Heinz Ehlers: "Hoppas Aagaard slår rekordet"

Publicerad: 2023-11-22
SHL-rekordet
Mikkel Aagaard öser in mål och har alla möjligheter att bli bäste danske målskytten under en SHL-säsong. Ett rekord som just nu innehas av Heinz Ehlers, som gjorde 20 mål för Leksand säsongen 1987/88. "Jag var rätt säker på att Jens Nielsen eller Kim Staal hade gjort fler mål”, säger Ehlers i intervju om rekordet, Mikkel Aagard och de tuffa första månaderna i Leksand som 16-åring.

På sociala medier publicerade vi nyligen topplistan över de danska spelarna som har gjort flest mål under en SHL-säsong. För två säsonger sedan gjorde Linköpings Patrick Russell 18 mål, vilket räckte till en andraplats. Den ende danske spelaren som någonsin har gjort 20 mål är Heinz Ehlers, som nådde den milstolpen 1987/88.

– Det överraskar mig lite att jag fortfarande är i topp, säger Ehlers, som numera är tränare i schweiziska EHC Visp.

– Jag vet att jag hade någon säsong med 20 mål på drygt 30 matcher, men jag var rätt säker på att Jens Nielsen eller Kim Staal hade gjort fler mål.

Bildbyrån

Heinz Ehlers jublar efter ett av alla mål i Leksandströjan.

Spelade ofta ihop med Burakovsky

Drygt 35 år har gått sedan Ehlers smällde in 20 mål för Leksand under en säsong. Med det vann han den interna skytteligan, före spelare som Jonas Bergqvist, Robert Burakovsky, Thomas Forslund och Dan Labraaten.

– Vi hade otroligt bra lag under några år där. Vi gick till kvartsfinal ett år (1988) och final året därpå. Roliga år måste jag säga. Vi hade många spelare som gjorde mycket poäng. Vi hade väldigt mycket talang i laget och bra åldersstruktur. Vi hade några skickliga äldre spelare, men även många yngre killar med mycket talang, säger Ehlers.

Ehlers hade en stor roll i att Leksand 1988 bröt en sju år lång svit där klubben hade missat slutspel.

– Jag spelade mest med Robert Burakovsky och Cenneth Söderlund då. Vi hade två, tre år där vi spelade mycket ihop.

Flera av dina övriga säsonger i Leksand hamnade du på drygt tio mål. Har du någon förklaring till att det blev så många mål just den här säsongen?
– Jag vet inte. Jag var mer en playmaker, en framspelare. Jag hade förmånen att spela med Burakovsky och vi kände varandra väl. Det var alltid honom jag sökte för att sätta upp i bra lägen. Det var lite annorlunda den här säsongen, där det var som att allt gick in för mig.

Ehlers spelade åtta säsonger i dåvarande Elitserien – fem i Leksand, två i AIK samt en i Rögle och 1989 var det nära att Ehlers fick vara med och fira ett SM-guld, men då vann Djurgården finalen mot Leksand.

– Det är en sådan matchserie som jag ibland ser tillbaka på. Vi mötte HV71 i kvartsfinal och då blev jag skadad. Jag tror bara att jag spelade sista finalmatchen. Jag kommer ihåg att vi slog Djurgården rätt lätt i grundserien och vann den första finalmatchen i Globen. Sedan vände de på det och de hade ett fruktansvärt bra lag. Djurgården spelade lite mer efter ett system och var lite bättre tränade. Vi levde lite mer på talang, men i den där finalserien blev utmanövrerade, säger Ehlers som flyttade till Leksand som 16-åring.

– Den första tiden var tuff. Det fanns inte FaceTime då. Jag har en son (Nikolaj Ehlers) som spelar i Nordamerika och vi snackar en kvart varje dag ungefär. Men när jag kom till Leksand var det dyrt att ringa till utlandet, så vi pratade fem minuter varje lördag, haha. De första tre månaderna var tuffa. Men jag bodde hos en fin och bra familj, som hjälpte mig mycket. Sedan gick det ganska bra för mig och då kom man kanske kom in i det snabbare, säger Ehlers, som lämnade Leksand efter finalförlusten.

Bildbyrån

Utöver Leksand har Ehlers även representerat AIK och Rögle. Han var kapten när Rögle tog kliver upp i dåvarande Elitserien 1992.

Tar Aagaard över Ehlers rekord?

Frågan är hur länge 57-åringen får ha kvar sitt rekord som den dansk som har gjort flest mål under en SHL-säsong. MoDos Mikkel Aagaard står redan noterad för elva fullträffar och skulle han fortsätta ösa in mål i samma takt skulle han landa på 32 mål efter 52 spelade matcher.

– Jag skrev faktiskt till Aagaard och gratulerade honom till succén i SHL efter hans hattrick. Jag har följt honom sedan han var åtta, nio år. Mikkel spelade i Fredrikshavn och min son spelade i Aalborg, lite lokalrivaler. Mikkel har alltid haft mycket talang i sig, säger Ehlers.

Tror du att Aagaard slår ditt rekord?
– Jag skulle bli förvånad om han inte gör det. Nu spelar de fler matcher än vad vi gjorde och därför tror jag att han slår det. Lyckas han göra 20 mål på 35 matcher är det starkt. Men han är bra i powerplay och han vill verkligen göra mål. Det är det som är hans styrka. Jag hoppas att han slår rekordet. Han har haft en krokig väg till SHL, men äntligen ser det ut som han har fått det att stämma i Ö-vik. Det är kul att se.

Niclas Jönsson/Bildbyrån

Efter karriären blev Heinz Ehlers tränare. Bland annat har han gjort tre år som förbundskapten i Danmark. Numera är han tränare i schweiziska EHC Visp.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners