LOOB: "HAN KAN DRIVA EN HEL ORGANISATION MED SIN KAPACITET"

Publicerad: 2023-09-14
Intervju
Precis som i fjol har ett gäng skickliga hemvändare kommit tillbaka till SHL – och det är framförallt en som SVT-experten Håkan Loob är spänd på att se. ”För mig är Henrik Tömmernes en franchise player. Han kan driva en hel organisation med sin kapacitet”, säger Håkan Loob i en intervju om vilken ung spelare i ligan han är mest nyfiken på samt vilket lag han tror tar hem grundserien.

I kväll är det äntligen dags för SHL-säsongen 2023/24 att dra igång – och precis som de senaste säsongerna kommer det att bli jämnt. Det tror i alla fall SVT:s hockeyexpert Håkan Loob.

– Trenden är fortsatt att det är lika ovisst varje år. Jag tror inget lag kommer att sticka iväg, men det är det som är roligt med SHL, just att det är svårt att förutspå. Man kan tänka sig att finns några grupperingar, att det finns sex, åtta lag som slåss om titeln och sedan finns det några andra lag som man på förhand tänker kommer att göra upp om att i första hand undvika kval, säger Loob.

Tror mycket på Rögle

Även om det är svårtippat kommer Loob inte undan att göra det och det är framförallt ett lag som han tror kommer att göra en resa uppåt i tabellen jämfört med förra säsongen – och det är Rögle. Ängelholmslaget hade det tufft i fjol och blev nia, men nu tycker sig Loob skönja en annan stabilitet.

– För mig är Rögle intressant. De har tagit stora kliv de senaste åren, med CHL-titeln och SM-final för något år sedan. Tittar man på deras lag har de riktigt bra forwards och de borde kunna få till en vass offensiv. Målvaktssidan är intressant. Rifalk kan vara lite ojämn ibland, men i sina bästa stunder är han väldigt bra. Jag är lite mer osäker Kvaca, men han har bra statistik. Rögle är det lag som sticker ut för mig, säger Loob.

Ett stort plus för Rögle jämfört med förra säsongen är deras centersida. Ängelholmslaget har plockat in både Rodrigo Abols och Simon Ryfors.

– Jag hade en förkärlek för Ryfors senast han var i Rögle. Jag scoutade lite för Calgary då och sa att han är värd att titta lite extra på. Han har en uppsida som är extremt bra. Abols är en allroundspelare och får han till det kommer han att betyda jättemycket för Rögle.

Simon Ryfors är tillbaka i Rögletröjan. 

Loob har Rögle som etta i sitt förhandstips. Där bakom placerar han Färjestad följt av Växjö.

– Man kan inte räkna bort Växjö. De har en vinnarkultur. Jag känner Jörgen Jönsson väl och han lämnar ingenting åt slumpen. Ett sådant lag hänger ofta med på den övre halvan. Sedan är det vissa omställningar, men de har kvar Emil Larmi i målet. Även Joel Persson är kvar och tillsammans med Robert Rosén kommer han att se till att Växjö har ett bra powerplay, säger Loob och går över till att prata om Färjestad.

– Jag vet inte om jag är part i målet, men Färjestad är ett lag för topp tre. De har en oerhört stabilitet sedan SM-guldet, även om de förlorade kvartsfinalen mot ett jättebra Frölunda förra säsongen. Någonstans har de fått till den här ryggraden i laget.

"För mig är det en dark horse"

På topp sex har Loob även Skellefteå, Frölunda samt Örebro – och just utanför en direktplats till kvartsfinal placerar han Luleå och Timrå.

– Det finns några lag som lurar i vassen och ett sådant lag är Luleå. De får tillbaka Pontus Andreasson och Linus Omark och de kan bli blixtra till. Örebro är också ett lag som man inte riktigt vet vad det blir av. De har ett jättebra lag och för mig är det en dark horse. De gör mycket väldigt bra där och det ska bli spännande att se hur det blir med Niklas Eriksson som GM och Johan Hedberg som huvudtränare, säger Håkan Loob.

Om vi kollar längre ner i Loobs tips väljer han som många andra att placera MoDo på sistaplatsen.

– Som nykomling är det alltid en omställning. Det är svårt att hitta ryggradsspelarna. De behöver förlita sig på att spelarna som gjorde att de gick upp tar ett steg till. En kille som Bernhardt, som var jäkligt bra allsvenskan, kan han kliva upp ett snäpp? Rundblad blir jätteviktig, men han har ändå varit borta från SHL ett tag. På målvaktssidan har de Olle Eriksson Ek som inte har varit i Sverige på många år och Lehtinen har bra siffror, men det är ett oskrivet kort i SHL. Det gör att man får känslan att MoDo kommer att få slita, säger Loob, som även har Malmö på kvalplats.

"Att få hem de här kollarna är jätteviktigt"

Till den här säsongen har SHL kryddats av en hel del återvändare. Bland dessa hittar vi namn som Max Véronneau, Oscar Lindberg, Magnus Nygren, Filip Hållander, Linus Omark, Pontus Andreasson och Henrik Tömmernes. 

– Att få hem de här killarna är jätteviktigt, det går inte att sticka under stolen med att de behövs. För det lämnar ändå en del profilstarka spelare som Theodor Lennström och unga killar som Leo Carlsson. Att då få hem Tömmernes, Omark och Andreasson betyder jättemycket för SHL, och sedan kommer det att ploppa upp lite nya killar som överraskar oss. Vilket också är jättekul. 

Om du får plocka ut en återvändare och en ung spelare som du är extra nyfiken på, vilka bli det?
– Henrik Tömmernes. För mig är det en franchise player. Han kan driva en hel organisation med sin kapacitet. Jag känner honom lite utanför sig, och det är en väldigt bra kille. På isen har han alla ingredienser som borde passa i SHL. Bra i powerplay, bra passningar och slår knappt bort en puck, säger Loob och fortsätter:

– En som lite fick ett genombrott förra säsongen, men som jag är väldigt spänd på att se är Filip Bystedt i Linköping. Jag tror att han har kapacitet att bli förste-eller andrecenter i Linköping innan säsongen är över. Sedan gillar jag Oscar Fisker Mölgaard i HV71. Han är en jättespänannde spelare på alla sätt och vis. En ung kille, men ändå väldigt färdig som spelare. Han ska bli kul att se den här säsongen.

Håkan Loobs tabelltips
1. Rögle
2. Färjestad
3. Växjö
4. Skellefteå
5. Frölunda
6. Örebro
---
7. Luleå
8. Timrå
9. Linköping
10. HV71
---
11. Oskarshamn
12. Leksand
---
13. Malmö
14. MoDo

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners