Frågor och svar med Mikael Sjöqvist

Publicerad: 2021-06-08
Regelfrågor
Mikael Sjöqvist är huvuddomare i SHL och vann Guldpipan 2019 som SHL:s bästa domare. Den senaste veckan har ni följare haft möjligheten att ställa frågor till Mikael om saker ni gått och funderat på kring domare och regler. Här kan ni se vad det mynnade ut i.

Förra veckan ombads följarna på SHL:s Twitter, Facebook och Instagram att skicka in sina domar- och regelfrågor till Mikael Sjöqvist, huvuddomare i SHL. Vi är mycket tacksamma för engagemanget det gav med frågor om hur olika situationer ska bedömas, vilka utmaningar domare ställs inför, hur de coachas till att bli ännu bättre domare och mycket mer.

Nedan följer frågor och svar.

Om att hantera åsikter och kritik

Får domare kritik när de gör felbedömningar?

– Ja, både internt och externt. Internt jobbar vi dagligen med att ge konstruktiv feedback för att utveckla oss själva på ett positivt sätt. Jag tror på transparens, tydlighet och att vara ärlig.

Hur mycket påverkas ni av alla kommentarer från "troll" som "vet" så mycket mer än ni utbildade domare?

– Jag personligen läser inte så mycket av vad andra experter tycker. Det lilla jag läser kan snarare hjälpa mig att se på saker utifrån ett annat perspektiv och få en förståelse för hur saker kan uppfattas.

Mängden kritik på domarkåren, berättigad eller ej, har ju eskalerat bara de sista åren. Hur känner ni domare kring (vad som upplevs som) det ökade trycket på domarna?

– Att vara en domare, oavsett i vilken sport, är kritik något som vi måste lära oss att hantera. Med erfarenhet tycker jag att det har blivit enklare att göra det.

Hur granskas domare? Alltså hur går det till efter matcher gällande hur domarna får feedback av domarchef eller liknande?

– SHL arbetar tillsammans med domarcoacher som åker runt och ser matcher. Vi bedöms på hur vi följer direktiv, regelbok, uppsatta gruppmål, individuella mål, rörlighet osv. Vi arbetar med video dagen efter match där SHL förser oss med situationer från gårdagens match. Tillsammans arbetar vi med konstruktiv feedback enligt metoden AAR (After Action Review) i likhet med Nationella Insatsstyrkan.

Om bedömningar av konkreta situationer

En vanlig situation är att en ytterforward driver upp pucken och vid offensiv blå så möter han en back. Då lägger han ner pucken längs sargsidan och försöker passera backen på andra sidan. Backen struntar då i pucken och tar fysiskt bort spelaren. Varför döms det inte interference för detta eftersom ni om situationen hade uppstått mitt på planen utan sargen hade dömt interference?

– Om den försvarande spelaren gör sig större med hjälp av sin klubba eller arm när motståndaren ska passera ska det vara utvisning. Om domaren bedömer att den försvarande spelaren inte gör sig skyldig till ovan beskrivet utan hindrar den anfallande spelaren lätt med kroppen ska spelet fortgå utan åtgärd.

{!C}

I de flesta ligor är det förbjudet att köra på målvakten och slå på målvakten efter att han blockerat pucken. Borde inte SHL också införa en sådan regel?

– Regeln i SHL är att efter avblåsning vid blockering får man varken slå eller köra på målvakten avsiktligt, om det inträffar ska utvisning utdömas vilket är linje med den regeln som NHL har.

Ibland blåses det av direkt om en spelare är inne i målområdet och ibland blåses det inte av alls då spelare ej stör eller påverkar målvakten. Varför så olika bedömningar med eller utan avblåsning?

– En spelare får inte upprätta sin position i målområdet och om domaren uppmärksammar ett sådant beteende oavsett avsikten ska spelet stoppas. Det kan uppfattas som att vi domare gör en stor skillnad på den här regeln men det finns andra parametrar som också är avgörande för hur vi ska agera kring regeln. Har vi varnat spelaren/laget vid ett tidigare skede, är spelaren i kontakt med målvakten eller är domarens bedömning att spelaren tar kontakt med målgården avsiktligt ska spelet stoppas.

En spelare kommer in i en tackling med armbåge mot kroppen och axel först. Spelaren som ska ta emot den upptäcker honom i sista sekunden och hukar sig ner så att axeln tar i huvudet. Nästan alla i Sverige tar det som en "huvudtackling", varför? Jag förstår att smällen tar i huvudet men borde man inte sätta mera ansvar hos tacklingsmottagaren?

– Om denna situation uppstår ska förseelsen inte bedömas som huvudtackling. Regelboken är tydlig, precis som du beskriver, om en spelare förändrar sin huvudposition i samband med en schysst tackling ska inte detta rendera i en utvisning för huvudtackling.

Vad är det som gäller om en spelare söker kontakt med målvakten, trillar och glider mot målvakten och sedan hindrar denne från att rädda? Blir det mål eller dömer ni bort målet? Eller dömer ni bort målet och ger spelaren som kör på målvakten två minuters utvisning?

– Om en spelare tappar sin balans och trillar på isen i riktning mot målvakten måste denne göra allt i sin makt för att undvika kontakt med målvakten. Om domaren bedömer att spelaren inte gör sitt yttersta för att undvika kontakten och mål görs i samband med det inträffade ska målet underkännas och spelaren ska utdömas en utvisning. Om domaren bedömer att spelaren inte kunde undvika kontakten ska målet underkännas och spelaren ska inte utvisas.

{!A}

Jag blir fortfarande inte klok på vad som gäller för varningar vid tekningar. Känns ofta väldigt godtyckligt. Vad gäller?

– Samtliga spelare förutom de två centrar som ska teka måste befinna sig utanför tekningscirkeln. Tekande spelare får inte gå ned på knä, måste spela pucken med klubban först, måste stå stilla med skridskorna, skridskorna måste vara inom det markerade området, försvarande tekare ska sätta ned sin klubba först, vara klara att teka efter 5 sekunder när linjedomaren blåst i pipan, huvuden får inte slå emot varandra. Dessa är några regler som måste följas annars utdelas en varning.

Vad gäller för målvakten och blockering utanför målområdet?

– Målvakten får blockera pucken mellan den förlänga mållinjen och de övre tekningsmärkena (anfallandes markering för skridskor vid tekning) om denne är ansatt under press av motståndare. Målvakten får även blockera pucken bakom den förlängda mållinjen om denne har kontakt med målgården av någon kroppsdel. Bedömning av oss domare görs där pucken fryses och inte där den blockeras för att avgöra inom vilket område pucken antingen blockerats på ett korrekt eller inkorrekt sätt.

Hur mycket får målvakten putta på spelaren som står och täcker?

– En målvakt går under samma spelregler som en utespelare förutom vissa få undantag. Om domaren anser att målvakten agerat på ett felaktigt sätt ska utvisning utdömas. Vid kontakt mellan målvakt och spelare i målgården i samband med mål ska fördel ges till målvakten förutom om kontakten inte påverkat målvaktens förmåga att rädda pucken oavsett vem som initierade kontakten.

Vid byte offensivt ut i bakre dörren och in i främre dörren - är det fortfarande bara “puck över blå” som gäller eller andra tillägg?

– När en spelare byter i sin anfallszon (sker i den andra perioden) i den bakre båsdörren måste båda skridskorna vara över sargkanten för att spelaren ska anses vara ur (rensad zon) annars stoppas spelet för offside om laget korsar sin offensiva blålinje. Vid för många spelare på isen är bedömningen att spelarna anses tagna av banan när en skridsko är över sargkanten som tillägg till din fråga.

Varför plockar inte domarna upp avslagna klubbor från isen i SHL samtidigt som spelet pågår? Har på plats sett att så sker nämligen i NHL!

– Under rådande pandemi är det en arbetsmiljöfråga för oss domare och det återfinns i verksamhetsprotokollen svensk ishockey delar att vi inte ska plocka något i form av utrustning från isen för att minska risken att sprida covid-19. I ett normalt tillstånd plockar vi upp klubbor mm även i SHL.

Om bedömningar av utvisningar

Vad händer vid osannolika sju eller fler spelare på isen? Dubbla utvisningar eller bara en?

– Oavsett antalet för många spelare som ett lag spelar med otillåtet på isen renderar det enbart i en utvisning. Undantaget är om ett lag medvetet slänger in spelare under matchens sista två minuter eller overtime för att spela med för många spelare på isen vilket då laget bestraffas med ett straffslag i stället för ett mindre straff (2min).

{!B}

Hur tänker man när det gäller att ge ett lag en 5+20 minuter när det kan vara matchavgörande?

– Alla mina beslut kan vara matchavgörande. Jag tar inte mina beslut på en hypotes utan försöker bedöma situationer utifrån hur de utförs. Är min bedömning att den är regelvidrig bedömer jag förseelsen utefter hur regelboken beskriver hur jag ska agera oavsett om det innebär ett mindre straff (2min) större straff (5min) eller Match Penalty.

I vilka situationer väljer man att kvitta två utvisningar och varför?

– Det finns tre grundregler vid kvittning. Kvitta så många straff som möjligt, kvitta straff så att ersättare undviks och kvitta så att så många spelare som möjligt återvänder så tidigt som möjligt. Det finns bara ett undantag när vi inte kvittar utvisningar mot varandra och det är när lagen spelar 5 mot 5 och varje lag får ett mindre straff tilldelat. Då återstartar spelet 4 mot 4. Vid alla andra tillfällen kvittar vi samma straff mot varandra för att följa de tre reglerna som finns gällande kvittning.

Vad händer om exempelvis lag A har två st utvisade och drar på sig ytterligare en utvisning på isen som är avvaktande då lag B anfaller och gör mål. Kommer någon av de två utvisade in i spel eller blir det den avvaktande utvisningen som ej genomförs? Eller byter den tidigaste utvisningen plats med den nya/avvaktande utvisningen?

– Det är alltid den först påbörjade mindre (2min) utvisningen som skall strykas och den spelaren ska återinträda till spel. Vilket innebär att i den frågan du ställer så ska den avvaktande utvisningen som domaren har på armen avtjänas och den först påbörjade mindre straffet ska återinträda. Spelet startar efter målet åter 5 mot 3. Inga större straff (5min) kan falla vid mål som tillägg till din fråga.

Ni tar 2 min för puckout oavsett om det är avsiktligt eller ej, men när spelare vevar med klubban högt upp i luften efter en hög puck, så blåser ni bara av för tekning!? Är inte det mer spelförstörande än om någon får felträff i egen zon och skickar pucken till läktaren?

– Om spelaren vevar med sin klubba och träffar pucken ovanför sin axelhöjd är grundregeln att vi dömer för spel med hög klubba. Domaren kan också bedöma det inträffade som avsiktligt när det är en tydlig rörelse mot pucken och således utdöma ett mindre straff (2min) Delaying the game.

Om bedömningsnivåer

Om ett lag åker på 4 raka utvisningar, höjer man ribban då för att de inte ska åka på en 5.e raka? Varför gör man det isåfall?

– Bedömningen ska vara lika oavsett hur många utvisningar det ena eller det andra laget omfattas av.

När ska man hålla kvar vid samma nivå i omgång 1, 10, 25, 50 , kvart-semi samt final?? Varför släpper man i princip allt i ett slutspel jämfört med omgång 1-20?

– Min uppfattning är att vi domare håller kvar vår bedömning under en hel säsong där spelarna anpassar sig. I ett slutspel är jag av den uppfattningen att den fysiska nivån höjs av spelarna på ett schysst sätt när vi domare fortsätter att döma efter direktiven som varit från omgång 1. Om vi inte lyckas med att hålla den bedömningen brukar matcherna bli svårhanterade och det är något vi utvärderar efter varje genomförd match.

Hur gör ni domare för att undvika de ständigt återkommande kompensationsutvisningarna som förekommer i nästan varje match? Varför är en crosschecking tillåten i 57:e minuten och inte i 3:e?

– En crosschecking oavsett tidsintervall ska vara utvisning. Undantaget är framför mål då spelarna enligt regelboken får kämpa om sin position med hjälp av sin klubba. Det är domarens bedömning när denna kamp övergår till en utvisning.

Jag undrar lite kring gruff efter avblåsning. Spelare A sätter näven i ansiktet på spelare B, inget händer, spelare B ger igen, båda åker ut. Hur kan det vara så? Varför åker inte spelare A ut förrän B ger igen?

– Vi domare ska vara hårda på att bedöma den spelaren som är anstiftare till ett bråk eller slagsmål och differentiera. Min bedömning är att vi måste bli bättre på att bestraffa den spelaren som startar ett gruff och där har vi inom SHL ett arbete att göra.

{!D}

Om att ta hjälp av mediakuben

Kan domarna göra som i NHL att döma retroaktivt efter att ha tittat på mediakuben? Framför allt vid offside eller utvisning.

– Svaret på din fråga är både ja och nej beroende på det som inträffar. Om utvisningen omfattas av en större händelse (5+GM alt. MP) får vi döma retroaktivt på mediakuben vid nästa spelstopp. Offside som bedöms på mediakuben kan inte upphäva ett mål utan det måste vara linjedomaren som uppmärksammar oss huvuddomare om sitt eget misstag utan inblandning av mediakub för att ett mål ska underkännas.

Om domaryrket

Vad är din största rädsla inför en match?

– Jag har inte någon direkt rädsla i min förberedelse inför en match. Jag önskar att mina matcher ska spelas på ett tryggt och säkert sätt vilket jag har ett stort ansvar för.

Hur ser domarnas försäsong ut? Är det bara egen träning eller följs något träningsprogram?

– Vi har ett samarbete med Bosön som kör ett testbatteri på varje domare direkt efter avslutad säsong. Batteriet utgör upplägget för varje individs träning som bygger på 5 träningstillfällen under varje vecka samt återhämtning. Vi testas regelbundet och testerna utgörs av Vo2Max, styrka, smidighet, sprint med mycket mer.

Hur tränar ni under en säsong med kondition och regler? Är det försäsong för er med? När går ni på is?

– Träningen under säsong är individanpassad. Jag underhåller min träning under säsong för att undvika skador och kör hårdare under sommaren. Normalt går vi på is samtidigt som lagen.

Hur lång tid tar det att utbilda sig till en SHL-domare och är det något som ni domare kan leva på?

– Det finns ingen bestämd tidslinje för hur man blir en domare i SHL. På vägen till SHL går man igenom HockeyAllsvenskan, Div1, Region och Div2-5. Idag är nästan alla domare anställda av SHL och utgör deras och mitt yrke.

(Här kan man lämna intresseanmälan för att bli hockeydomare )

Kan vi få en förklaring efter matchen av domaren på olika domslut under matchen? Mer kommunikation skulle underlätta förståelsen.

– Vi domare svarar gärna på frågor i flera olika forum men vi styr inte när frågan kommer. Frågan ägs av sändande bolag tillsammans med SHL och övrig media.

Martin Bergh
Huvudpartner
Officiell Partner