20 FRÅGOR MED OSCAR FANTENBERG

Publicerad: 2023-03-24
20 frågor
Oscar Fantenberg, 31, är näste spelare vi ska lära känna bättre med hjälp av 20 frågor. Här berättar Linköpings stjärnback om när han träffade Zlatan, när han blev utskälld av sin ryske backtränare samt att han föddes med tolv tår.

1. Om du är sportchef i ett SHL-lag och får välja en målvakt, en back och en forward att bygga laget kring. Vilka väljer du? Max en spelare från ditt lag.

– Som forward tar jag Linus Johansson (Färjestad). En bra karaktärsspelare som går i bräschen och en man kan bygga ett lag kring. Back blir Jonathan Pudas (Skellefteå). En spelskicklig back, som hanterar båda delarna av isen. Han har även vinnarskallen som är bra att ha när man bygger ett lag. Som målvakt tar jag Marcus Högberg (Linköping). En av SHL:s bästa målvakter.

2. Om du får plocka en egenskap från en annan SHL-spelare, vad hade du valt?

– Då hade jag tagit skridskoåkning från någon skridskoskicklig spelare, som Theodor Lennström, Joakim Nygård eller Isac Brännström. Brännström är snabb, rörlig och har bra balans. Det hade varit kul att ha.

3. Vem är svårast att möta i SHL?

– Det finns många, men jag säger Patrik Karlkvist. Han är inte världens snabbaste men avig och är bra på att läsa spelet. Han gör det svårt för en. Han är bra på att hitta öppna ytor.

4. Om du inte hade varit hockeyspelare, vilket yrke hade du haft då?

– Jag hade haft något aktivt arbete. Det hade varit coolt att vara brandman, men jag är väldigt höjdrädd så jag vet inte om jag hade passat som det. Idrottslärare kanske.

5. Vilka rutiner har du en matchdag?

– Jag försöker ta det ganska lugnt. Käkar frukost, kommer till hallen, men där brukar jag inte gå på is utan jag brukar hitta på aktiviteter utanför isen. Sedan hem och ta en nap. Sedan brukar jag komma till hallen tidigt för att ta en kaffe, sitta där i lugn och ro. 

6. Vilka är ni som sitter och dricker kaffe tillsammans innan match?

– Jag är ensam där. Jag är först med ganska god marginal. Har vi samling klockan nio är jag där vid åtta. Sedan droppar de andra in lite senare, men ofta är jag klar då och har börjat fixa med utrustningen, stretcha eller vad jag gör. Men vilka är det som sitter där? Det Junland, Sebastian Strandberg, Ljungh och Hultström bland andra. Det är de gamla rävarna.

7. Hur kommer det sig att du är där så tidigt?

– Jag hatar att vara sen till match. Jag gillar inte att stressa och har varit sådan sedan jag var liten. När vi skulle till hockeyskola när jag var liten stod jag med full utrustning två och en halv timme innan vi skulle vara på hallen. Jag gillar att vara i god tid till allting. Hellre en halvtimme tidig än en minut sen.

8. När har du varit som mest starstruck?

– Det måste vara när jag träffade Zlatan. Det var coolt. Det var när han spelade i Los Angeles och jag också var där. Då mötte jag honom i omklädningsrummet. Då var jag starstruck. Jag sa hej i princip och frågade om ett foto. 

9. Vilket är ditt bästa respektive sämsta minne från dina år utomlands (tre år i Nordamerika samt tre i Ryssland)?

– Bästa är när jag gjorde första NHL-matchen. Det var drömmen som gick uppfyllelse. Det var mäktigt och mina föräldrar på plats. Värsta var nog förra säsongen när vi förlorade sjunde och avgörande semifinalen mot CSKA Moskva med St Petersburg. Det var inte så kul, speciellt med tanke på att vi hade ledningen med 3-2 i matcher. 

10. Vilken är den värsta utskällningen du har fått av en tränare?

– I Ryssland när jag spelade med Sotji. På träningen dagen efter en match åkte backtränaren över hela isen och skällde ut mig efter noter. Då sa han att jag skulle skärpa till mig annars skulle jag inte få spela kvar där. Då var jag inte kaxig. Han tyckte det var mitt fel att vi förlorade dagen innan och att jag var dålig på träningen.

11. Hur reagerade du då?

– Jag spelade mest i laget och spelade bra under hela tiden. Där tycker de ofta att det är en persons fel att det går dåligt, inget lagmässigt. Det var väl inte mycket mer än det. Min backkollega satt bredvid och skakade bara på på huvudet och sa att jag skulle skita i vad tränaren sa. Då blev det lite lättare när han var på min sida.

FREDRIK KARLSSON / Bildbyrån

Oscar Fantenberg snittade mest istid av samtliga spelare i SHL. Han spelade i snitt 24 minuter och 17 sekunders istid per match. Foto: Bildbyrån.

12. Om du kunde återskapa en dag i ditt liv, vilket skulle det blir?

– När min son föddes. Det var en mäktig känsla att se honom komma till världen.

13. Vad var det senaste du googlade?

– En tunnelbana i London. Vi var där häromdagen och jag googlade lite på tunnelbanesystemet.

14. Vad gjorde du i London?

– Jag var och kollade fotboll med några i laget. Vi såg Arsenal-Sporting Lissabon i Europa League. Tyvärr torskade Arsenal efter straffar.

15. Kan du berätta något som få vet om dig?

– Jag hade tolv tår och elva fingrar när jag föddes. Det är det nog inte så många som vet.

16. Vad händer då?

– De fick ta bort de extra tårna och fingrarna direkt. Det är genetiskt. Min son föddes med elva fingrar och elva tår.

17. Vem var du i skolan?

 – Den stökige och pratige. Jag var lite trött på skolan och pratade mest.

18. Vilket är ditt bästa barndomsminne? 

– Jag har några som sticker ut. Ett var när jag fick hänga med min kusin (Daniel Glimmenvall) in i HV71:s omklädningsrum när han spelade där. Att sitta där efter att de hade spelat någon match var stort. Jag minns att jag tyckte att det var coolt att Ulf Dahlén satt där och hade en massa journalister runt om sig.

19. Om du ska unna dig något, vad köper du då?

– Jag gillar skor. Det blir nog ett par skor

20. Hur många skor har du i garderoben som du aldrig har använt?

– Det finns några. Några par för mycket, haha.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners