Färjestad är seriesegrare säsongen 2023/24

Publicerad: 2024-03-13
Bäst i ligan
Färjestad är seriesegrare säsongen 2023/24. Värmlänningarna tog 104 poäng och det är elfte gången som Färjestad återfinns högst upp i tabellen när SHL:s grundserie är färdigspelad.

Det här är första gången sedan säsongen 2018/19 som Färjestad blir seriesegrare och värmlänningarna har varit med i toppen av tabellen hela säsongen. För Tomas Mitells manskap fick en smakstart på säsongen. På de åtta första matcherna tog Färjestad sju segrar under ordinarie matchtid. Laget hade två sviter med tre raka förluster, dels i oktober och dels i slutet på januari. Efter förlustsviten i januari studsade Färjestad tillbaka med hela tolv raka segrar – vilket också säkrade värmlänningarnas serieseger.

En som har visat vägen offensivt för Färjestad hela grundserien är den tjeckiske stjärnan David Tomasek, 28, som landade på 45 poäng – tredje flest i SHL. Ytterligare tre Färjestadsspelare slutade topp-16 i poängligan: Victor Ejdsell (41 poäng), Joakim Nygård (37 poäng) och Per Åslund (36 poäng).

240305 Färjestads David Tomasek under ishockeymatchen i SHL mellan Skellefteå och Färjestad den 5 mars 2024 i Skellefteå. 
Foto: Ola Westerberg / BILDBYRÅN / COP 117 / OW0151
ishockey ice hockey shl svenska hockeyligan swedish hockey league skellefteå färjestad OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

David Tomasek slutade trea i SHL:s poängliga.

Bra siffror i "special teams"

Något som ofta lyfts fram som nycklar till ett framgångsrikt lag är Special Teams och målvaktsspel – och även där har Färjestad fin statistik. Både Carl Lindbom och Max Lagacé har imponerat i Färjestadsmålet. När det kommer till powerplay är Färjestad sjätte bäst i ligan (24,44) och i boxplayligan slutade de trea (85,51).

Det här är alltså elfte gången som Färjestad blir seriesegrare. Första gången klubben lyckades med den bedriften var 1982.

SHL
SHL:s huvudpartners