"Många var trötta på mellanmjölken..."

Publicerad: 2024-09-02
Lagpresentation
Efter fem år utan slutspelshockey så kom äntligen lyftet för Linköping i fjol. Nu höjs förväntningarna på LHC, men lagkaptenen Oscar Fantenberg trycker på ödmjukheten som en nyckel. "Bara för att det gick bra i fjol så behöver det inte per automatik gå bra i år", säger han.

Efter fem år utan slutspelshockey, där Linköping pendlat mellan plats elva och tolv i tabellen, så kom äntligen ett efterlängtat lyft den gångna vintern.

LHC gjorde en stark säsong och slutade sexa i tabellen. Det blev respass direkt i kvartsfinalen mot blivande mästarna Skellefteå med 0-4 i matcher, men Linköping gjorde ändå en riktigt bra insats i den slutspelsserien där de tre första matcherna avgjordes först på övertid.

Fjolårets lyft skapar förväntningar inför i år.

– Vi har en bra känsla. Det hände något förra året. Det var lite högre standard och den dagliga verksamheten blev bättre. Till i år är vi många som är kvar och det har vi spetsat med kreativitet och skicklighet, så det ser bra ut, säger lagkaptenen Oscar Fantenberg.

Gjorde ni något speciellt inför förra säsongen som gav det här lyftet?
– Det finns många som varit i klubben i flera år och som var trötta på mellanmjölken, som kände att det var dags att göra något, så mycket av träningen lades om. Vi började ställa högre krav på varandra. Vara mer obekväma mot varandra. Det märktes redan under försäsongen, jag ska inte säga att det var slagsmål när vi spelade innebandy, men nära inpå. Vi pratade mycket om att sätta högre krav på varandra, men vi pratade inte bara om det - vi gjorde det också.

Att ni lade om så mycket och gick till slutspel i fjol var ett bra kvitto?
– Som sagt, det går att prata mycket om saker men det gäller att göra det också, och det är skönt att vi fick resultat på all energi och alla timmar vi lade ner. Hade vi gjort samma resultat i fjol som åren innan hade det kanske varit svårt att orka göra samma jobb igen, både fysisk och mentalt.

Tappat stjärnmålvakten

Den stora snackisen kring Linköping handlar om tappet av toppmålvakten Marcus Högberg som fick pris som både Årets Målvakt och Årets MVP i SHL i fjol. Han valde att nappa på ett NHL-anbud i ett sent skede.

Han har ersatts med finske keepern Christian Heljanko som har fina meriter, han har bland annat blivit utsedd till finska ligans bästa målvakt tre år i rad.

– Klart vi hör snacket om Högberg, vi var själva lite förvånade när det hände att han försvann. Han har varit en stor del i vårt spel och i vår framgång, det går inte att ta ifrån honom. Han har varit en av ligans bästa målvakter senaste åren. Men vi känner oss trygga i det vi har och Christian kommer in med fina meriter, säger Fantenberg.

240326 Linköpings Oscar Fantenberg under kvartsfinal tre i SHL mellan Linköping och Skellefteå den 26 mars 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0242
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals linköping skellefteå PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Oscar Fantenberg tycker att LHC är på rätt väg.

I övrigt i truppen så har Linköping förstärkt med starka namn, bland annat: backen Rasmus Rissanen från Örebro, centern Nick Shore från HV71 samt forwarden Robin Kovacs som återvänder till SHL efter en sejour i Schweiz.

– Vi är försiktigt optimistiska till att bli bättre än förra säsongen. Förra året vann vi inga slutspelsmatcher, det är något som svider. Alla som var med i fjol vill nog använda det som energi i år. Vi har en spelarbudget som kräver att vi ska vara en bit upp i tabellen, men vi ska inte börja sikta för högt upp heller utan behålla ödmjukheten. Vi vet vad vi kan och vad vi vill, och vi vi vill absolut spela slutspel igen - och vinna matcher där.

"Ska bygga vidare på det"

Publiksnittet ökade rejält i fjol, tempen i staden känns hög och det finns en längtan efter framgång?
– Klart många är sugna på det och vi hoppas vara med och utmana på riktigt de kommande åren. Vi har börjat en resa och jag tycker vi börjat den i rätt ände. Det går inte bara värva ihop spelare för att lyckas, utan alla delar måste vara med och vi måste sätta en bra standard i vardagen. Det finns inga genvägar. Nu andas hela föreningen positivitet och det ska vi bygga vidare på.

Med tanke på stegen framåt i fjol, finns risk att ni slappnar av och inte tar i på samma sätt nu när ni känner att ni är på rätt väg?
– Jag tror vi har behållit vår ödmjukhet. Vi måste borra ner huvudet, gasa och köra, vi kan inte tro att något händer av sig själv. Bara för att det gick bra i fjol så behöver det inte per automatik gå bra i år. Vi har en lång väg framför oss, det går inte åka runt på någon halvfart.

Oscar Fantenberg själv spelar en stor roll för Linköping i sin roll som lagkapten och backankare.

– Jag vill fortsätta som jag gjort de två senaste åren, men har också kraven på mig själv att bli lite bättre hela tiden. Jag ser en stor stolthet i rollen som lagkapten och att försöka få alla att känna sig trygga i sig själva. Jag vill vara med och sätta standarden och vara en förebild.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Linköping?
– Efter att ha sladdat rejält några säsonger så blev det ett lyft förra året. Linköping har en hög spelarbudget och ett bra lag på pappret, så det är klart man ska ha höga förväntningar i år. Runt laget adderar man skicklige Tony Mårtensson som fått trolla med små medel i Almtuna. En annan nyckelfigur till fjolårets framgång är Klas Östman, som fick sitt avtal förlängt med ytterligare två år i somras. Nyförvärvet Rasmus Rissanen är klokt, han är erkänt skicklig defensivt, där laget haft problem. Framåt har man bra spelare: Broc Little kommer göra sina poäng om han lyckas hålla sig skadefri, Ty Rattie har historiskt stått för en målgaranti på 20 mål i SHL, något han sannolikt kommer lyckas med igen. Nick Shore vässar centersidan. Forwardssidan känns bra. Nu lyfter den ännu mer med nytillkomne Robin Kovacs som har förmågan att bryta mönster. 
Frågetecknen då?
– Det är målvaktssidan och tappet av Marcus Högberg som skapar frågetecken. Han har varit SHL:s viktigaste spelare för sitt lag med sättet han räddat LHC och putsat lagets defensiva siffror. Där får nu Christian Heljanko det svåra uppdraget att ersätta. Heljanko är enormt meriterad från sin tid i Finland och den stora frågan är nu om han kan lyckas i SHL. 

240324 Linköpings Broc Little jublar efter 2-2 under kvartsfinal två i SHL mellan Skellefteå och Linköping den 24 mars 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0154
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals skellefteå linköping jubel OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Broc Little.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
Defensiven, med tanke på hur mycket chanser man släppt till bakåt två säsonger i rad. Hur kommer Christian Heljanko att prestera i den miljön? Det är inte omöjligt att Linköping strukturerar om defensiven för att släppa till mindre chanser, men oavsett så blir det defensiva spelet en stor nyckel.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Robin Kovacs, sett till längden på kontraktet och investeringen i honom. Jag är nyfiken på hur han kommer in i det, både på och utanför isen.

Förra säsongen

Poäng: 85 (6)
Gjorda mål: 152 (4)
Insläppta mål: 146 (10)
Powerplay: 26,2 % (3)
Boxplay: 74,4 % (7)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners