"Blir en fräsch nystart för oss alla"

Publicerad: 2024-09-11
Lagpresentation
Olli Jokinen kliver in som ny huvudtränare i Timrå och klubben gör därmed något av en nystart med en ny röst i båset. Samtidigt är klubbhjärtat fortfarande grunden i laget. "Det är många hos oss som bryr sig om hela föreningen", säger lagkaptenen Anton Lander.

Den stora nyheten i årets Timrå:

Olli Jokinen kommer in som ny huvudtränare.

45-åringen har en gedigen karriär som spelare med bland annat 1231 NHL-matcher samt elva VM och tre OS. Skridskorna hamnade på hyllan 2015, och efter att ha inlett sin tränarkarriär i Nordamerika kom han hem till Finland 2021 där han de tre senaste åren varit huvudtränare i Jukurit (som han efter fem år utan slutspel ledde till slutspel två av tre år).

Olli Jokinen beskrivs som en tydlig och kravställande tränare.

– Det skiljer alltid saker mellan olika tränare. Nu får vi in en finsk tränare med lite amerikansk stil, det är klart att det blir skillnad, säger lagkaptenen Anton Lander.

– Visst lutar det mot en liten nystart, det blir så när det kommer in en ny röst i omklädningsrummet. Alla är lyhörda och vill visa sig från sin bästa sida, det blir en fräsch nystart för oss alla.

Ser vi i truppen så är den till stora delar intakt jämfört med förra säsongen. Omsättningen: sex spelare.

Således är det gångna vinterns lag som ska göra det för Timrå.

Det som av experter lyfts fram som lagets svaghet är backsidan.

– Vi bryr oss inte om vad andra tycker, vi är jättetrygga med backbesättningen vi har. Jag tycker det ser bra ut: vi har starka backar som hanterar hårda tag, men det finns också en hel del skicklighet som alla kanske inte har sett. Defensiven handlar inte heller bara om backsidan, hela laget är med i försvarsarbetet, säger Lander.

Blir Oliver Kapanen kvar...?

Spetsigaste värvningen är finske VM-centern Oliver Kapanen. Om han nu kommer spela för Timrå, vill säga. 21-åringen ska åka över på Montreal Canadiens NHL-camp, och tar han en NHL-tröja så blir han kvar i Kanada. Lyckas han inte med det blir det Timrå-spel.

– Han är en fantastiskt duktig spelare som ser isen bra. Han är kanske inte den snabbaste på skridskorna, men han är snabb i tanken och han har också "grit" och tjurighet i sitt spel. Klart jag är lite orolig över att han ska stanna där borta, jag har tränat och spelat med honom ett tag och han är riktigt bra. Han tillför mycket till vårt lag.

En stor förbättringspunkt jämfört med i fjol är powerplay där Timrå var tredje sämst i SHL med 16,5 %.

– Det är ny säsong och nya förutsättningar, vi kan inte tänka på det som varit innan. Vi har lite fler gubbar som kan spela powerplay i år, mer konkurrens, och det tror jag kommer gynna oss.

240307 Timrås Anton Lander jublar efter 2-3 under ishockeymatchen i SHL mellan Linköping och Timrå den 7 mars 2024 i Linköping. 
Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN / COP 102 / PH0239
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league linköping timrå jubel PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Anton Lander är en av många hemvändare i Timrå.

Timrå har pendlat en del mellan de två högsta divisionerna genom åren, men går nu in på fjärde raka året i SHL. Efter att ha fått kvala första året så har laget blivit femma och åtta de två senaste åren - ett lyft som mycket kan tillskrivas alla hemvändare i laget.

Till exempel Jonathan Dahlén, Emil Pettersson, Filip Hållander, Anton Wedin och Anton Lander.

– Det finns ett stort klubbhjärta i Timrå, det är många som bryr sig om hela föreningen och som vill göra bra i från sig. Många har familj och vänner här, alla vill leverera för dem. Ibland kanske man brinner för mycket för laget och staden, så mycket att man vill för mycket, men hellre det än att det skulle vara tvärtom.

"Vill bara ta Timrå så långt jag kan"

Anton Lander, 33, är en av spelarna som valt att komma hem för att hjälpa Timrå.

– Min enda målsättning är att ta Timrå så långt jag bara kan. Om jag sedan ska göra mål, backchecka eller bara åka skridskor för att nå dit spelar ingen roll, jag gör det som är bäst för laget.

Känns det som att Timrå etablerat sig i SHL nu?
– Jo, det tycker jag, men vi är också väldigt ödmjuka för hur snabbt det kan gå i den här ligan där det är så många bra lag. Det kan gå snabbt från toppen till botten. Vi är ödmjuka inför utmaningen som väntar, och vet att det krävs hårt arbete.

Vad har ni satt för målsättning?
– Vi har pratat och drömt om att gå hela vägen. Först och främst handlar det så klart om att ta sig till slutspel, och vi bygger in säsongen i olika delar för att stanna i nuet, leverera här och nu och just i dag, men samtidigt har vi något större att sträva mot.

Almen Bibic, expert TV4

Vad säger du om Timrå?
– Timrå är ett jätteintressant lag, inte minst med tanke på Olli Jokinens intåg i svensk ishockey. Det finns en jämn målvaktssida, laget står inte och faller med någon av målvakterna, både Jacob Johansson och Tim Juel har hög kapacitet. Backsidan känns något ömtålig, en av de svagare i SHL. Det är viktigt att man får utveckling på Lukas Pilö som kommer från en tuff säsong i Oskarshamn, samtidigt som Simon Forsmark orkar hålla i fjolårets fina spel och axla ännu mer ansvar. Olli Jokinen tar med sig Linus Nässén från Jukurit och det är en tydlig signal att han litar väldigt mycket på honom. Forwardssidan är jag inte orolig över. Där finns spelare som Filip Hållander, Anton Lander och Emil Pettersson. Man får även in Oliver Kapanen som ser väldigt bra ut, nu återstår det att se vilka intryck han ger på Montreal under deras camp om han kommer hem eller inte, beslutet där kommer ha stor påverkan på Timrå. Jonathan Dahlén har en kapacitet på 25 mål, förra säsongen kom han till flest avslut på mål från slottet av samtliga spelare, men brottades med en låg skottprocent.
Allmänna känslan: Timrå är ett av de svåraste lagen att placera i ett tabelltips...

– Ja, kan nog hålla med. Inledningsvis parkerade jag dem i botten, men har svängt rejält nu efter att ha sett en glöd och passion de lyckas driva på under matcherna. Olli Jokinen har satt avtryck i början.

240314 Timrås Jonathan Dahlén under åttondelsfinal ett i SHL mellan Rögle och Timrå den 14 mars 2024 i Ängelholm. 
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / PA0778
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league åttondelsfinal round of 16 rögle timrå bbauto PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jonathan Dahlén.

Vad tror du blir nyckeln för att lyckas?
– Att alla köper in på Olli Jokinens ledarskap, det gäller att alla underkastar sig jobbet, träningsupplägget, den krävande skridskoåkningen. Jag upplever Olli Jokinen som att han pekar med hela handen och får han med sig alla på tåget kan Timrå bli en jobbig motståndare att möta.

Vilket nyförvärv är du mest nyfiken på?
– Olli Jokinen. Han har en personlighet som sticker ut och jag tror det kan bli en profil i SHL.

Förra säsongen

Poäng: 80 (8)
Gjorda mål: 133 (8)
Insläppta mål: 137 (8)
Powerplay: 16,5 % (12)
Boxplay: 74,2 % (8)

Säkra hockeyunderhållningen på TV4!  

Säkra ditt lags samtliga matcher i vinter så att du kan följa både på på hemmaplan och bortaplan! Just nu har samtliga SHL-klubbar erbjudande på TV4-abonnemang där du erbjuds 1200 kr rabatt samtidigt som du stöttar din favoritklubb!  

Läs mer om hur du tecknar abonnemang och stöttar din klubb 

Jonas Gustavsson
SHL:s huvudpartners