"Ska fortsätta bygga på det vi gjorde i fjol"

Publicerad: 2024-09-09
Lagpresentation
MoDo gjorde en stark vinter som nykomling förra säsongen. Nu går återetableringen i SHL in i nästa fas, men inställningen förändras inte. "Vi ska fortsätta ta match för match och inte titta för mycket på den stora bilden", säger Mikkel Aagaard.

Att vara nykomling i SHL är inte enkelt, det visar den historiska statistiken, men MoDo gjorde en riktigt fin säsong förra året och var till slut bara målskillnad från att nå slutspel.

Sedan 2015/16, då SHL blev fjorton lag, så har ingen nykomling blivit bättre än elva i tabellen, och det var just på elfteplatsen som ångermanlänningarna landade in på.

– Det var en bra säsong. Vi hade en del i laget som inte hade testat att spela i SHL tidigare så det var en ny utmaning med en ny liga, och sådant som kommer med det. Vi visade ändå att vi kan spela i ligan och att vi kan göra det med ett roligt spel där vi hade mycket puck, säger forwarden Mikkel Aagaard.

Nu väntar det tuffa andraåret.

– Det är tuffare andra året, helt klart. Nu vet de andra lagen vad vi kan och det finns fjorton väldigt bra lag i ligan, så det gäller att ha samma inställning som förra säsongen. Ta match för match och inte se för mycket på den stora bilden. Ha fokus på den dagliga verksamheten, jobba stenhårt och sedan prestera där och då. Det var en av sakerna vi gjorde bra i fjol, säger Aagaard.

En viktig parameter var också starten på säsongen. Laget tog poäng direkt i premiären och vann fyra av de sex första matcherna. Det kom en dipp i januari, tre poäng på åtta matcher under en period, men annars hade man inga större blödningar.

– Inledningen är viktig och är något som vi pratat mycket om, att vara redo från start. Sedan är bland det viktigaste att inte ha för mycket svackor. De får varken vara för långa eller för djupa, då tappar man enormt mycket. Vi hade någon svacka i fjol, vi ska försöka undvika dem i år.

Värvat flera nya backar

Vid sidan om kvallagen HV71 och Oskarshamn så var MoDo det lag som släppte in flest mål förra säsongen, och boxplay-spelet hade sämst statistik av samtliga lag.

Att det lagts krut på defensiven inför i år är ingen hemlighet.

De största förändringarna har också gjorts i backbesättningen, där fyra nya backar plockats in, och det är tänkt att NHL-meriterade Paul LaDue, finske VM-spelaren Tobias Winberg och hemvändaren Mattias Norlinder ska ta prominenta roller.

240302 MoDos Mikkel Aagaard under ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och MoDo den 2 mars 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0620
frölunda ice hockey ishockey modo shl svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Mikkel Aagaard var en av MoDos offensiva nyckelspelare förra säsongen.

Kvar finns också finske keepern Lassi Lehtinen som var en stor nyckelspelare förra säsongen.

– Lassi är en fantastisk kille som brinner för MoDo. Det var en spelare som presterade på topp förra säsongen, han är viktig för oss och någon vi litar på till 100 %.

Framåt så är Jesper Olofsson den stora värvningen, 32-åringen som är tillbaka i moderklubben efter tolv års exil, men man har också byggt om centersidan en del, där dansken Alexander True och tjecken Lukas Jasek kliver in som nya toppcentrar.

"Fortsätta bygga på det vi gjorde i fjol"

Mikkel Aagaard och Riley Woods spelade tillsammans med Josh Dickinson i MoDos effektivaste kedja i fjol, men nu har Dickinson försvunnit till Rögle. True ser ut att ersätta kanadensaren i Aagaard-Woods-kedjan.

– Det är tufft att tappa Josh, han är en extremt viktig spelare, men vi har fått in bra spelare som ersättare. Kul med en landsman till mig i True, jag tror han kommer passa in bra med mig och Riley. Vi har spelat lite tillsammans innan i landslaget.

Just Mikkel Aagaard var något av en succéspelare förra året. 28-åringen, som aldrig hade spelat i ligan tidigare, var i skarven mellan oktober och november en av SHL:s hetaste spelare med tio mål på sju matcher, och landade till slut in på 16 mål och 33 poäng på 52 matcher.

Han personifierade lite MoDos säsong, där flera allsvenska spelare visade att de håller på SHL-nivå.

– Det var häftigt att vara inne i det där målstimmet när allt studsade med, sedan hoppas jag kunna producera lite mer kontinuerligt den här säsongen. Jag älskar att göra mål, men vill också vara med och bidra med stenhårt jobb för hela laget, säger Aagaard.

Hockeytempen i Ö-vik är hög och nu är fokus att återetablera MoDo i SHL.

– Vi var extremt nära slutspel förra året och det är klart man vill dit, men vi vet också att vi måste etablera oss i ligan först och främst. Fortsätta bygga vidare på det vi gjorde i fjol. Vi ska inte blicka för mycket i tabellen, vi ska ta det match för match och bygga bra prestationer.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om MoDo?
– MoDo var ett lag som överraskade förra året med sitt frejdiga anfallsspel. Nu kommer det svåra andraåret. Lassi Lehtinen var riktigt bra i målet förra året, Lehtinen tål en stor mängd matcher och Olle Eriksson Ek kommer få höja sig rejält för att vara med och utmana om fler matcher. Det finns frågetecken kring backsidan. David Rundblad spelade upp sig under resans gång, men var inte så bra som jag hade förväntat mig. Det gäller att MoDo får bra utfall på sina fyra backförvärv Tobias Winberg, Paul LaDue, Ludwig Byström och Mattias Norlinder, att de förstnämnda lyckas använda sina kilon till att få stopp i egen zon. Plus att Mattias Norlinder hittar tillbaka till en mer offensiv roll, där han får spela på sina styrkor, något han inte fått i Nordamerika. Framåt så tillkommer Lukas Jasek som i Oskarshamn drev spelet väldigt mycket själv, i MoDo kan han få en bredare omgivning att komma ännu mer rätt offensivt. Att Jesper Olofsson får igång sitt målskytte kommer bli superviktigt för att etablera Modo i SHL. Alexander True kommer addera storlek och tyngd, ser man till hans underliggande siffror ser det rätt spännande ut. Sampo Ranta är kvar, han kan skapa mycket på egen hand. Nu återstår det att se hur det går för Mikkel Aagaard och Riley Woods utan Josh Dickinson, de tre klickade väldigt bra förra säsongen och det fanns ingen kedja i ligan som var i närheten att få spela ihop lika mycket som dessa tre.
Det tuffa andraåret, vad innebär det egentligen?

– Jag vet själv när jag kom upp i SHL, jag kunde gå ut och spela utan press. Man red på en våg av glädje och rus att få vara i finrummet, varenda vinst var en bonus. Man ville mäta sig och se om jag höll på SHL-nivå, och blev ofta positivt överraskad. Så var det för MoDo i fjol, det var många allsvenska spelare som skulle mäta sig på SHL-nivå. Nu bedöms samma spelare efter annan måttstock, nu är de SHL-spelare, och då kan det vara svårare att överraska sig själv positivt, eftersom ribban har höjts, det kan skapa en inneboende frustration. Varför känner jag inte samma avslappnade glädje som i fjol?  Första året går på rus, andra året gör inte det på så vis kan man hamna i en mer tänkande fas som bygger en negativ press istället. 

240229 MoDos Sampo Ranta jublar under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och MoDo den 29 februari 2024 i Jönköping. 
Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN / kod CS / CS0497
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league hv71 modo  jubel CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Sampo Ranta.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Att ledningen har tålamod i den här etableringsfasen och att laget blir ännu starkare defensivt. MoDo var svaga i boxplay i fjol, det måste fixas till, de lär inte ha råd att blöda så mycket i den spelformen ett år till.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Mattias Norlinder, där vi får se hur lång startsträcka som kommer krävas för honom att komma in i SHL och att hitta tillbaka till ett mer offensivt spel, där han mer matchats defensivt i fjol. En annan aspekt jag gillar med det här nyförvärvet är att han har fostrats i klubbens hockeygymnasium, åkt ut och testat vingarna och är nu tillbaka. 

Förra säsongen

Poäng: 67 (11)
Gjorda mål: 130 (9)
Insläppta mål: 162 (12)
Powerplay: 22,5 % (9)
Boxplay: 66,4 % (14)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners