SHL-MINNET: FÖRSTA SHL PRIDE WEEK

Publicerad: 2023-02-23
SHL-minnet
För tre år sedan var första gången SHL valde att belysa hbtqi-frågor under en hel vecka under namnet SHL Pride Week. Då var Nils Andersson en av Prideambassadörerna. Här minns han tillbaka till hur mottagandet kring den historiska veckan var, varför han hade blandade känslor kring att vara ambassadör samt vad han hoppas att SHL Pride Week ska leda till i framtiden. ”Min dröm är att det rörde om någonting som vi inte har sett frukten av än", säger Nils Andersson.

I februari 2020 var det premiär för den första upplagan av SHL Pride Week. Då var det SHL tillsammans med Sportbladet som gemensamt gick ihop för att under en hel vecka belysa hbtqi-frågor inom hockeyn och idrottsvärlden. 

– Tillsammans är vi en stark kraft med möjlighet att påverka och vi hoppas att vi med SHL Pride Week kan belysa dessa viktiga frågor och visa på ett enat SHL som välkomnar alla, sa Michael Marchal, dåvarande VD för SHL i ett uttalande.

JEANETTE DAHLSTRÖM / Bildbyrån

"Givet att vara med och bidra"

Prideveckan kulminerade i en Prideomgång den 15 februari och fram till den gick det att läsa en rad olika intervjuer kring hbtqi och vad hockeyn kan göra för att visa att det är en sport för alla. Precis som i år hade alla SHL-klubbar en Prideambassadör. I HV71 var det Nils Andersson som fick den rollen. En roll som han först inte var helt övertygad om att han skulle ta.

– Det var givet att vara med och bidra med det jag kunde bidra med, men jag kände samtidigt att det inte var jag som skulle stå där. Hur frontar man Prideveckan fast man är straight? Så tänkte jag, men om det inte finns någon öppet homosexuell inom den svenska proffshockeyn får vi andra försöka underlätta det och göra så att den eller de personerna kan komma fram. Jag försökte att inte fronta det utan mer försöka ställa mig bakom det, säger Nils Andersson.

Hur var responsen från er spelare när ni fick höra att det skulle bli en SHL Pride Week?

– Positivt och bra. Det måste börja någonstans. Att skapa förändring är ett långsiktigt arbete och då måste man ta några första initiativ. Det var ett tydligt avstamp för något och en resa som påbörjades. En resa som fortfarande pågår och är långt ifrån färdig. Men det var kul att vara med i den starten, även om jag var en väldigt liten pusselbit, säger Nils Andersson.

AXEL BOBERG / Bildbyrån

Nils Andersson var HV71:s Prideambassadör 2020. Foto: Bildbyrån.

Han hoppas att den där första Prideveckan i SHL i mitten av februari 2020 har hjälpt någon att hitta till hockeyn.

– Jag kände att hockeyeliten brydde sig om den här frågan och satte upp den på agendan i och med den där veckan. Min dröm är att det rörde om någonting som vi inte har sett frukten av än. Kanske satt det någon på läktaren som såg någonting eller läste någonting. Att tröskeln till hockey kanske sänktes för någon. Min tro är att det tar tid att förändra och etablera en ny kultur. Förändringen börjar i det lilla och kan med tid växa sig stark. Den där veckan hoppas jag kan ha varit ett första vingslag till just den förändringen vi hoppas se längre fram, säger Andersson.

"Är man stor måste man vara snäll"

SHL Pride Week 2020 fick senare pris på QX Gaygala i kategorin ”keep up the good work” och även Nils Andersson fick positiv feedback efter den första upplagan av SHL Pride Week.

– Jag fick många uppmuntrande kommentarer, men kände väl att det var svårt sola sig i den glansen. Jag kände mer att vi inom SHL, individer, klubbar och organisation, ska göra det där. Det är inget vi ska ha kredd för att vi gör. Är man stor måste man vara snäll. Vi gjorde det och alla som bidrar till något positivt ska förstås uppmuntras, men jag hade svårt att känna ”fan vad bra vi är”, säger han.

JOHAN BERNSTRÖM / Bildbyrån

Säsongen 2019/20 blev Nils Anderssons sista som hockeyspelare, men han har inte missat att det för tredje gången nu är SHL Pride Week. Han gillar att ligan fortsätter med att belysa frågor som gör att alla, oavsett bakgrund och sexuell läggning, ska känna sig välkomna till hockeyfamiljen.

– Engagemang och fokus på de här frågorna är bra för då tar vi oss framåt. Därför hoppas jag att vi ska undvika att slå ner på personer som faktiskt vågar att prata och fokusera på de här grejerna. Inom elitidrotten lägger man 100 procents fokus på att vinna nästa match. Att bry sig om de långsiktiga och större frågorna är inte lätt. I SHL handlar väldigt mycket om resultat och att vinna. När någon orkar lyfta blicken och engagera sig i saker som faktiskt inte rör nästa match utan snarare nästa generation eller hur det går för sporten i stort är det viktigt vi ställer oss bakom de personerna och de här frågorna. Det kan vara tufft att gå ut och prata om de här frågorna, men möts man då av någon som säger något positivt är det mycket enklare att fortsätta att göra det, säger Nils Andersson och fortsätter:

– Vi idrottare är inte utbildade i det här och det kan bli fel ibland. Många vill inte blanda politik och idrott och det är för att man är rädd att säga fel. Då blir det en tystnad och den är jättefarlig. Jag vill skicka med att man ska anta att människor har goda intentioner med det som den gör, säger Andersson.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners