SVARTVADET: "TROR DET BLIR LITE MER RACE I FRÖLUNDA"

Publicerad: 2023-09-02
Intervju
Förra säsongen spelade Växjö och Skellefteå SM-final, men den här säsongen hamnar de utanför topp sex. Det tror i alla fall Radiosportens expert Per Svartvadet. Här bjuder han på sina tankar om kommande SHL-säsong, tippar tabellen samt plockar ut ligans mest underskattade spelare. ”Skulle jag värva en spelare till mitt lag skulle jag värva honom”, säger Svartvadet.

Mindre än två veckor återstår till första nedsläpp i SHL och en som kommer att följa ligan på nära håll är den förre storspelaren Per Svartvadet. Han är numera expert på Radiosporten och han tror väldigt mycket på Frölunda den här säsongen.

– Det är svårt att veta redan nu hur det ser ut i slutspelet, men oftast brukar de som vinner serien ha bra chans på guld, så jag säger Frölunda som guldlag eftersom jag har dem som seriesegrare, säger Svartvadet.

Vad är det du gillar med Frölundas lagbygge?
– Jag gillar att de håller kvar i sin ledarstab och sportchef. De har bra kontinuitet. Tryggt för spelare, ledare och supportar. Jag gillar Joel Lundqvist och allt han har gjort, men det känns lite som att Frölunda hämmats lite i sin spelidé. Det är så klart inte Joels fel, som har varit bland de bästa poängplockarna, men jag tor att det kommer att bli väldigt fräscht i Frölunda, både spelmässigt och med de skickliga nyförvärven de har fått in. Jag tror det blir lite mer race i Frölunda den här säsongen jämfört med de två, tre senaste åren.

Finns det något lag som du tycker har gjort en extra stark silly season i sommar?
– Nja, egentligen inte om man ser till både vad man har värvat och tappat. Oskarshamn har värvat bra tycker jag, men det har också tappat namnkunniga spelare. Färjestad har fyllt på intressant med några yngre spelare som Liam Öhgren och Carl Lindbom. Sedan är det i Frölunda det hänt en del i och med att Joel (Lundqvist) har slutat och att några andra lite äldre har försvunnit.

Har Skellefteå och Växjö utanför topp sex

Just Färjestad har Svartvadet som tabelltvåa följt av Rögle – som är det lag som Svartvadet tror kommer att göra den största resan uppåt jämfört med förra säsongen då Rögle blev nia.

– Det känns lite som att det här är sista chansen för Abbotts att leverera. De måste vara med där uppe. Annars tror jag luften går ur ballongen med den ledarstab och de spelare de har. Rögle har värvat bra, är bra på hemmaplan och har en stabil grupp. Ledarna gillar att vinna och sätta press på spelarna. Får Rögle ihop det kommer de definitivt att vara topp fyra, säger han.

OLA WESTERBERG / Bildbyrån

Per Svartvadet tror att Anton Bengtssons Rögle kommer att bli ett topplag den här säsongen.

Övriga klubbar på Svartvadets topp sex är Timrå, Oskarshamn samt Luleå. Därmed väljer Radiosportens expert att placera vårens finalister Växjö och Skellefteå som åtta respektive sjua.

– Är det några lag man inte ska räkna ut är det Växjö och Oskarshamn, det har jag lärt mig. Växjö levde mycket på sin backsida förra säsongen. Den var ruggigt bra och den är lite svagare den här säsongen. Samtidigt sitter spelsystemet, ledarstaben är desamma och Henrik Evertsson är en grym sportchef. Växjö får inte panik om de är femma, sexa eller sjua för de vet att de blir bättre och bättre och kommer att vara redo när slutspelet kommer. Jag tror ändå att de får en tuffare säsong placeringsmässigt, säger Svartvadet.

Varför tror du inte Skellefteå kommer att hamna högre upp?
– Precis som med Växjö ska man inte Inte heller räkna bort Skellefteå, men det är lite oroligt där. Framförallt när de tappar Joakim Lindström. Han har varit en garant för att Skellefteå ska vara ett topplag. När kommer Oscar Möller tillbaka? Vilken form har han om han kommer tillbaka? Kommer han att vara en ledare för laget? Sedan har du hela historien med Kenny Agostino och att de är desperata att få in nästa forward. Jag gillar Oscar Lindberg, men han är inte den tydliga spetsspelaren. Han är med bra på allt och kommer att göra en bra säsong.

Per Svartvadet understryker hur svårtippat det är den här säsongen.

– När jag gjorde tabellen tänkte jag: ”Jag kan inte ha HV så här långt ner och Luleå och Skellefteå måste komma högre upp”, men någon måste bli sexa, sjua och åtta också – även om de har bra lag.

Känslan är att MoDo ha koll på läget

Förra säsongen åkte Brynäs ur SHL och upp kom MoDo – ett lag som förstås Svartvadet har lite extra bra koll på. Han var lagkapten och en av de stora hjältarna när Örnskldsvikslaget vann SM-guld 2007, men som så många andra som har tippat SHL-tabellen 2023/24 tror Svartvadet att MoDo kommer att få det tufft.

– MoDo har gjort en bra resa och byggt på både ekonomi och fått nya, yngre, supportrar. De har varit ett vinnande lag i HockeyAllsvenskan. Känslan är att MoDo har koll på läget. De vet att det kommer att bli tufft, men de är trygga i gruppen och hur de ska spela. Sedan gäller det att många av de här allsvenska spelarna kan ta nästa steg. Dessutom måste målvakten Lassi Lehtinen vara väldigt bra. Annars blir det en tuff vinter. Fördelen för MoDo är att de redan är inställa på att det blir en tuff säsong. Det blir ingen panik om de är i botten efter tio, femton matcher. Lagen som kommer att ligga där nere med MoDo kommer att vara stressade på ett helt annat sätt, säger Svartvadet.

Vilka lag tror du kommer att göra upp i bottenstriden för att undvika kval?
– Är du nere år efter år sugs du till slut bara ner, som det blev för Brynäs, även om man inte trodde det. Bottenstriden kommer att vara mellan Linköping, Leksand, Malmö och Modo. MoDo tror jag kommer att vara ett av kvallagen. Allt annat vore en riktig skräll. Vi får se vilket lag som gör MoDo sällskap.

JOHAN LÖF / Bildbyrån

MoDo är nykomling den här säsongen, men Per Svartvadet tror att Örnsköldsvikslaget kommer att få det tufft.

Till den här säsongen har det än en gång kommit tillbaka många skickliga spelare. Samtliga SHL-klubbar har minst en återvändare i klubben, som vi har listat här. Bland dessa är det framförallt två som Per Svartvadet tycker sticker ut.

– Den typen av spelare som Henrik Tömmernes och Linus Omark är får stämplas som säkra kort. Luleå litar oerhört mycket på att Omark ska styra allt offensivt spel mer eller mindre. Jag tror Tömmernes kommer att passa perfekt i det här Frölundalaget – bra ålder, bra form, inga skador på kroppen och är van att spela mycket, i powerplay framförallt. Tömmernes är det jag tror kommer att sticka ut mest av hemvändarna.

FYRA SNABBA

Vem blir poängkung den här säsongen?

– Patrik Karlkvist. Han kommer att spela mycket i Oskarshamn. De gillar att spela offensivt och Karlkvist gillar att göra poäng. När han har kommit in serien och blivit bekväm levererar han hela tiden.

Vem tror du blir målkung?

– Frölundas Jere Innala. Där finns det bra sparkapital tror jag. Han smyger med lite. Han kommer säkert att spela mycket powerplay med Tömmernes och Carl Klingberg framför mål. Jag tror Innala kommer att göra mycket mål.

Vem håller du som ligans viktigaste spelare för sitt lag?

– Det brukar vara en målvakt som kan bli väldigt värdefull, men jag tror att Linus Omark måste leverera å det grövsta för Luleå, annars blir det en tuff säsong för Luleå. Omark gillar att bära ansvar. Han är värdefullast för sitt lag i det offensiva spelet och därför väljer jag honom.

Vem anser du är ligans mest underskattade spelare?

– Jag väljer mellan två backar från Västerbotten. Arvid Lundberg gillar jag, men jag går på Anton Lindholm. Skulle jag värva en spelare till ett lag skulle jag värva honom. Oöm, gillar att spela tufft, ärligt, loggar mycket minuter och kan spela i alla spelformer. En riktigt lagspelare. Den typen av backar växer inte på träd.

Per Svartvadets tabelltips:

1. Frölunda
2. Färjestad
3. Rögle
4. Timrå
5. Oskarshamn
6. Luleå

7 Skellefteå
8 Växjö
9 HV71
10 Örebro

11 Leksand
12. Linköping

13. Malmö
14. MoDo

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners