20 FRÅGOR MED OSCAR LINDBERG

Publicerad: 2023-09-01
20 frågor
Efter tio år är Oscar Lindberg tillbaka i SHL – och han är det med två VM-guld samt 252 NHL-matcher på meritlistan. Nu ska vi lära känna Skellefteås stjärnvärvning med hjälp av 20 frågor. Det blir ett samtal om robotgräsklippare, röda lösviktsgodisar, ett dåligt bilköp, hans usla lokalsinne, vilken NHL-stjärna som gjorde honom starstruck samt varför han rankar SM-guldet 2013 högre än VM-gulden.

1. Vi leker med tanken att du är sportchef i SHL. Vem är den första spelaren i ligan du skulle värva och varför?

– Jag tänker att man börjar med en målvakt. Så jag tar vår målvakt, ”Gurra” (Gustaf Lindvall). Nu är han fortfarande lite skadad, men när han är fräsch tar jag honom.

2. Vem av motståndarna du stött på genom åren har imponerat mest på dig?

– En som stack ut var William Karlsson när han exploderade i Vegas Golden Knights och gjorde 40 mål. Det säsongen stod man verkligen och kollade och tänkte ”wow, han är bra”. 

3. När har du varit som mest starstruck?

– När jag kom upp första gången i New York Rangers skulle jag sitta bredvid Rick Nash. Jag hälsade på honom, ”hur är läget?” och så. Det var häftigt måste jag säga.

4. Finns det något du ångrar med din karriär?

– Nej, egentligen inte. Det tuffaste beslutet jag har tagit var nog om jag skulle stanna i Nordamerika eller inte den säsongen när jag valde att flytta till Europa igen (2019). Jag ångrar inte beslutet, men det är ändå det vägval som jag kanske har tänkt på några gånger i efterhand. Men jag ville spela mer och kanske ha en större roll än tidigare.

5. Vem av dina tidigare lagkamrater har haft den märkligaste matchrutinerna?

– Jag spelade en kille som hette Tristan Sherwey i Bern förra året. Det var det brutalaste jag har sett. Det var allt från när han skulle komma in i omklädningsrummet till vilken damask som skulle tvättas och inte tvättas. Det var verkligen hela paketet. Han var extrem. Det var faktiskt ganska kul när man hade upptäckt det. Roligt att bara kolla på honom när han höll på.

6. Vilken match i karriären är din bästa?

– Jag hade några matcher under mitt rookieår i NHL när allt fungerade. Jag tror att jag hade fyra mål på de tre första matcherna. Varje gång jag rörde pucken gick den in. Det var ett rätt bra sätt att ta sig in i ligan.

7. Vad sa din omklädningsrumskompis Rick Nash då?

– Haha, det minns jag inte. Jag hoppas han var nöjd med mig.

8. Vad var det senaste du googlade?

– Vi får se om det är något lämpligt? Jag googlade: ”matjord Skellefteå”.

9. Ska du plantera något?

– Nja. Jag håller på att fixa med ett träd i trädgården. Gräsklipparen fastnar där så jag måste lösa det.

10. Hur tidigt köpte du robotgräsklippare när ni flyttade in i huset?

– Typ direkt. Så snart vi hade rullat ut gräsmatta, haha. Vi rullade ut gräsmattan eftersom vi har barn och inte ville ha jord inne och kaos i trädgården.

11. Hur många kaffekoppar dricker du per dag?

– Två. En morgon och en efter lunch. Därefter är jag nöjd. Det är för att jag ska kunna sova. Jag har ändå blivit lite äldre, haha. Jag håller mig till två.

12. Vad har du för laster?

– Lösviktsgodis är svårt att motstå.

13. Vilka är dina favoriter i godishyllan?

– Allt med saltlakrits och alla godisar som är röda. Det är det jag jobbar på. Rött och salt.

14. Vilket är ditt sämsta köp?

– Det var min första bil i USA. Den hann inte användas många år innan den såldes. Det var ingen bra affär, men det är väl standard med bilar.

15. Vilken är din bästa hockeyupplevelse så här långt?

– Svårt att inte säga SM-guldet (2013). Det är skillnad på att vinna SM-guld och VM-guld. VM är en kort period, medan när du vinner SM-guld gör du det efter en lång period tillsammans med laget. Man blir tajta med varandra på ett annat sätt. Så jag säger det.

Fredrik Sundvall / Pic-Agency Sweden

Oscar Lindberg hade en nyckelroll när Skellefteå AIK vann SM-guld 2013. Han fick Stefan Liv Memorial Trophy, priset som slutspelets MVP.

16. Kan du berätta något som väldigt få vet om dig?

– Jag har nämnt det någon gång, men jag har katastrofalt lokalsinne.

17. Finns det något speciellt tillfälle när ditt lokalsinne har ställt till det extra mycket?

– När jag har varit iväg under säsongen och kommit hem till Skellefteå över sommaren. Ibland har jag behövt ta fram kartan när jag ska hem till någon polare, och då skäms jag ju. Jag har skyllt på att jag inte har bott här hela vintern och hunnit glömma.

18. Om du bara fick äta en maträtt för resten av livet, vad hade du ätit?

– Spagetti och köttfärssås. Det blir aldrig gammalt. Jag kan äta det hur mycket som helst. 

19. Hur bra är du på att laga mat?

– Jag står faktiskt i detta nu och lagar mat till mig och barnen. Jag är ändå helt okej på att laga mat.

20. Vad bjuder på i kväll?

– Kyckling och quinoa samt korv och makaroner. Sedan lite broccoli och morötter. Det blir lite tapas för att få alla nöjda.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners