NHL-draften: Brandsegg-Nygård och Solberg tingade i första rundan

Publicerad: 2024-06-29
NHL-draften
Två spelare som tillhör SHL-klubbar blev tingade i den första rundan av NHL-draften. Michael Brandsegg-Nygård, Skellefteå, valdes som nummer 15 av Detroit Red Wings, och Stian Solberg, Färjestad, valdes som nummer 23 av Anahiem Ducks.

I natt avgjordes den första rundan av NHL-draften och det var San Jose Sharks som hade förstavalet och de lät ikonen Joe Thornton förkunna att de valt Macklin Celebrini. Dock valdes ingen svensk spelare i den försa rundan, men väl två norrmän – Michael Brandsegg Nygård och Stian Solberg. Båda har inför den här säsongen skrivit SHL-kontrakt, med Skellefteå respektive Färjestad.

Brandsegg-Nygård vald som nummer 15

Michael Brandsegg-Nygård kommer från en stark säsong i Mora. Han följde upp 18 poäng i grundserien (varav åtta mål) med att göra tio poäng på tolv slutspelsmatcher. Framgångar som gjorde att han tog plats i det norska VM-laget och där blev det fem poäng på sju matcher. Något som imponerade på Detroit Red Wings, som valde norrmannen som nummer 15, och det var ingen mindre än Nicklas Lidström som presenterade NHL-klubbens draftval. I våras skrev Brandsegg-Nygård på ett ettårsavtal med Skellefteå.

BB231104ZJ027 BILDBYRÅN

Michael Brandsegg-Nygårg blev den förste norrmannen att väljas i den första rundan av NHL-draften.

Solberg vald som nummer 23

När det senare var Anaheim Ducks tur att välja föll valet på en annan norsk talang – nämligen Stian Solberg. Den 18-årige backen har redan spelat 71 matcher i den norska högstaligan med Vålerenga och den gångna säsongen gjorde han 15 poäng på 42 matcher. Även han spelade VM med Norge och skrev på ett SHL-kontrakt. I slutet av april offentliggjorde Färjestad att Stian Solberg skrivit på för två år. Nu blev Solberg alltså vald som nummer 23 av Anaheim Ducks.

BB240410VG128 BILDBYRÅN

Stian Solberg blev vald som nummer 23 av Anaheim.

Johannes Hägglund
SHL:s huvudpartners