Så spelas SM-slutspelet och kvalspelet 2025

Publicerad: 2024-10-21
Slutspel
Tisdagen den 11 mars spelas den sista omgången i SHL och två dagar senare drar slutspelet igång där det till slut ska koras en svensk mästare! Nu är alla datum klara för slutspel och kvalspel 2025.

Visst minns vi fortfarande vårens rafflande slutspel, med idel publikfester, där Skellefteå till slut blev svenska mästare?

I vår är det dags för ett nytt spännande slutspel som ska kulminera i en ny SM-final och där svenska mästarna 2025 ska koras.

Nu är datumen för slutspelet och kvalspelet klara.

Viktiga hålltider

13 mars - start av åttondelsfinaler
14 mars - start av kvalspelet
20 mars - start av kvartsfinaler
4 april - start av semifinaler
19 april - start av finalen 

🔗 Här hittar ni alla slutspelsdatum 

🔗 Här hittar ni alla kvalspelsdatum 

Så spelas SM-slutspelet

Lag 1-6 i SHL-tabellen direktkvalificeras till kvartsfinal, medan lag 7-10 först spelar åttondelsfinal i bäst av tre matcher i formatet borta-hemma-hemma (B-H-H). 

Kvartsfinalerna, semifinalerna och SM-finalen spelas i bäst av sju matcher. Det bäst rankade laget startar med två hemmamatcher för att sedan ha två raka bortamatcher. Spelformatet blir H-H-B-B-H-B-H. 

Efter att åttondelsfinalerna har spelats kommer de två vinnande lagen att ställas mot SHL-tabellens etta respektive tvåa i efterföljande kvartsfinal. Det lag som avancerade från åttondelsfinalen, men som hade lägst tabellplacering under seriespelet, möter ettan och det bättre rankade laget av de båda ställs mot tvåan. I övriga kvartsfinaler möts trean och sexan samt fyran och femman i tabellen. 

De högst rankade lagen i respektive matchserie inleder på hemmaplan.

Lag ett och två i SHL inleder kvartsfinalspelet torsdagen den 20 mars, medan de resterande två kvartsfinalserierna inleds fredagen den 21 mars. Det bäst placerade laget som når semifinal inleder semifinalspelet fredagen den 4 april. Den andra semifinalserien inleds lördagen den 5 april. 

Den första finalmatchen spelas lördagen den 19 april och en potentiell sjunde finalmatch spelas lördagen den 3 maj. Segraren i SM-finalen är svensk mästare för säsongen 2024/2025 och belönas med Raoul LeMats pokal. 

Kvalspel 2025

Parallellt med SM-slutspelet spelas även kvalspel för att avgöra vilket lag som får lämna SHL. Det spelas mellan de två sämst placerade lagen i tabellen i bäst av sju matcher i samma format som slutspelet, H-H-B-B-H-B-H. 

Kvalspelet startar fredagen den 14 mars och en eventuell sjunde och avgörande match spelas fredagen den 28 mars.

Video - så går det till

Explainer SM-slutspel 2025

SHL
SHL:s huvudpartners