"Ville fylla på offensiven - och det har vi gjort"

Publicerad: 2024-09-06
Lagpresentation
Förra säsongen blev en missräkning för Luleå. Nu har norrbottningarna laddat upp offensiven rejält för att bli spetsigare framåt. "Det blir en ny offensiv och det ser vi som positivt", säger offensiva kreatören Linus Omark.

Förra säsongen blev inte som tänkt för Luleå.

Norrbottningarna landade till slut in på en sjundeplats i tabellen och lyckades betvinga Örebro i åttondelsfinalen, men blev sedan svepta, 0-4 i matcher, i kvartsfinalen mot Växjö. Ambitionen och målsättningen var högre än så.

– Jag tror alla som håller på Luleå och som spelar i Luleå inte var nöjda med den säsongen, men den är glömd nu. Vi blickar bara framåt, säger offensiva spjutspetsen Linus Omark.

Tar ni inte med er något från förra året?
– Jag vet inte om det finns några lärdomar, förra säsongen är glömd. Vi har en betydligt bättre trupp i år så det känns bra.

Luleå var starka defensivt förra säsongen, släppte in få mål och var bra i boxplay, och både målvakts- och backsidan är också helt intakta till i år.

Däremot har det hänt mycket framåt. Ser vi till de två förväntade två toppkedjorna så är det enbart Linus Omark som är kvar sedan i fjol, resten är nytt: Brian O'Neill, Mathias Bromé, Markus Nurmi, Anton Levtchi och Eetu Koivistoinen. Då finns också spelare som Brendan Shinnimin och Pontus Andreasson kvar, vilket ger ett helt annat djup i forwardsbesättningen.

– Bakåt var vi bra förra säsongen och under "Bulans" (Tomas Berglund, tränare) ledning så ska vårt signum vara att ha en fin defensiv, men offensivt behövde vi fylla på lite och det har vi gjort. Det är många intressanta namn som kommit in, säger Omark.

– Det blir en ny offensiv och det ser vi som positivt. Vi har många fina spelare som gjort mycket poäng på olika håll och som är redo att ta nästa steg i karriären. De som kommer in skapar en bra mix med oss som är kvar, plus att vi har några unga som trycker på underifrån.

Spännande toppkedja

Bland annat så har Luleå lanserat en ny toppkedja där Omark spelar med O'Neill och Bromé.

– Det har känts bättre och bättre, även om vi inte kunnat spela alla matcher tillsammans då Bromé fick kliva av i en match.

Tre lirare som vill ha mycket puck, känns det som?
– Jo, men vi kompletterar varandra bra och har fina kombinationer och förmågan att anpassa oss till varandra.

240325 Luleås Linus Omark inför kvartsfinal tre i SHL mellan Luleå och Växjö den 25 mars 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0238
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals luleå växjö SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Linus Omark är en av spelarna som ska leverera offensivt för Luleå.

Linus Omark kom hem till Luleå inför förra säsongen och var ett av SHL:s allra hetaste nyförvärv. Trots att den offensiva kreatören gjorde 40 poäng på 52 matcher, vann den interna poängligan i klar stil och kom elva i hela SHL:s poängliga så var förväntningarna ännu högre. Själv är han inte heller nöjd med förra säsongen.

– Nä, mitt mål är att vara bättre i år, och man kan aldrig vara nöjd när laget kommer sjua och åker ut i kvartsfinal. Jag vill mer i år, sedan stirrar jag inte på mina poäng eller så, det handlar om att laget ska gå bra. Jag har haft en bra sommar med bra träning, säger han.

– Tror också det var nyttigt för mig att få en rejäl försäsong efter att innan dess haft tre långa säsonger med långa slutspel. Nu har jag fått upp ännu mer sug och är otroligt taggad på den här säsongen.

Enormt hockeytryck i Luleå

Precis som förra säsongen så är målsättningen för Luleå också hög.

– VI har samma målsättning som alla andra, och det är att vinna guld. Först och främst handlar det om att bli topp sex i tabellen, därefter kan allt hända. Det är en jämn liga med många bra lag, så det är mycket som måste stämma.

Vad är nyckeln för er?
– Att vi fortsätter vara stabila bakåt som vi var förra säsongen, men att vi blir spetsigare framåt. Med tanke på spelarna som vi tagit in så ska vi bli det, ser mycket intressant ut.

Trycket i Luleå är stort och var så redan i fjol där beläggningen i Coop Norrbotten Arena under grundserien var makalösa 99,8 %. Till i år är hockeytempen glödhet, inte minst till följd av de intressanta värvningarna där ett starkt defensivt Luleå nu förväntas bli spetsigare framåt.

– Det är otroligt att vi kan ha sådant tryck här i Luleå. Var man än går så är det snack om hockey. Vi som spelar är otroligt tacksamma, nu är det upp till oss på isen att leverera också så att vi kan ge något tillbaka, säger Omark.

– Med sådant tryck som vi har kommer också förväntningar, dem ska vi försöka leva upp till.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Luleå?
– Luleå står väldigt stadigt på Thomas "Bulan" Berglunds defensiv som han alltid varit skicklig på att sätta. De har en jättefin målvaktssida där Matteus Ward fick ta större ansvar förra säsongen när Joel Lassinantti var borta, och han fick växa av det. Får Lassinanti hålla sig frisk så har Luleå angenäma problem om vem som ska stå mellan stolparna. Backsidan är intakt. Jesper Sellgren var riktigt bra i fjol, Marcus Hardegård tog fina steg förra säsongen och Oskari Laaksonen lyckades göra 29 poäng sin första säsong i SHL vilket är starkt. Framåt har Luleå investerat rejält till den här säsongen med Mathias Bromé, Brian O'Neill och tre finska forwards, det ska bli spännande att se hur de gifter sig med Luleås spel. 
Linus Omark var den offensiva stjärnan i fjol, blir trycket på honom mindre i år med mer offensivt understöd?

– Nu får Linus Omark fler som ska vara med och bidra poängmässigt vilket bör skapa mer andrum för honom. Å andra sidan så släpper aldrig trycket på Omark i och med att han varit en så pass konsekvent i att lyckas producera stora mängder poäng i de flesta ligor han varit i. Kraven på Omark är alltid höga.

240327 Luleås målvakt Matteus Ward deppar efter kvartsfinal fyra i SHL mellan Luleå och Växjö den 27 mars 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0239
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league kvartsfinal quarterfinal quarterfinals luleå växjö depp SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Matteus Ward.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Offensiven. Luleå kommer släppa in väldigt lite mål, nu handlar det om att bli producerande på fler spelare. Att finländarna Anton Levtchi, Markus Nurmi och Eetu Koivistoinen lyckas acklimatisera sig till tempot och spelet i SHL blir viktigt liksom att Mathias Bromé studsar tillbaka.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Mathias Bromé. Hur han tacklar allt som hände i Örebro och hur han går vidare från det. Där är man ruggigt nyfiken på att se vad han kan prestera. 

Förra säsongen

Poäng: 80 (7)
Gjorda mål: 130 (9)
Insläppta mål: 116 (3)
Powerplay: 24,2 % (7)
Boxplay: 85,9 % (2)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners