Het målvaktsduell väntar: "Alltid roligt att vinna mot Leksand"

Publicerad: 2024-03-22
Head2Head
I kvartsfinalserien mellan Frölunda och Leksand hittar vi ligans två bästa målvakter, sett till räddningsprocent i grundserien – rutinerade Lasse Johnasson, 36, och SHL-debutanten Filip Larsson, 25. Här ger målvaktsfantomerna sin syn på statistikkampen i grundserien, den stundande kvartsfinalen samt vilket lag som egentligen har bäst målvaktssida.

Målvakterna lyfts ofta fram som en nyckelfaktor för att man ska kunna gå långt i slutspelet. Därför blir det extra intressant att se målvaktsmatchen mellan Frölunda och Leksand, där vi hittar ligans två bäst målvakter, i alla fall statistiskt sett. Frölundas Lasse Johansson hade bäst räddningsprocent under grundserien med 92,04. Han skuggades av Leksands Filip Larsson som hade 92 i räddningsprocent. Noterbart är att en målvakt måste ha stått minst 40 procent av sitt lags minuter för att räknas i statistiktoppen.

– Jag såg att jag lyckades bli etta. Jag har inte velat kolla kolla på statistiken på slutet eftersom det har gått ganska knackigt i de sista matcherna. Men det är alltid kul att sluta först bland målvakterna som står mest i sitt lag. Sedan var det tajt och bara ett par räddningar som skiljde, men kul att vara på rätt sida, säger Frölundas Lasse Johansson apropå att han knep förstaplatsen strax före Larsson.

Men du försökte undvik att kolla statistik?
– Jag brukar inte kolla jättemycket, men det är lite svårt för det brukar rulla på jumbotronerna. Men jag kollar hellre på video än siffror. Siffror kan ljuga lite, men i slutet av säsongen kan det vara kul att kolla hur det har gått, säger Frölundamålvakten.

Leksands Filip Larsson blev alltså slagen i målvaktsligan med 0,04 procentenheter.

– Det var någon som nämnde det. Jag har för mig att Lasse Johansson var ganska mycket före, men att jag närmade mig lite i sista omgången. Det är ett par puckar som diffar, säger Filip Larsson.

240312 Frölundas målvakt Lars Johansson efter ishockeymatchen i SHL mellan Frölunda och Skellefteå den 12 mars 2024 i Göteborg . 
Foto: Michael Erichsen / BILDBYRÅN / COP 89 / MI0625
frölunda ice hockey ishockey shl skellefteå svenska hockeyligan swedish hockey league MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Frölundas Lars Johansson hade bäst räddningsprocent i grundserien. 

Johansson hyllar Filip Larsson

Att det blir just Leksand i kvartsfinal blir extra speciellt för Lars Johansson som SHL-debuterade i Leksand stora rival Mora IK och han gjorde totalt sju säsonger i klubben.

– Jag flyttade till Mora under hockeygymnasiet och spelade sju säsonger där. Redan från junioråldern var det en härlig rivalitet mellan Mora och Leksand. Jag tycker att det är extra roligt att möta Leksand och det är fortfarande speciellt. Det är alltid bra stämning på läktarna, mycket folk och känslor mellan lagen. Jag känner fortfarande att det är roligt att slå Leksand, skrattar Johansson, som dessutom har både sina föräldrar och svärföräldrar i Mora.

Lars Johansson debuterade i SHL säsongen 2007/08 och då var Filip Larsson nio år. Efter en stark säsong med Kristianstad i HockeyAllsvenskan fick Larsson chansen i Leksand den här säsongen – och den här 25-åringen tagit. Han vann 19 av 28 spelade matcher, hade näst bäst räddningsprocent samt bäst GAA i ligan (1,90). En av alla som imponerats av Larsson är just Lasse Johansson.

– Jag har nästan bara sett honom mot oss, men han har spelat fantastiskt bra. Han ser stabil och snabb ut. Har har verkligen haft ett kanonår första året i SHL. Det är skitkul att det kommer upp nya målvakter, men hoppas inte han gör det lika bra i kvartsfinalserien, haha.

– Skämt åsido, det är det kul när det kommer in nya målvakter som spelar bra och han varit stabil hela året, vilket är imponerande, säger Johansson.

Tror du att det blir han eller Mantal Armalis som står i kvartsfinalserien?
– Ingen aning. Skulle jag gissa säger jag Filip, men det är bara vad jag tror. Leksand har två bra målvakter, precis som vi. Det är inte omöjligt det blir ändringar under en matchserie heller, men jag tror att de börjar med Filip målet.

240305 Leksands målvakt Filip Larsson under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Leksand den 5 mars 2024 i Ängelholm. 
Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN / COP 273 / NO0251
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league rögle leksand NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN

Filip Larsson har vunnit de sex senaste matcherna han har stått. 

En av kandidaterna till Månadens spelare

För medan Frölunda har haft Lars Johansson som en tydlig målvaktsetta den här säsongen har Leksand låtit Filip Larsson (28 matcher) och Mantas Armalis (25 matcher) dela på det.

– Jag tycker vi har en bra situation. Jag hade en bra avslutning och Mantas spelade bra i de två sista matcherna. Vi får se hur coacherna tänker när det är dags, säger Larsson.

Larsson fick sitta på bänken i de två sista grundseriematcherna, men dessförinnan hade han hjälpt Leksand till sex raka segrar. På dessa släppte han endast in åtta mål och han blev en av de nominerade till Månadens spelare i SHL under mars månad.

– Jag tycker att det gick bra i slutet av grundserien. Jag fick stå en del matcher på rad och vi vann. Så man kan inte klaga på någonting. Mot MoDo kanske jag hade kunnat ta någon puck, men annars spelade jag bra och stabilt. Vi har varit bra bakåt på slutet, säger Larsson.

Avslutningsvis, har Leksand eller Frölunda bättre målvaktssida?
– Haha, då måste jag säga Leksand, såklart. Vi har två målvakter som har gjort det bra sista tiden. Det känns bra för oss. Vi har en stark uppställning, säger Filip Larsson.

TRE HETA PUNKTER

  • Leksands slutspelshistorik 

Tre säsonger i rad har Leksand åkt ur slutspelet i förstarundan. Senast Leksand tog sig förbi kvartsfinal var 1997.

Lars Johansson:

– Jag tror mer att blir en morot för Leksand att försöka bryta den trenden. Jag tror varken det är positivt eller negativt, utan mer än morot för dem.

Filip Larsson:

– Jag har svårt att se att det ska påverka oss. Det är många hungriga i laget som vill nå långt. Jag ser det mer på det sättet.” 

  • Frölundas starka hemmaspel

Frölunda har hemmaplansfördel i serien och faktum är att göteborgarna tillsammans med Växjö var ligans bästa hemmalag i grundserien. Frölunda snittade 2,3 poäng per match i Scandinavium. Samtidigt var Leksand ligans tredje bästa bortalag.

Lasse Johansson:

– Självklart skönt att veta att vi har spelat bra hemma. Vi har jättebra publik och det kommer säkert vara fullsatt. Vi har en bra känsla när vi går ut i Scandinavium.

Filip Larsson:

– Vi har förlorat båda matcherna i Scandinavium, men jag tycker att vi gjorde det hyfsat bra senast. Frölunda är ett hårt jobbande lag och de gäller att matcha dem, eller till och med vara bättre, på det som Frölunda gör bra. Vi ska se till att ha bra defensiv, som vi haft på slutet. Samtidigt är vi ett starkt bortalag och behöver inte tänka så mycket på vad de gör. Spelar vi så bra som vi har gjort hela säsongen på bortaplan spelar det inte så stor roll vilken arena vi spelar i.

  • Formstarka lag

Frölunda avslutade grundserien med fem raka segrar. Leksand vann de åtta avslutande matcherna.

Lasse Johansson:

– Allting ställs lite på sin spets nu och jag tror att det blir en noggrann och defensivt tänkande hockey, i alla fall till en början. Båda lagen har spelat bra i slutet och kommer in med bra känsla. Det är hugget som stucket på den biten. Det blir att slipa på de små detaljerna.

Filip Larsson:

– Vi har haft lite sviter hela säsongen känns de som, antingen flera förluster i rad eller flera vinster. Men när vi får ihop det är vi svårslagna, så känns det. Det känns tryggt bakåt. Vi har satt det defensiva spelet bättre på slutet. Vilket har lett till att vi har fått omställningar. Det är två lag som går in i slutspelet med högt självförtroende och jag tror att det blir svårt för experterna att tippa.

Inbördes möten

16/9 Frölunda-Leksand 5-2
7/12 Leksand-Frölunda 1-2
1/2 Frölunda-Leksand 3-1
29/2 Leksand-Frölunda 3-0

Bästa poängplockare
Frölunda: Max Friberg, 43 poäng på 51 matcher.
Leksand: Peter Cehlarik, 39 poäng på 52 matcher

Boxplay-statistik
Frölunda: 73,73 procent (9:e i ligan)
Leksand: 74,79 procent (5)

Powerplay-statistik
Frölunda: 24,60 procent (4)
Leksand: 16,04 (13)

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners