SHL och Linnéuniversitetet satsar på utbildning för elittränare
Publicerad: 2024-06-26
Utbildning
Att vara elittränare i ishockey är ett komplext jobb. Nu gör SHL och Linnéuniversitetet en satsning på en utbildning för elittränare där syftet är att ge dem ännu bättre förutsättningar att utföra sitt arbete på ett framgångsrikt och hållbart sätt.

SHL och Linnéuniversitetet (som ligger i Växjö och Kalmar) gör en satsning på en ny utbildning för elittränare som drar igång i augusti.

Att vara elittränare i ishockey i dag är ett komplext och mångfacetterat jobb, och syftet är att ge elittränare fler verktyg för att hantera vardagen. 

Minst en elittränare från varje SHL-klubb kommer att gå utbildningen under den här säsongen. 

– Det är enormt mycket som krävs av en tränare i dag. Det är mycket som står på spel med press, mental hälsa och att sikta mot både lång- och kortsiktiga mål, men där allt rinner ner till poäng i tabellen i slutändan. Vi vill ta hand om våra tränare och ge dem ännu bättre förutsättningar i sitt arbete, det handlar om hållbarhet både för individer och organisationer, säger Gizela Ahlgren Bloom, biträdande sportchef SHL. 

– Det är framsynt av SHL att göra den här satsningen, det ligger i tiden för att utveckla idrotten och ledarskapet ytterligare. Vi tar ett helhetsgrepp kring ledarskapsfrågor. Vi kommer inte prata teknik eller taktik, de här tränarna är redan bäst i Sverige på den delen, utan vi kommer att diskutera bredare frågor och ge tränarna fler verktyg och insikter som de kan använda i sitt arbete, säger Tobias Stark, ansvarig för utbildningen vid Linnéuniversitetet. 

Utbildningen, som ger 7,5 högskolepoäng, innefattar fyra fysiska träffar samt digitala möten. Den sista träffen sker i samband med hockey-VM i Stockholm våren 2025.

Innehållet är uppdelat i tre större block: en fördjupning av nuläget för svensk hockey och vart den är på väg, utbildningsmiljöer i svensk hockey samt framgångsrik elitcoachning.

– Det är en akademisk utbildning och det handlar inte om att lära ut specifika saker som att trycka på en knapp, utan ge verktyg och tankar som de kan ta med sig in i sin vardag för att skapa nya rutiner eller arbetssätt som skapar bättre arbetsmiljöer, säger Tobias Stark.

– Vi ser också det här som ett forum att diskutera frågor, dela erfarenheter och expandera varandras horisonter inom hockeysfären, men också ta in influenser från andra idrotter och branscher för att jämföra arbetsmetodik, arbetsmiljöer och hur organisationer ser ut och fungerar. Vi kommer att diskutera svensk hockey på tvärs, djup och bredd.

Tobias Stark plockar fram ett exempel:

– Dagens tränare måste förhålla sig till både kort- och långsiktiga mål. Det ska vara snabba resultat, slutspelsplatser och hantering av supportrar och media, till mer långsiktiga mål där det ska utvecklas spelare och tas hand om människor. Det är en balans och ibland skapas motstridigheter. Att vara tränare i det där är inte alltid enkelt.

Satsningen på en utbildning för elittränare är en satsning på människan bakom tränaren, men också en satsning på svensk hockey och dess utveckling.

– Vi har en vision om att svensk hockey ska vara bäst i världen, men vad innebär det egentligen? Den här utbildningen är ett sätt att gräva djupare i det. Vi ser det här som en värdefull satsning på många plan och ligger helt i linje med SHL:s strategi, säger Gizela Ahlgren Bloom.  

SHL
SHL:s huvudpartners