"Revansch är ett ledord för årets Redhawks"

Publicerad: 2024-09-10
Lagpresentation
Efter tre år utan slutspel så är målet i Malmö givet - det ska bli slutspelshockey igen. Ett av dragen för att nå dit i år är att ha en bredare och djupare trupp. "Vi är mindre skadekänsliga och får upp konkurrensen", säger forwarden Carl Persson.

9, 9, 12, 14, 12 - det är Malmös placeringar de senaste säsongerna.

I våras landade laget in på en tolfteplats i tabellen och missade för tredje året i rad slutspel.

– Till den här säsongen pratar vi inte så mycket placeringar, utan det är slutspel som är målet. Nu har det varit några år utan slutspel här och klubben, och speciellt vi som varit här ett tag, är extremt sugna på att spela slutspel. Det har vi varit tydliga med också. Det är dit vi ska, det är det vi strävar efter, säger forwarden Carl Persson.

– För att nå dit handlar det mycket om den dagliga verksamheten. Att allt räknas: varje träningspass, varje teorigenomgång. Det finns inget utrymme för att tumma på något. Det gäller att hålla en jämn nivå över 52 omgångar, helt enkelt. Alla detaljer är viktiga.

På tal om detaljer: både powerplay och boxplay var svaga i fjol, något ni snackat om?
– Givetvis, det är avgörande spelmoment, och där har vi varit tydliga med att vi måste upp. Vi måste vara bättre helt enkelt. Vi har fått in ledare som är tydliga och raka med hur vi ska spela, hur systemet ska se ut, och det är bra. Sedan är det upp till oss spelare att lyssna, lära och leverera.

Skador var ett tema i fjol. Stundtals var Malmö rejält brandskattade.

– Det tror jag till slut var avgörande för att det inte blev något slutspel. I år har vi en bredare trupp. Det behövs fler gubbar, och förutom att vara mindre skadekänsliga så får vi också upp konkurrensen. Det är en fördel för oss, ingen har en given plats utan man måste verkligen jobba för att få spela.

Tappat poängkungarna

Ja, truppen är bredare i år med fler spelare på kontrakt.

Men hur är det med spetsen?

Malmö har tappat ettan och tvåan i interna poängligan i fjol: Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi. De kombinerade in 79 pinnar tillsammans och drev under långa stunder skåningarnas offensiv. 

Förväntan är att produktionen ska vara mer utspridd i år, där klubben vid sidan om unga spelare som Linus Öberg, Nikola Pasic och Otto Stenberg även plockat in mer etablerade spelare i Robin Hanzl, Henrik Haapala och Joona Ikonen.

240312 Malmö Redhawks Carl Persson jublar efter ishockeymatchen i SHL mellan Malmö Redhawks och HV71 den 12 mars 2024 i Malmö. 
Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / CO0384
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league malmö redhawks hv71 jubel CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Carl Persson har ökat sin poängskörd varje säsong under sejouren i Malmö.

Carl Persson är också en av spelarna som ska göra poäng. Sedan 29-åringen kom till Malmö 2018 har ökat sin poängskörd varje år: 7, 13, 20, 25, 26 och 32.

– Jag sitter på ett utgående kontrakt och jag vill så klart bli bättre på allt. Jag tar med mig en del från förra säsongen, men vill ta ännu fler kliv. Poängskörden har ökat successivt och skönt att äntligen passera 30 poäng i fjol trots en tuff start. Jag fick en större offensiv roll och skönt att jag tog den chansen. Jämnheten vill jag få upp ännu mer.

Du ökar gärna poängskörden för sjunde säsongen i följd?
– Absolut, gör jag fler poäng tänker jag att det genererar fler poäng för laget, och det hjälper oss mot slutspelet.

Malmö har yngsta laget i SHL

Känslan är att det osar av revansch i Malmö.

Dels hos alla spelarna som är kvar, som brände slutspel i fjol.

Dels hos många av spelarna som kommit in, som hade tuffa säsonger gångna vintern och som hoppas på att ett miljöombyte ska ge ett lyft. Spelare som till exempel Marek Langhamer, Linus Öberg, Nikola Pasic och Otto Stenberg brottades med förtroende och form i sina SHL-klubbar gångna vintern, och har sökt sig till Malmö för att få fart på prestationerna.

– Det är många som vill ha revansch, många som vill glömma förra året och verkligen ta vara på säsongen som vi har framför oss. Det drivet ska utveckla oss både som individer och lag. Jag tycker revansch låter som ett bra ledord för årets Redhawks.

Det lär också finnas en hunger, Malmö har yngsta laget i SHL?
– Precis, det finns oerhört mycket potential att hämta i det här laget. Många unga spelare som vill göra sig ett namn i ligan. Det är en drivkraft för dem och pushar också oss andra som varit med ett tag att ta nya kliv hela tiden. Det både hjälper och jagar oss.

Slutligen:

I fjol var det finsk prägel på Malmö som startade med tre finska spelare och som hade fem finska spelare i truppen i avslutningen. I år är det fem finska spelare med från start, varav fyra - Robin Salo, Lassi Thomson, Joona Ikonen, Henrik Haapala - är nya.

– Det fungerade bra med finska spelare i fjol så vi fortsätter, haha. Nä, men det är bra spelare, killar med olika styrkor som hjälper oss. Vi har ju ett par tjecker som kommit in också i Marek Langhamer och Robin Hanzl, och jag tycker vi har en bra mix i laget med importer, rutinerade spelare och unga spelare som pushar på.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Malmö?
– Malmö har en jämnare trupp som inte är beroende av en kedja. De har tappat de riktiga spetsarna i Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi, men har fått in spelare som Otto Stenberg och Nikola Pasic som kan stå inför sina genombrott på SHL-nivå. Linus Öberg har tidigare gjort 17 mål i SHL och skulle han få ihop 15 efter säsongens slut ska Malmö vara nöjda. En jag kan se spela fram till Linus Öbergs mål är Robin Hanzl, där får man in både rutin och passningsskicklighet. I och med att Malmö inte kommer vara så beroende av två spelare så kan jag tänka mig att powerplay-tiden kommer spridas över fler spelare som får ta del av den spelformen och det kan ge en injektion till laget i stort. Henrik Haapala och Joona Ikonen förväntas få stora roller och behöver leverera för att Malmö ska bli kraftfulla i offensiven. Målvaktssidan känns osäker med Marek Langhamer och Daniel Marmenlind. Langhamer hade det tufft i Oskarshamn i fjol, givetvis hade han ett uselt försvar framför sig, men frågan är hur hans självförtroende är efter den säsongen i ryggen. Backsidan ser trygg ut med Robin Salo och Teemu Kivihalme som imponerade mycket på mig förra året. Jag tror att Dominik Badinka kommer ta kliv, samtidigt som Jakub Galvas måste ta för sig mer och sätta mer avtryck i spelet som import. Annars tror jag en spännande spelare som Joseph Berger kan ta hans plats.
Det satsas finskt i försvaret, vad tror du om det?
– Robin Salo gjorde det bra i Örebro första vändan han var i Sverige. Teemu Kivihalme har åkningen och gjorde fina avtryck sin första säsong. Det stora frågetecknet är hur Lassi Thomson klarar av tempot. 

240213 Malmö Redhawks Teemu Kivihalme under ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Malmö Redhawks den 13 februari 2024 i Luleå. 
Foto: Simon Eliasson / BILDBYRÅN / COP 159 / SE0218
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league luleå malmö redhawks SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

Teemu Kivihalme.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Målvaktssidan. Det gäller att Marek Langhamer studsar tillbaka efter den tuffa säsongen i Oskarshamn. Nu kommer också Bert Robertsson in som ny assisterande tränare och han ska hålla i försvaret. Han är erkänt duktig och ska sätta ett bra försvarsspel som får målvakterna att se bra ut.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Marek Langhamer som haft fina siffror innan han kom till Oskarshamn. Var fjolåret en tillfällighet eller är karriären på väg nedför? Det ska bli kul att få svar på!

Förra säsongen

Poäng: 65 (12)
Gjorda mål: 138 (7)
Insläppta mål: 150 (11)
Powerplay: 21,3 % (10)
Boxplay: 71,4 % (12)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners