10 SHL-juniorer att hålla ögonen på!

Publicerad: 2024-08-09
Lista
Att se nya stjärnor födas är en tjusning i idrott. Det vimlar av spännande spelare i årets upplaga av SHL och här är tio juniorer att ha ögonen på i vinter!

Michael Brandsegg-Nygård, fw, Skellefteå

Norske stortalangen Michael Brandsegg-Nygård tog jättekliv i allsvenska Mora i fjol. Högerskytten hade en trevande start, men växte efter hand och avslutade grundserien med tolv poäng på arton matcher (totalt 18 poäng på 41 matcher) samt tio poäng på tolv slutspelsmatcher. Forwarden slog sig in i norska VM-truppen och valdes sedan av Detroit Red Wings redan som nummer 15 i NHL-draften (ingen norsk spelare har valts så högt tidigare). Skellefteå-förväntningarna på 18-åringen (fyller 19 i oktober) är stora. En riktigt vass målskytt.

Skellefteå AIK

Michael Brandsegg-Nygård.

Damian Clara, mv, Färjestad

Färjestad lånade ut Damian Clara till allsvenska Brynäs i fjol med tanken att han skulle skolas in i seniorhockeyn. Det blev mycket mer än så. Den 19-årige målvakten spelade till sig förstaspaden, fick pris som allsvenskan främsta junior och hade en nyckelroll när Brynäs tog sig tillbaka till SHL. Nu återvänder italienaren, fylld av självförtroende och med nyvunnen rutin, till Färjestad med ambitionen att utmana Maxime Lagacé om rollen som förstemålvakt.

David Edstrom, c, Frölunda

David Edstrom cementerade sig i Frölundas uppställning redan i fjol och kan i år vara mogen att utmana om en ännu större roll. 19-åringen, förstarundevald och kontrakterad av San Jose Sharks, levererade 19 poäng på 44 matcher under förra säsongen, där vi framförallt minns några riktigt läckra straffar från hösten. Stor och rejäl tvåvägscenter som bidrar i alla tre zonerna.

Oscar Fisker Mölgaard, c, HV71

Det var få spelare som lyfte i fjolårets HV71, men Oscar Fisker Mölgaard var en spelare som gick emot strömmen. Den danske stortalangen klättrade i centerhierarkin under vintern, förstorade sin roll och var en viktig bricka när smålänningarna via kval förnyade SHL-kontraktet. 19-åringen, som gjorde 21 poäng på 50 matcher i fjol, har alla möjligheter att blomma ut ännu mer i år. Har otroligt mycket hockey i sig.

Zeb Forsfjäll, c, Skellefteå

Skellefteå har en av SHL:s starkaste centrallinjer med Pär Lindholm, Oscar Lindberg, Linus Lindström och Jonathan Johnson, men där finns också Zeb Forsfjäll som i skymundan gjorde en riktigt bra säsong för mästarna ifjol, och som inte minst utmärkte sig som boxplay-specialist. Ingen lirare som gnistrar, men som gör stort jobb som defensiv strateg och lim i fjärdekedjan. Får svårt att klättra i Skellefteås hierarki med tanke på konkurrensen, men lär fortsätta utvecklas.

Isac Hedqvist, fw, Luleå

Luleå-publiken har fått en ny publikfavorit i Isac Hedqvist. 19-åringen kom som en virvelvind och slog sig in i laguppställningen i fjol, och imponerade med sitt frenetiska och orädda spel. Forwarden är inte stor, 179 cm, 76 kg, men spelar ett stort spel: river, sliter, åker, spelar fysiskt. En spelare som ger allt i alla lägen. Skaffade rutin förra säsongen och har mer offensiv i sig än han fick ut i fjol, och har alla möjligheter att ta ytterligare kliv i år.

240302 Luleås Isac Hedqvist under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Rögle den 2 mars 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0222
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league luleå rögle SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Isac Hedqvist.

Theo Lindstein, b, Brynäs

Theo Lindstein spelade in i sig i Brynäs backbesättning redan för ett par säsonger sedan, och följde sedan med Gävle-laget ner i allsvenskan där han skaffat mer rutin. 19-åringen, som har NHL-avtal med St Louis Blues, väntar fortfarande på att blomma ut helt, men har alla möjligheter att göra det i år. Kan mycket väl klättra i backhierarkin under säsongen.

Axel Sandin Pellikka, b, Skellefteå

En av fjolårets stora SHL-sensationer. Axel Sandin Pellikka imponerade stort med sitt backspel, inte minst offensivt där han stundtals briljerade i powerplay. 19-åringen dundrade in tio mål och var därmed bara en kasse från att tangera målrekordet för en juniorback i SHL (11 mål under en säsong, noterat av Tomas Jonsson, 1978/79, och Nils Lundkvist, 2019/20). Håller redan hög SHL-klass och kommer spela en framskjuten roll i Skellefteå.

Stian Solberg, b, Färjestad

Stian Solberg är en jättetalang som fick spela VM med Norge redan i våras och som då imponerade med sitt orädda och frejdiga spel. 18-åringen (blir 19 i december), som blev vald i första rundan av NHL-draften i somras, var initialt tänkt för en se och lära-säsong i Färjestad, men vårens VM-insats har höjt förväntningarna flera snäpp. Blir oerhört intressant att följa.

Otto Stenberg, fw, Malmö

Otto Stenberg hade svårt att spela till sig en ordinarie tröja i Frölunda i fjol och var stundtals utlånad till allsvenska Karlskoga, men imponerade i JVM med sina nio poäng på sju matcher. I maj skrev 19-åringen på för St Louis Blues, och byter nu också SHL-miljö till Malmö med förhoppningen om en större roll. Spännande spelare som kombinerar riv och slit med finess.

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners