SHL-domaren: Andreas Harnebring

Publicerad: 2020-07-09
Intervju
SHL.se tar en pratstund med samtliga huvuddomare i den 17 man starka styrka som ska hålla ordning och reda på isen under säsongen 2020/2021. Idag tar vi ett djupare samtal med Andreas Harnebring som berättar om sitt stora golfintresse och en ganska annorlunda merit på CV't.

"En flyer i näven" banade väg för Andreas Harnebrings domarkarriär. Idag är han en av de heltidsanställda domare som ska skipa rättvisa i SHL under den kommande säsongen.

Hans smeknamn är "Bringan". Storyn bakom det?

– Det är väl för min stora bröstkorg…haha! skrattar Harnebring och fortsätter:

– Nej, det klingar väl bra med efternamnet.

Han har nummer 22 på ryggen. Därbakom finns det ingen större bakgrund men i HockeyAllsvenskan hade han nummer 1.

– Jag fick låna en tröja med nummer 1 under mina första matcher där och sedan sa de åt mig att jag fick behålla det, så på den vägen var det.

Han uppskattar antalet matcher i SHL till "220-230, någonting.." och det får väl ses som en hyfsad höftning: 224 matcher är hans facit än så länge. Bland sina främsta meriter listar han JVM i Ostrava i Tjeckien den gångna säsongen - och:

– Jag har varit med och dömt finalspelet i den ukrainska ligan, det får man ändå se som en merit. Det var jag och Öhlund som var där och körde två matcher och sedan drog han hem. Då kom Niklas Johansson ner, säger Harnebring och skrockar åt minnet.

När det inte är hockey på agendan har han ett gediget sportintresse, men golf är något som ligger honom lite extra varmt om hjärtat.

– Jag spelar själv och följer väldigt mycket golf. Det är mycket golf, hockey, tennis, skulle jag säga.

Vad har du för handicap?

– Jag har 2 i handicap.

Och golfen har varit honom närmare än bara som fritidssysselsättning:

– Innan jag blev heltidsanställd domare kombinerade jag dömandet med att jobba för den svenska golftouren. Jag åkte runt på tävlingar och administrerade dessa och skrev även en del artiklar. Nu är det svårare att vara borta sex dagar, med familj och barn och sådär, förklarar han och berättar att han även jobbade som fältsäljare i olika former innan dess.

**Hur är det att vara heltidsanställd domare?

– I ärlighetens namn är det ingen större skillnad för mig. När jag jobbade tidigare så dömde jag på vintern och jobbade på sommaren. Men det är väl mer tryggheten i att ha fast lön istället för att om jag går på pumpen ordentligt så kommer jag inte att få in mer pengar.

Samtalet skiftar fokus.

Har du någon dold talang?

Han blir tyst en kort stund. Sedan tar han till orda:

– Jag sjunger ganska bra. Det är en dold talang.

Karaokekung?

– Ja, det kan man säga, skrattar han.

På fritiden säger han att det är "det vanliga" som gäller - familjelivet och att fixa med huset, men listan blir lite längre än så:

– Jag åker en del motorcykel och tycker om att fiska. Jag spelar en del tennis också.

Har du något drömyrke utanför sportens värld?

– Jag hade en dröm när jag var yngre och det var att bli pilot. Nu blir det svårt när jag har det här. Hade jag inte haft det så hade jag mycket väl kunnat tänka mig att satsa på det.

På matbordet får det gärna stå något från grillen, om han själv får välja och när tillfälle ges reser Andreas Harnebring en hel del.

– Jag tycker väldigt mycket om att resa och reser en hel del privat. Det är alltifrån weekendresor och golfresor. Drömresan är med golfklubborna till Orlando. Jag hade tidigare en andel i ett hus där tillsammans med en god vän, säger han och tillägger:

– När man väl kommer förbi flygplatsen och säkerhetskontrollen så känner man sig väldigt välkommen. De är väldigt trevliga och serviceminded.

Vem skulle du helst vilja sitta ner med en kväll och samtala med?

– Det är svårt att ta någon på uppstuds sådär. Men… Stefan Löfvén. Jag är inte sosse, men det skulle vara kul ändå.

Senaste serien han kollade på var La Casa De Papel.

– Den var väldigt bra till en början men det blev som med många andra serier. Det tog aldrig riktigt slut…

På isen

Som många andra spelade Andreas Harnebring hockey i unga år och det var efter en träning som hans första staplande steg mot en SHL-domarkarriär togs.

– Jag fick en flyer i handen när vi satt och bytte om efter en träning med laget. Jag var i 15-årsåldern. Jag kommer ihåg att det stod att man kunde tjäna lite extrapengar på helgerna. "Gå en domarkurs".

Han hoppade på det - tillsammans med några andra i laget.

– Vi var 5-10 grabbar som hoppade på det där efter en kvällskurs, eller det var två kvällar.

Extrapengarna i all ära men det Harnebring belyser när han tittar tillbaka på den tiden var hur han utvecklades:

– Det handlade om att ta ansvar, lära sig konflikthantering och allt det där. Det är en väldigt bra skola, det har varit väldigt fostrande.

Vilket är ditt bästa råd till en aspirerande domare?

– Om jag hade sagt något till mig själv för 10-15 år sedan så hade jag sagt: "Fokusera inte för mycket på saker runtomkring, vem som dömer vilka matcher och tillsättningar och sådär. Ta en match i taget och ge 100 procent."

Han utvecklar:

– Lägg all energi på varje enskild match så kommer det att bli jättebra. Det finns alldeles för många som är för fokuserade på allt runtomkring, rankingar, tillsättningar, vem som är het, vem som är kall. Det bästa man kan göra är att ta en match i taget och vara fokuserad på det.

Finns det lägen på isen där du väljer att inte ta en diskussion med en spelare och hur resonerar du då?

– Utgånspunkten är att försöka vara kommunikativ i alla lägen. Så tror jag att de flesta domarna resonerar. Man vill prata med spelarna i alla lägen men ibland måste man sträcka fram handen och säga ”Inte nu, vi tar det sen”. Men det går inte alltid att diskutera sig ur problemen. Man får välja lägena litegrann. Sen när man ser att en spelare har lugnat ner sig är det mycket enklare att ta diskussionen eller erkänna att man har fel. Men det är nästan alltid väldigt svårt, eller nästintill omöjligt, att göra det när man står och gapar på varandra. Vi blir ju också fyllda av adrenalin, vi har inte alltid en puls på 80. Det är viktigt att välja sina lägen.

Hur svårt är det att inte påverkas av publiken?

– Man kan dela upp det där på två sätt. Den ena är att om jag känner att jag har tagit ett korrekt beslut och jag kanske hinner skymta på jumbotronen att jag har rätt och publiken går igång. Då blir det ett ljud jag bara inte hör. Men känner man att man faktiskt har gjort ett misstag, ett grovt sådant till och med, och publiken går igång…. Då är det svårare. Men där skulle jag säga att alla vi som håller på på den här nivån har varit med om det där så många gånger och är så professionella så vi blir inte särskilt påverkade av det där.

Antingen Eller

Grinigt eller disciplinerat?

– Grinigt.

Slutspel eller kval?

– Kval, självklart!

Vatten eller sportdryck?

– Vatten.

Skott eller passning?

– Skott.

Målsnålt eller målrikt?

– Målrikt.

Fint eller tackling?

– Tackling.

Sittplats eller ståplats?

– Ståplats, självklart.

Sixten Funqvist
Huvudpartner
Officiell Partner