TRE KLUBBAR – TRE JÄMSTÄLLDHETSSATSNINGAR

Publicerad: 2023-02-24
SHL Pride Week
Fler och fler klubbar lägger större vikt vid sitt jämställdhetsarbete. Tre av dem är Luleå Hockey, Frölunda Hockey och Rögle BK, som har kommit olika långt i sina satsningar på damhockey. Här berättar representanter från klubbarna om förutsättningarna för damerna och bakgrunden till satsningarna.

Luleå Hockey/MSSK har dominerat svensk damhockey de senaste åren. Klubben har vunnit fem SM-guld sedan starten 2015/2016. Men hur kommer det sig att Luleå Hockey har lyckats så bra med sin damsatsning? Vi ringde upp Robert Hedlund, kommunikations- och medieansvarig, som har jobbat i föreningen sedan 2005.

– För ungefär tio år sedan hade vi ett strategiarbete där vi diskuterade hur vi skulle kunna få fler att gå på hockey. Ett vanligt sätt att fastna för hockeyn är att man spelat hockey själv och därigenom lärt sig spelet den vägen. Och eftersom det inte var lika många tjejer som kommit i kontakt med hockeyn på det sättet så kändes det som en självklar väg framåt. Men för att få fler att börja behövde vi skapa förebilder och inspirationskällor, samtidigt som vi inte ville konkurrera med Munksund, säger Robert Hedlund.

Munksund-Skuthamn var då Norrbottens bästa damlag och spelade i dåvarande Riksserien. Luleå å sin sida har länge haft damlag, men historiskt sett har det mest varit på ideell nivå. En dag hörde dock Munksund av sig och frågade om hjälp – och så blev det. Det började bland annat med att Luleå ”lånade ut” och arvoderade en av sina ungdomstränare, Fredrik Glader för att leda MSSK, och 2015 slutade det med en sammanslagning, då Munksund kände att de inte längre skulle klara av att driva verksamheten på egen hand.

– Vi tyckte att det kändes som ett bra sätt att få behålla elithockeyn på damsidan i Norrbotten och sa ja på frågan om att gå ihop. Samtidigt som vi bestämde oss för att om vi skall göra det här, då skall vi göra det riktigt bra, säger Robert Hedlund.

SM-guld första säsongen

Klubben såg exempelvis till att tjejerna direkt fick tillgång till goda förutsättningar med gym, skickliga tränare, bra träningstider och eget omklädningsrum. Redan den första säsongen vann Luleå Hockey/MSSK SM-guld, med spelare som Emma Eliasson, Emma Nordin och Michelle Karvinen i laguppställningen, tillsammans med en stomme från MSSK. Ytterligare fyra guld har klubben tagit sedan dess och satsningen på att förbättra damernas förutsättningar har hela tiden fortsatt.

– Vi har egentligen inte tappat någon spelare som vi har velat behålla sedan starten, vilket jag ser som ett väldigt bra kvitto på vår verksamhet, som vi har utvecklat ännu mer. Numera tränar även tjejerna på förmiddagen och precis som herrlaget ger vi tjejerna bra förutsättningar med sina resor, där vi flyger till bortamatcherna i stället för att ta jättelånga bussresor. En viktig förutsättning för ett lag på våra breddgrader som vill prestera sportsligt, säger Robert Hedlund.

Vision att vara Sveriges mest jämställda ishockeyförening

I SHL:s jämställdhetsrapport framkommer det att Luleå Hockey ligger längst fram inom svensk hockey. Just nu uppfyller de nio av tio mål då man har jämställdhet inom styrelse, valberedning, ledningsgrupp, juniorlag, hockeygymnasium, ungdomsverksamhet, utrustning, resande och anläggningar. Den enda punkt som det fortfarande skiljer sig mycket åt är lönerna.

– En vision för Luleå Hockey är att vi ska vara Sveriges mest jämställda ishockeyförening. Och även om vi fortfarande har mycket kvar att göra så tror jag vi är på den platsen just nu, men vi utmanas hela tiden av både oss själva och andra klubbar vilket sporrar oss ytterligare för framtiden, säger Robert Hedlund.

Satsningen på damhockeyn i föreningen har även gett många positiva effekter som de kanske inte hade räknat med på förhand.

– Det känns som att vi har fått en rejäl attitydförändring hos våra unga killar bara genom att de ser tjejer på ishallen varje dag. När de ser hur hårt tjejerna kör och hur duktiga de är har det medfört att killarna har fått en helt annan respekt och förståelse för dem. De förstår att hockey verkligen är för alla, säger Robert Hedlund.

Frölunda siktar mot SDHL

En klubb som i framtiden vill utmana Luleå/MSSK om att vinna SM-guld är Frölunda, men de är i en annan fas av sin damsatsning. Det här är första säsongen som föreningen har ett a-lag på damsidan och de valde ett lite annorlunda upplägg på sina uppstart jämfört med Luleå. Frölunda gick inte ihop med någon befintlig klubb utan de inledde med att under några år ha ungdomsverksamhet och därefter startade de upp ett a-lag.

– Jag tycker det är ett bra upplägg klubben har haft, med att börja satsa på flicklag, sedan akademi och därefter ett a-lag. Att börja mot basen tycker jag var smart, men sedan är det viktigt att flickorna har förebilder och något att sträva mot, säger den förre stormålvakten Kim Martin Hasson.

Hon har fått en nyckelroll i Frölundas satsning mot SDHL. Hon är sportchef för damlaget och kommer närmast från Linköping där hon både har varit sportchef och målvaktstränare efter karriären. När Frölunda hörde av sig och berättade om deras plan kunde Martin Hasson inte tacka nej.

– Dels att starta något nytt från scratch och dels förutsättningarna som Frölunda ville ge sina damer lockade. Det var helt enkelt satsningen i stort som gjorde mig intresserad, säger hon.

Tjejerna har allt som de kan önska sig

När Frölunda startade sitt damlag var föreningen tydlig med att det skulles göras ordentligt och att damerna skulle få så bra förutsättningar som möjligt – ett löfte som Kim Martin Hasson tycker att klubben har infriat.

– Tjejerna har allt som de kan önska sig. Nu har jag haft en massa utvecklingssamtal med spelarna och alla är supernöjda, oavsett vad de har erfarenhet sedan tidigare. De har allt vad de behöver för att utvecklas. Att tjejerna upplever det så är förstås jättekul. Vi i ledarstaben har också väldigt bra förutsättningar då i princip alla är heltidsanställda, säger Frölundas sportchef.

Vad är det spelarna är nöjda med?

– Snabba läkar- och röntgentider. De får hjälp direkt och vi har sjukgymnaster och läkare på plats. Men även gymmet och ett jättefint omklädningsrum. Vi har mental tränare, skillscoach, tränare på heltid och restaurang på hallen som man kan käka i, säger Martin Hasson.

Hon hyllar satsningen Luleå Hockey har gjort på damsidan ”som jättebra”, men säger samtidigt att Frölunda inte försöker att gå i deras fotspår.

– Vi kör ganska mycket vårt eget race. Frölunda har en bra bas, en struktur och mall vi följer. Jag och Erika (Holst, huvudtränare) har varit med länge. Det blir en liten mix där vi lägger till lite saker som vi tycker är viktigt och som vi står för, säger Martin Hasson.

Vad innebär den här mallen ni följer?

– Lite hur man vill jobba kring fysen och hur man vill jobba kring laget. Det är mycket samarbete mellan alla elitlag i klubben. Vi jobbar tillsammans hela tiden och följer det som Frölunda har byggt upp under många år. Samtidigt ändrar vi lite om det är något vi känner att vi vill justera.

Vad är målet med damsatsningen?

– Först och främst att gå upp i SDHL. Skulle vi lyckas med det är nästa mål att börja att tävla om SM-guldet. Men först ska vi vara ödmjuka kring att det är tufft att gå upp, säger Martin Hasson.

"Visar att hockey är en sport för alla"

Att fler och fler klubbar nu väljer att satsa mer jämlikt och lägga större resurser på sina damlag är förstås något som Kim Martin Hasson gillar.

– Jättekul. Det är bara bra kul om vi blir fler och fler. Det gör att vi pushar varandra till att bli bättre och få bättre förutsättningar. Vilket förhoppningsvis gör att fler tjejer börjar spela hockey. Det visar att hockey är en sport för alla, säger hon.

En av klubbarna som är i starten av en långsiktig damsatsning är Rögle BK. En satsning som att lett till en stor ökning av antalet flickor i deras akademi och till hösten kommer Rögle att ha ett a-lag i NDHL (näst högsta serien).

– Vi vill ge alla flickor samma förutsättningar som våra pojkar, och därför var ett damlag ett stort och viktigt steg för oss, säger Peter Ekholm, kommunikationsansvarig i klubben.

Rögles satsning skiljer sig dock lite från Frölundas. Rögle har ingen uttalad målsättning om att gå upp till SDHL första säsongen. I stället jobbar de efter en treårig plan där de under andra året vill vara med och tävla om en plats i SDHL. År tre är målsättningen att ta en plats i högstaligan.

– Vi vill bygga en grund med egna tjejer, spelare som kommer från vårt eget led, eller spelare från närområdet. För oss är det viktigt att fånga upp dem i tid och kunna förbereda dem för en elitverksamhet. Vi vill skynda långsamt med våra egna produkter och ge dem bästa möjliga förutsättningar för att kunna lyckas på hemmaplan, säger Peter Ekholm.

"De stora klubbarna behöver nog vara loket"

Utöver den sportsliga målsättningen har Rögle en ambition om att bli ledande i Sverige när det kommer till att utveckla spelare.

– Vi har under många säsonger visat att vi har en fantastisk miljö för våra spelare att utvecklas i. På herrsidan har flera spelare de senaste åren draftats och skrivit NHL-kontrakt. Vi har faciliteter för att vara ledande på utveckling inom svensk hockey. Vi har tre isytor, ett modernt gym, specialtränare och närhet till andra anläggningar. Just nu färdigställer vi också ett omklädningsrum till vårt damlag så att de får samma förutsättningar som herrlaget även där. Ytterligare en framgångsfaktor är att våra flickor kan träna och spela i mixade lag till en rätt hög ålder, säger Ekholm.

Vad har ni fått för respons från fans och sponsorer på satsningen?

– De stora klubbarna behöver nog vara loket. Det ger så mycket. Vi får det bekräftat hos spelarna vi har skrivit kontrakt med, men vi ser också att intresset och utveckling på damhockeyn tagit stora kliv bara de senaste åren. Det är fortfarande i ett tidigt skede för oss, men hittills har vi fått bra och positiv respons från både fans och sponsorer. Vi har ett jättestort jobb kvar att göra. Men vi har fått en bra start, säger Peter Ekholm

Johannes Hägglund
Huvudpartner
Officiell Partner