Första gången Tomi Sallinen representerade en klubb utanför Finland var 2014, då han skrev på för Leksands IF. Därefter har han i tur och ordning spelat i följande SHL-klubbar: Djurgården, Färjestad, Brynäs, Luleå och nu har han skrivit på ett sju veckor långt kontrakt med Malmö.
– När jag var yngre var jag mer nervös när jag kom till ett nytt lag. Nu har jag spelat runt om i världen och är inte nervös på samma sätt, utan mer uppspelt över att få spela och träffa killarna. En positiv känsla är det, säger Sallinen, som anlände till Malmö i måndags.
Malmö blir alltså Sallinens sjätte SHL-klubb. Bara två stycken utländska spelare har representerat så många tidigare – Rhett Rakhshani och Rastislav Palvikovsky.
– Min fru såg ett quiz på SHL:s sociala medier, att någon hade spelare hade spelat i sju klubbar och då började vi räkna antalet lag jag hade spelat i, haha. Nu är det sex, säger Sallinen, som har 302 SHL-matcher på meritlistan.
Det är Johannes Salmonsson som har spelat i sju olika klubbar. Kommer du att försöka slå hans rekord?
– Haha. Jag vet inte. Det överraskade mig lite att det var han. När min fru frågade gissade jag på Daniel Widing. För om jag minns rätt har han spelat i rätt många också, säger Sallinen, som utöver SHL-klubbarna även har spelat a-lagshockey i Blues (Finland), Neftekhimik Nizhnekamsk (Ryssland), Kunlun Red Star (Kina) , EHC Kloten (Schweiz) samt HC Kometa Brno (Tjeckien).
Skiljer det sig mycket kring hur det har varit att komma in i laget i de olika klubbarna?
– När du kommer till ett nytt lag vill du lära känna alla spelare. Nu är det lite annorlunda eftersom jag inte känner någon av de finska killarna, men jag har spelat med Fredrik Händemark, Adam Ollas Mattsson, Johan Ivarsson och Adam Werner. Självklart hjälper det mycket när man kommer som ny att man känner några killar sedan innan. Men det tar alltid lite tid att komma in i ett nytt lag, hur allt fungerar och så vidare. När jag väl kommer på isen första gången och börjar spela hockey får jag ändå en trygg känsla, för det är trots allt samma sport jag har hållit på med i väldigt många år.
Tomi Sallinen spelade i Luleå förra säsongen. Nu tillhör han Malmö.
Gillar du att se nya platser, och är det i så fall en anledning till att det blivit ett par olika klubbar genom åren?
– När man blir äldre uppskattar man saker utanför isen mer. När jag var yngre gick jag till hallen och tänkte: ”hockey, hockey, hockey” och såg inte mycket annat. När jag spelade i Kina och Kunlun fick jag se ställen som Shanghai och Beijing, och det var riktigt stora städer. Där visste knappt någon av åskådarna något om ishockey. Då insåg jag att hockeykarriären är en resa och att det är bättre att försöka uppskatta allt man är med om. När man är äldre inser man att det är färre år kvar av karriären än vad man har spelat. Jag har fått se många fina platser och efter min karriär kan jag resa dit igen och minnas tillbaka på mina år som hockeyspelare där, säger han.
Om det blir någon fler SHL-klubb efter tiden i Malmö för Sallinen återstår att se, men det finns en klubb han gärna representerar.
– Nu lägger jag allt fokus på Malmö. Man vet inte vet vad som händer i framtiden. Någon gång vill jag dock gärna spela i min hemstad och Kiekko-Espoo. Vi får se när det blir, säger finländaren.
Vem håller du som den bäste spelaren du har spelat med under din SHL-karriär?
– Det har varit många bra, men Patrick Thoresen var riktigt bra när jag spelade i Djurgården.
Vem håller du som den bäste du har mött under SHL-karriären?
– Förmodligen har spelat mot många skickliga spelare som är i NHL nu, men jag kommer inte på någon på rak arm. Men när jag kom till SHL hade Skellefteå ett väldigt bra lag, med spelare som Joakim Lindström och Oscar Möller. De spelade väldigt bra hockey då.
Vem har varit den tuffaste spelaren att möta under dina år i SHL?
– Svårt att säga. Jag vet inte vem det kan vara, men jag kan säga så här: Tuffast att möta som lag var nog, som jag var inne på, Skellefteå för ungefär tio år sedan. De var galet bra. Vi lånade knappt pucken vissa stunder. Det finns också matcher mot Växjö som har varit väldigt tuffa. Vi gjorde det bra mot dem i slutspelet med Luleå förra säsongen, men jag har spelat grundseriematcher i Växjö där vi har haft det väldigt tufft.
Leksand, 2014-15: 54 matcher, 36 poäng
Djurgården, 2015-16: 46 matcher, 32 poäng
Färjestad, 2018: 9 matcher, 4 poäng
Brynäs, 2018-22: 165 matcher, 73 poäng
Luleå, 2022-23: 28 matcher, 4 poäng
Malmö, 2023-24: Väntar på debut
Skellefteå AIK-Rögle BK
MoDo Hockey-Timrå IK
Leksands IF-Frölunda HC
HV71-Luleå Hockey
IK Oskarshamn-Örebro Hockey
Växjö Lakers-Färjestad BK
Malmö Redhawks-Linköping HC