"Finns ett otroligt sug hos Roger Rönnberg"

Publicerad: 2024-09-05
Lagpresentation
Roger Rönnberg går in på sin tolfte och sista säsong som huvudtränare i Frölunda. Får han kröna sin sejour i Göteborg med ett tredje SM-guld? "Han kommer att göra allt för att vi ska vinna och vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa honom att göra det", säger backgeneralen Christian Folin.

Det är lika bra att gå till kärnan direkt:

Storyn om Frölunda 2024/25 handlar om avskedsturnén för Roger Rönnberg. Den karismatiske tränaren går in på sin tolfte (!) säsong som huvudtränare, men det blir också den sista (i alla fall för den här gången). Nästa säsong tränar Rönnberg schweiziska Fribourg-Gottéron.

53-åringen har lett Frölunda till guld 2016 och 2019, och den ultimata avslutningen i Göteborg vore så klart att få fira på Götaplatsen en tredje gång.

– Vi vet att det är Roger Rönnbergs sista år i Frölunda men vi inom klubben kommer ha fokus på att göra en så bra säsong som möjligt, jag tror det mest är ni i media som kommer surra om att det är hans sista säsong, säger backresen Christian Folin.

– Det finns ett otroligt sug i Roger, kanske mer än tidigare, och det finns bara en sak för honom och det är att vinna. Det är roligt att se en tränare som brinner så mycket och som hela tiden strävar efter att utvecklas och bli bättre. Han blir en snackis under säsongen, som han brukar vara, men vi inom Frölunda ska ha fokus på det vi ska göra, det vill säga vinna hockeymatcher.

Rogers sug kanske smittar av sig i truppen också?
– Ja, Roger som person och människa smittar av sig, han är en tränare som driver gruppen framåt hela tiden. Han kommer att göra allt för att vi ska vinna och vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa honom att göra det.

Tappat två offensiva spetsar

Frölunda kommer från ett 2023/24 där laget växte efter en trög höst. Laget landade in på en fjärdeplats i grundserien och spelade sedan dubbla sjumatchersserier i slutspelet, där man slog ut Leksand i kvartsfinalen och sedan föll mot blivande mästarna Skellefteå i semifinalen.

– Det var en tuff start men efter att vi varit nere i Davos så vände det. Vi kom samman som en familj och hittade vårt spel. Det var en tung förlust i sjunde semifinalen mot Skellefteå, det är små marginaler, säger Folin.

240416 Frölundas Christian Folin manar på publiken i slutet av kvartsfinal sex i SHL mellan Frölunda och Skellefteå den 16 april 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0651
frölunda ice hockey ishockey kvartsfinal quarter final quarter finals shl skellefteå svenska hockeyligan swedish hockey league jubel MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Christian Folin är en del av Frölundas starka backbesättning.

Frölunda har fin kontinuitet och har fått behålla många spelare till i år, men har också två tunga tapp i offensiven där mönsterbrytaren Malte Strömwall och målskytten Jere Innala försvinner. Just offensiven lyfter många som ett Frölunda-frågetecken...

– Men vi gillar hur offensiven ser ut nu, vi har fått in Arttu Routsalainen och Linus Weissbach, plus att Mikael Ruohomaa är med från start. De kommer addera kraft i det offensiva spelet.

Samtidigt omtalas backsidan som den kanske bästa i hela SHL, med bland annat Henrik Tömmernes, Linus Högberg, Tom Nilsson och omnämnde Folin. Totalt sju backar är kvar sedan i fjol, och enda tillskottet är schweizaren Dominik Egli som klubben har höga förväntningar på.

– Om backsidan är bäst i SHL återstår att se, det kan vi summera i maj. Det är många bra killar och konkurrens om platserna. Vi är redo för utmaningen, vi är många bra spelare som ska driva det här tillsammans.

"Jag vill till Götaplatsen..."

Christian Folin själv, en av SHL:s främsta tacklings- och närkampsspelare, spelar en central roll i just försvarsspelet.

– Jag ska fortsätta som senaste åren och ta nya steg i utvecklingen. Jag vet att jag är duktig i defensiven, men vill addera lite i spelet med puck och i det offensiva spelet. Men framförallt handlar det om att vinna SM-guld. Det var det jag sa från början när jag skrev på mitt fyraårskontrakt. Jag vill till Götaplatsen, det är det jag brinner för.

Målet för Frölunda är också tydligt.

– Det är alltid att vinna guld, det är därför vi är här. Det är målsättningen varje år, sedan vet vi att det är en lång resa dit.

Vad är nyckeln för er?
– Det finns många saker, men helheten måste klaffa, att få ihop hela laget. Det är inga hemligheter egentligen, ska man vinna guld så måste hela laget fungera.

Då är det en fördel att ha kontinuitet?
– Precis, det har vi kanske inte haft tidigare. Det är kul att så många är kvar. Vi har också många unga killar som pushar på och som tvingar oss andra att hela tiden bli bättre, mig själv inkluderad. Vi har en bra miljö att utvecklas i. 

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Frölunda?
– Målvaktssidan ser väldigt stark ut. Tobias Normann kommer in från en bra säsong i AIK för att utmana och avlasta Lasse Johansson som fått dra ett enormt stort lass. Frölunda sitter på ligans bästa backsida. Där tillkommer schweizaren Dominik Egli som jag hör gör allt och lite till för att hamna rätt i SHL, allt från att han sommartränat med laget till att vilja lära sig svenska. Henrik Tömmernes går in på andra året. Det var enorm press på honom förra säsongen, han kommer vara bättre i år. Jag var inte helt tillfreds med hans insatser till en början i fjol, men han spelade upp sig och landade på en tredjeplats i backarnas poängliga. Forwardsmässigt går inte tappen av Malte Strömwall och Jere Innala att snacka bort, men Arttu Ruotsalainen och Linus Weissbach har sett pigga ut under försäsongen. Speciell Weissbach, en kvick spelare som bryter mönster. David Edstrom kommer ta ännu ett kliv och där kommer vi få se en trygg spelare som kommer sluka mer istid och något för Frölunda att luta sig emot.
Roger Rönnberg drar vidare efter säsongen, vad tror du det betyder?

– För SHL blir det ett tungt profiltapp. Men jag tror det här kan bli en utmaning. Det positiva är att Roger slipper vara ute och leta jobb, det är redan klart. Utmaningen är väl att hålla sig ifrån kommande arbete helt, hur mycket kommer Fribourg involvera honom i spelarrekryteringar? Då tänker jag på långsiktiga beslut som tas i slutet av säsongerna som har stor påverkan på Rogers arbete inför den säsongen som stundar för honom. Men i slutändan kommer Roger vara professionell mot Frölunda för att skapa bästa möjliga avslut.

240416 Frölundas David Edstrom jublar efter 1-0 under kvartsfinal sex i SHL mellan Frölunda och Skellefteå den 16 april 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0651
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarter final quarter finals frölunda skellefteå jubel MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

David Edstrom.

Vad tror du blir nyckeln för att Frölunda ska lyckas?
– Offensiven och att ersätta poängen som flytt med Malte Strömwall och Jere Innala. Målvakts- och backspelet finns där, klickar också offensiven så blir Frölunda en svår motståndare att möta.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Tobias Normann som kommer från en stark allsvensk säsong med AIK. Lasse Johansson har under sin tid i Frölunda roffat åt sig majoriteten av matcherna. Jag tror verkligen att Normann kan utmana Lasse, och det skulle hjälpa Frölunda kortsiktigt och långsiktig. Kortsiktigt skulle det göra Lasse mer fräsch, långsiktigt skulle Frölunda ha en ny målvakt att bygga kring den dagen Lasse väljer att sluta.

Förra säsongen

Poäng: 96 (4)
Gjorda mål: 144 (6
Insläppta mål: 119 (4)
Powerplay: 24,6 % (4)
Boxplay: 73,7 % (9)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners