Oskar Vuollet, Skellefteå AIK

Jonas Gustavsson
Huvudpartner
Officiell Partner