ROBERTSSON HJÄLTE FÖR SKELLEFTEÅ I PERIOD FEM

Publicerad: 2023-04-20
#VLHSKE
Efter drygt 90 minuter hockey i den tredje finalen reducerade Skellefteå finalserien till 1-2 i matcher. Stor hjälte blev Simon Robertsson. Han inledde matchen som extraforward, men fick mer och mer speltid och i den femte perioden sköt 20-åringen segern till Skellefteå.

Skellefteå åkte till Växjö i jakt på sin första finalseger – och de inledde matchen bra. Skellefteå var spelförande i den första perioden. Ett spelövertag de också omvandlade till ett gäng heta målchanser, men Emil Larmi i Växjös fortsätter att imponera. Växjö sköt bara tre skott på mål under de första 20 minuterna, men de skapade ändå lite. Robert Rosén hade en bra styrningsmöjlighet när Växjö fick chansen i powerplay.

Skellefteås press blev ännu påtagligare i den andra perioden, delvis tack vare tre powerplay. Västerbottningarna kom i våg på våg och hade också två stolpskott, genom Joakim Lindström och Oscar Möller.

Till slut fick Skellefteå hål på Emil Larmi. 7.57 in i tredje perioden satte Pär Lindholm 1-0 via en styrning från nära håll. Ett mål som fick igång Växjö. Lakers flyttade fram spelet och Dan Sexton fick användning för sitt fina skott när han satte kvitteringen knappt fyra minuter efter Skellefteås ledningsmål. Samme Sexton var sedan med i förarbetet när Joel Kellman kunde ge Växjö ledningen, efter en tilltrasslad situation framför Linus Söderström. Då var det drygt 3:30 kvar av den tredje perioden. Kort därefter fick Skellefteå ett powerplay och det numerära överläget tog gästerna tillvara på. Oscar Möller gjorde sitt sjätte slutspelsmål efter en fin framspelning av Jonathan Pudas.

I övertidsspelet var det rätt jämnt spel. Båda lagen hade chanser att avgöra både i den fjärde och femte perioden, men till slut var det Simon Robertsson som sköt segern till Skellefteå efter sitt mål halvvägs in i den femte perioden. Målet kom efter en tekningsvinst i offensiv zon från Linus Lindström och ett snabbt skott av Robertsson.

– Det är tajt. Vi inledde inte matchen som vi ville, men över hela matchen var det rätt jämnt. Vi hade frilägen och några chanser att avgöra, sa Växjös huvudtränare Jörgen Jönsson.

–  Det blev många perioder där, men det var skönt. En liten tunnel där. Det var fint. Vi gör en bra match fram till att vi gör 1-0. Då kom de tillbaka i matchen. Rättvis vinst ändå, sa Simon Robertsson till C More.

Se highlights här.

- För tredje finalen i rad var det bortalaget som öppnade målskyttet.

- Pär Lindholm satte 1-0 via en styrning och han bröt därmed en fem matcher lång svit utan någon fullträff.

- Emil Larmi höll nollan i drygt nio raka perioder innan Lindholms ledningsmål.

- Dan Sexton gjorde matchens enda mål senast och det var han som satte 1-1-pucken.

- Lukas Bengtsson (0+1) har gjort poäng i samtliga tre finaler.

- Oscar Möller gjorde Skellefteås 2-2-mål och det var hans sjätte mål i slutspelet. Med det toppar han skytteligan.

Nästa match för Växjö: Skellefteå borta, lördagen den 22 april

Nästa match för Skellefteå: Växjö hemma, lördagen den 22 april