20 FRÅGOR MED JHONAS ENROTH

Publicerad: 2023-01-13
20 frågor
Örebros Jhonas Enroth, 34, är näste spelare vi ska lära känna bättre genom 20 frågor. Här berättar den meriterade målvakten om karriärens bästa match, vilken NHL-stjärna som har imponerat mest på honom samt att han även var utespelare fram till tonåren.

1. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-målvakt, vad hade du valt?

– Det jag tänker på först och främst skulle jag ta Jonas Arntzens fysik. Han har rätt förutsättningar att bli en bra målvakt. Han har bra storlek, cirka 190 centimer, är stark och atletisk.

2. Vem är svårast att möta i SHL?

– Ryan Lasch är svår. Han är lurig. Han kan både skjuta och lägga bra passningar.

3. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag vet inte. Jag har alltid siktat in mig på att bli hockeyspelare. Min pappa var brandman och det var något jag pratade om när jag var yngre. Kanske det i så fall.

4. Hur ser dina rutiner ut en matchdag?

– Jag brukar vara på hallen vid 8.30 för att käka frukost. Det är skönt att titta på Nyhetsmorgon eller andra highlights i omklädningsrummet med en kaffe. Sedan samlas vi vid 10. Jag är där rätt tidigt. Det är alltid en eller två killar till där jag kan hänga lite med, tejpa klubban och göra sig i ordning. Sedan är det lite möten, en isvärmning och lunch. Sedan brukar jag sova och blunda så mycket jag kan under matchdagar. Det har hänt att jag sovit två och halv timme. Sedan gör jag mig i ordning för att åka till hallen ungefär 2,5 timme innan nedsläpp.

5. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Får jag välja mig själv? Då sätter jag mig själv i kassen. Jonathan Pudas (Skellefteå) på backplatsen. Han är ett självklart val. Han är bra offensivt och defensivt, men kanske framförallt offensivt. Ryan Lasch (Frölunda) är svår att möta. Han har bra passningar och kan lirka in den själv också.

6. Vilken match i karriären är din bästa?

– En som match som jag kommer ihåg, och som jag tror var viktig för mig, var mot Kanada i U18-VM. Jag räddade 45 skott och vi vann med 2-0. Där tror jag satte mig själv på kartan inför inför draften senare det året. Sedan blev det bra att jag blev draftad dit jag blev (Buffalo Sabres) och resten är historia.

7. Vilket är ditt bästa minne från tiden (åtta säsonger) i NHL?

– Jag lyckades hålla min första nolla mot New York Rangers. Vi vann med 1-0, det var mot Henrik Lundqvist, det var på hemmaplan och mina föräldrar såg mig för första gången i NHL. Den matchen var speciell.

8. När var du var som mest starstruck?

– När jag träffade Henrik Lundqvist första gången, i och med att jag har sett upp till honom i alla år. Sedan blev han en motståndare och då blev jag kanske inte starstruck längre. Men jag har sett upp till honom hela min karriär, även om han är relativt nära mig i ålder.

9. Du har ju spelat med många bra spelare i NHL. Det behöver inte vara det största namnet, men finns det någon som har imponerat extra mycket på dig?

– Drew Doughty imponerade otroligt mycket på mig. Jag spelade med honom ett år (Los Angeles Kings, 2015/16) och det var lite under hans prime. Han var otroligt bra både offensivt och defensivt. Sedan var han väldigt trevlig och sympatisk utanför isen, vilket jag uppskattade mycket.

10. Vad var det senaste materiella tinget du köpte?

– Jag köpte ett par glasögon som jag kände att jag behövde. Jag tyckte de var häftiga och köpte dem, även om jag kanske inte riktigt behövde dem. De kommer säkert till användning.

11. Vilken var den senaste film du såg på bio?

– Jag såg Bränn alla mina brev. Filmen som bygger på Alex Schulmans bok. Den var okej.

12. Förutom idrott, vilket var ditt favoritämne i skolan?

– Jag kommer ihåg att jag valde tyska för att det skulle vara bra i fall jag hamnade i tyska ligan. Men tyskan har jag inte behövt använda alls.

13. Nämn tre artister du lyssnar på?

– Drake. Lars Winnerbäck lyssnar jag mycket på och även Bruce Springsteen.

14. Vilket är ditt bästa barndomsminne?

– Det är att åka på alla hockeyskolor som föräldrar ställt upp att skjutsa på och betalat för. Mitt liv har alltid kretsat kring hockey.

15. Har du alltid varit målvakt?

– I stort sett alltid, men jag spelade utespelare länge i ett annat lag. Jag spelade i Huddinge, och även Stefan Ridderwall spelade där. Roffe Ridderwall, Stefans pappa, tyckte att vi skulle spela ute i andralaget. Både jag och Stefan gjorde det. Jag tror att jag slutade spelade ute när jag 13, 14 år. Vilket är rätt länge att dubbla.

16. Vad tror du att du har haft för nytta av det?

– Kanske att jag har fått något typ av spelsinne av det och att skridskoåkningen blivit något bättre.

17. Vad hade du för spelstil som utespelare?

– Jag såg mig själv som en målskytt, men jag har fått höra i efterhand att jag inte var någon målskytt, haha. Så det kanske inte stämmer.

18. Vilken är din favoritplats?

– Jag säger faktiskt i målgarden. Jag tycker fortfarande det är väldigt kul att spela och träna hockey.

19. Har du alltid haft den känslan?

– Det går upp och ner ibland, och i tuffa tider kanske jag har tänkt: ”Vad jobbigt”. Ju äldre jag blir desto mer uppskattar jag det jag gör. Då ser man på det med andra ögon och de senare åren har jag verkligen förstått vilken ynnest det är att få spela hockey, eftersom jag tycker att det är så roligt och intressant.

20. Vilken maträtt lagar oftast?

– Det går i vågor. Det beror lite på humör eller vad jag har lagat nyligen. Något jag ofta gör är någon slags linsgryta. Jag jobbar mycket med linser.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners